Liverpool čelí v semifinále Ligy Majstrov Barcelone. Ide o výzvu, ktorá je skutočne impozantná. Ako však môžu The Reds prekvapiť katalánsku mašinériu?

Blaugranas si len pred pár dňami vybojovali svoj 26. ligový titul v histórii a sú známi vďaka svojmu útoku, ktorý v tejto sezóne zaznamenal už 86 gólov a to len v lige. Liverpool má na konte o 2 ligové góly menej. Zároveň majú v kádri Messiho, ktorý je právom považovaný za jedného z najlepších futbalistov histórie. Na ceste do semifinále pritom zverenci Ernesta Valverdeho inkasovali najmenej gólov a to len 7. Pre porovnanie, Liverpool inkasoval 9 gólov, Ajax 10 a Tottenham 13.

Liverpool musí na Camp Nou v každom prípade skórovať, no zároveň musí zostať v obrane nepriestrelný a to proti tímu s nesmiernou silou v ofenzíve. The Reds sa však môžu inšpirovať klubmi, ktoré v zápasoch proti Blaugranas uspeli.

Udrieť z protiútokov po krídlach

Jordi Alba mal v prvej polovici prebiehajúcej sezóny fantastickú formu. Medzi ľavými bekmi patril medzi to najlepšie na svete a v ofenzíve tímu výrazne pomáhal trhať obrany súperovi na kusy. V každom prípade platí, že ak sa Alba alebo Sergi Roberto vydajú podporiť útočnú aktivitu tímu, zanechajú za sebou voľný priestor, ktorý súper môže využiť. V marci sa Villarrealu na domácom štadióne La Ceramica podarilo Barcelone streliť až 4 góly. Zápas síce skončil remízou 4:4, no hráči ako Samuel Chukwueze a Karl Toko Ekambi vďaka svojej rýchlosti využívali voľný priestor za chrbtom krajných obrancov Barcelony.

Zatiaľ čo stopéri si svoju prácu odvádzajú dobre, príležitosť sa predsa len môže naskytnúť, ak ste rýchly, intenzívny a presný. Sadio Mané a Mohamed Salah tieto atribúty spĺňajú a obrane Barcelony môžu spôsobiť množstvo problémov.

Ťažiť z Piquého neobratného návratu do obrany

Ak je Barcelona bez lopty, snaží sa pod loptu dostať, čo najviac hráčov a čo najrýchlejšie. Ako bežné moderné mužstvo. Z tohto pohľadu nie je jednoduché obranu Blaugranas prelomiť - ale aj Barcelona robí často chyby, ktoré sa dajú využiť.

V tomto zápase nie je veľmi vhodné, aby Liverpool využil svoju zvyčajnú taktiku a to vysoké centre od hráčov ako Trent Alexander-Arnold či Andrew Robertson. Gerard Piqué a Clement Lenglet sú schopný toto bombardovanie ubrániť bez väčších problémov.

Namiesto toho lepšie poslúži rýchly útok a prečíslovanie pri čiare. To by mohlo uvoľniť priestor pre krídla ako Mané a Salah. Piqué je týchto situáciách v posledných zápasoch miestami až prehnane pokojný. Napríklad v zápase s Realom Sociedad Piqué umožnil súperovi až dvakrát si prebrať loptu do uličky medzi ním a pravým bekom Nelsonom Semedom a jeho pomalý obrat a návrat do obrany rezultoval v presný zásah Juanmiho. Ak sa Mane objaví na trávniku, mal by niekoľko takýchto nábehov risknúť.

Strely z diaľky

Jedným z negatív tejto sezóny pre Barcelonu je rozhodne klesajúci vplyv Sergia Busquetsa. Pivot Barcelony je stále rovnako inteligentný ako predtým, ale z nejakého dôvodu sú niektoré aspekty jeho hry menej flexibilné. Tento fakt bral do úvahy zrejme aj klub, keď sa rozhodol kúpiť Frenkieho de Jonga z Ajaxu.

Ak Barcelona bráni svoje pokutové územie, hráči sú blízko pri sebe a to ponúka súperovi možnosť vystreliť z diaľky. Busquets už nie je tak agilný ako kedysi a ani rýchly. Tieto faktory umožnili napríklad útočníkovi Realu Betis Lorenovi Moronovi vystreliť z rohu šestnástky v nedávnom zápase. Ak Naby Keita či Jordan Henderson budú mať svoj deň, budú mať viac času na strelu z diaľky. Vo vyrovnanom zápase môže práve to rozhodnúť.

zdroj: inews.co.uk
foto: inews.co.uk

bulldozer

25
2019-05-01 14:34:29

Je pekne ze musime vyberat zapasy z celej sezony aby sme nasli nejake chyby v obrane. :P

Fishinko

11
2019-05-01 14:47:02

By som mozno upravil ze hlavne na zaciatku sezony sme hlavne kiksovali v obrane..

2sjr

15
2019-05-01 14:59:20

K tomu Piquemu - mám taký pocit že dá gól a to že bude Messi úžasný je jasné . Preto prosím už žiadne články ako na nás , veď chceme vyhrať a to proti skvelému súperovi. Tak pome na nich!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.