Azda nikto by to nebol predpokladal, avšak osemnásteho mája roku 1994, presne pred štvrťstoročím, blaugranas vedení legendárnym Johanom Cruyffom utrpeli jednu z najbolestivejších porážok vo svojej histórii. FC Barcelona bezprostredne po tom, čo triumfovala na ligovej scéne, nečakane vybuchla v aténskom finále Ligy majstrov proti Milánu.

Eufória zo zisku ligového titulu sa do výkonu FC Barcelona nepreniesla, ba práve naopak, pred viac ako sedemnásťtisíc fanúšikmi z metropoly Katalánska šokujúco podľahla Milánu. Aby toho nebolo málo, žiaľ a nešťastie z bolestivej prehry ešte znásobila zablokovaná aténska doprava, čo rezultovalo v to, že delegácia blaugranas musela v Grécku ostať cez noc. 

Barca vstúpila do stretnutia s Milánom v role favorita, no už od samotného začiatku bolo zrejmé, že výber Johana Cruyffa si nevybral svoj deň. Taliani, prezentujúci sa diametrálne odlišným štýlom hry v porovnaní s ich ofenzívne ladeným súperom, tvrdo bojovali a dávali zo seba na trávniku úplne všetko. Taktika trénera Fabia Capella vychádzala dokonale a Barcelončania prehrávali po polčase už o dva góly, keďže dva presné zásahy zaznamenal Massaro. Culés boli presvedčení o tom, že sa ich miláčikovia dokážu po zmene strán postarať o zázrak, no ich nádeje už v štyridsiatej siedmej minúte zrejme definitívne pochoval Savičevič, ktorý zvýšil vedenie Milána. Keď jedenásť minút nato zvýšil na 4-0 Desailly, bolo jasné, že sen Cruyffovej ekipy sa definitívne rozplynul. 

Barcelonský Dream Team fungoval až do ponurej aténskej noci dokonale, no neúspešná snaha získať druhú trofej z Champions League ním poriadne otriasla, aby sa už nikdy nespamätal. Bezprostredne po tom, čo mužstvo pricestovalo naspäť na letisko El Prat, klub oznámil, že na Camp Nou končí Andoni Zubizarreta, ktorému sa končil kontrakt, a podobný osud čakal aj Eusebia, Koemana, Stoičkova či Begirstaina. Mladíci na čele s Busquetsom, Guardiolom, Ferrerom či Sergim prišli o dôveru a barcelonismo si na ďalšiu úspešnú éru muselo počkať niekoľko dlhých rokov. 

Zdroj: md
Foto: md

gabo

top komentár
44
2019-05-19 12:00:46

Myslim,ze porovnatelna tragedia je rovnaka prehra v Liverpoole,ba mozno horsia.mali sme 3 goly navrch

GabrielSVK

-2
2019-05-19 12:22:48

Jáj ištenem, to posrala ako naši s Liverpoolom.

GabrielSVK

3
2019-05-19 12:23:09

Posrali*

marke7

18
2019-05-19 13:10:49

No a my jsme zažili hned dvě a to dva roky po sobě.

marke7

6
2019-05-19 13:10:51

No a my jsme zažili hned dvě a to dva roky po sobě.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.