Farby azulgrana spájajú kluby FC Barcelona a SD Eibar už od sezóny 1943/44. Je však zaujímavé, že kým Baskovia presne vedia, odkiaľ je ich pôvod, Katalánci majú dodnes vysvetlení hneď viacero. Azda najpravdepodobnejšou teóriou, každopádne je, že pochádzajú z univerzitného tímu rugby Merchans Taylors v liverpoolskom Crosby. Práve na tomto mieste totiž študovali bratia Ernest a Arthur Wittyovci, ktorí neskôr spoločne s Hansom Gasperom založili FC Barcelona. My sa však venujme Eibaru.

Desivé konzekvencie občianskej vojny odsunuli v Eibare futbal na druhú koľaj, aby tunajší klub Eibar FC, ktorý vznikol roku 1940 po spojení mužstiev Deportivo Gallo a UD Eibarresa musel riešiť obrovské množstvo problémov. Ba čo viac, už tri roky nato bol tento tím zo zrejmých dôvodov vylúčený z oficiálnych líg. V celku potrebovali nový impulz a okrem toho aj zmenu názvu, aby sa mohli Baskovia opäť zapojiť do súťažného futbalu, a tak vznikol SD Eibar, ako sa ekipa volá od roku 1945 až dodnes. Na samotnom začiatku však bolo nutné doriešiť i viacero detailov, akým bola aj farba dresov, aby sa miestna federácia rozhodla, že by bolo správne nasledovať vzor azulgrana podľa FC Barcelona. Nuž, a tak sa stalo, že Eibar, ktorý mal pôvodne rovnaké farby ako Athletic Club, hráva v modročervenom. 

Je pritom zaujímavé, že Eibar dokonca v ročníku 1987/88, keď sa mu podarilo postúpiť do druhej najvyššej španielskej ligovej súťaže, hrával nielenže s barcelonskými farbami, ale i doslova v barcelonských dresoch. Zaspomínal si na to pred tromi rokmi Ángel Fernández Zapico, vtedajší hviezdny futbalista. "V tom roku sme hrali v dresoch Barcelony. Kúpili sme ich v obchode El Corte Inglés v Bilbau, odlepili sme odznak Barcy a nalepili sme logo Eibaru. Aj napriek tomu, že sme sa nesmierne hanbili, máme na to pekné spomienky. V tom roku sme sa dostali do Segundy prvý raz po tridsiatich rokoch," smial sa Zapico. 

Oba kluby, Eibar a Barca, si zmerajú sily už dnes v rámci posledného zápasu celej ligovej sezóny. Výkop je naplánovaný na šestnástu hodinu a pätnástu minútu.

Zdroj: sport
Foto: sport

Pedagog

6
2019-05-19 09:48:29

Čo sa týka tých farieb, naozaj je viac teórií - priam špekulácií, ale s najväčšou pravdepodobnosťou (hraničiacou s istotou) modrá a granátová súvisia s farbami švajčiarskeho kantónu odkiaľ pochádzal zakladateĺ Barci Joan Gamper.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.