FC Barcelona mala ešte pred mesiacom nakročené k treble, no sezónu napokon uzavrie len s ligovým titulom. Skôr ako oslavy La Ligy sa však vynárajú otázky, prečo Katalánci zlyhali na Anfield a včera na Benito Villamarin. Katalánsky denník Mundo Deportivo priniesol 5 hlavných dôvodov nevydareného konca sezóny v podaní Barcelony.

Obrovská závislosť na Messim

Messi sa s 36. gólmi postaral o to, že Barcelona vyhrala domácu ligu. 12 gólov Argentínčana v Lige Majstrov však vytúžený titul neprinieslo. Vo finále Copa del Rey mohol Messi vyrovnať stav stretnutia, no jeden z jeho pokusov skončil na konštrukcii brány Valencie. Ani najlepší hráč histórie futbalu s piatimi Zlatými loptami a šiestimi Zlatými kopačkami však nemôže neustále zachraňovať svoj tím. Argentínčan bol počas neprítomnosti Luisa Suareza a Ousmané Dembélého v útoku bezpochyby fantastický, zvlášť v prvom polčase, no ani pre neho nebolo jednoduché prebiť sa cez defenzívny blok Valencie. Napriek tomu bol najlepším hráčom zápasu.

Coutinho je len tieňom samého seba

Brazílčan sa k Barcelone pripojil v januári 2018 a počas prvých mesiacov sa stal hneď tretím najlepším strelcom Barcelony hneď po Messim a Suarezom. V tejto sezóne sa od Coutinha očakávalo veľa, no Brazílčan doteraz nie je schopný dosiahnuť svoju najlepšiu verziu. Možnože na neho mala vplyv zmena pozície, pretože Valverde ho presunul zo zálohy na krídlo, možnože je príčinou fyzická pripravenosť alebo psychický blok. Coutinha sa totiž dotkol piskot fanúšikov na Camp Nou. Faktom však zostáva, že Brazílčan ani raz v tejto sezóne neodohral zápas, v ktorom by sa výkonom priblížil k tomu, čo predvádzal v uplynulej sezóne.

Chýbajúca stabilita na pravej strane obrany a unavený Alba

Dani Alves opustil Camp Nou ešte v roku 2016, no Barcelona doteraz nevyriešila problémy na pravej strane obrany. Semedo je rýchly, ale pre súpera nepredstavuje také nebezpečenstvo ako Alves, nezapája sa do útokov tak často ako kedysi Brazílčan. Sergi Roberto má na druhej strane viac problémov s úlohami v obrane a vpredu zas nie je tak rozhodujúci. Na ľavej strane má monopol Jordi Alba, ktorý v tíme v podstate nemá náhradníka. Alba hral donedávna úžasnú sezónu, no s jej blížiacim sa koncom začal strácať dych. V zápase s Liverpoolom práve Alba zapríčinil 3 zo 4 inkasovaných gólov tímu a vo finále pohára bol príčinou druhého inkasovaného gólu.

Chyby v obrane v kľúčových zápasoch

Na začiatku sezóny mali súperi veľký problém streliť Barcelone gól. Ako čas plynul, obrana začala chybovať a problémy sa naplno prejavili v tom najnevhodnejšom čase. V prvom polčase finále Copa del Rey Valencia na bránu Cillessena vystrelila 2-krát a vyhrávala 2:0. Gól súperovi takmer daroval aj Clement Lenglet na začiatku zápasu, no Piquého zachraňoval na bránkovej čiare.

Rotácie neboli dostačujúce na to, aby sa tím vyhol únave

Aj napriek tomu, že Valverde z minuloročnej prehry v Ríme vyvodil závery a kľúčovým hráčom tento rok doprial viac oddychu, mužstvo na konci sezóny z pohľadu fyzickej pripravenosti nevyzeralo vôbec dobre. Liverpool v tomto aspekte dominoval v oboch zápasoch, hoci na Camp Nou prehral 3:0, no zverenci Jurgena Kloppa hrali na doraz. V Barcelone však hráči tvoriaci kostru tímu majú viac ako 30 rokov a to je na trávniku vidieť. V najdôležitejších momentoch sezóny Valverdemu chýbal na trávniku aj vodca, ktorý by sa pokúsil zmeniť tvár tímu, keď sa veci nevyvíja priaznivým smerom.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

BayernMunchen

top komentár
77
2019-05-26 16:21:27

1. Valverde
2. Valverde
3. Valverde
....
99. Valverde

mikimi122

26
2019-05-26 16:27:32

V útoku potrebujeme niekoho kto dokáže urobiť rozdiel a pomôcť takto Messimu. Suarez tou osobou nie je, lebo on je len 16-kový hráč a strelec, ale nie tvorca hry. Coutinho hrá na zlej pozícii a rozdielovým hráčom v tejto sezóne určite nebol. Najviac sa k tomu, čo v útoku potrebujeme približuje Dembele, ale neho veľmi stopli zranenia. Verím, že keď by prišiel nový tréner, napr. Ten Hag a urobil by si v tom poriadok, Coutinho by začal hrať v zálohe a častejšie by sme videli mladých hráčov, tak by sme mohli byť spokojný z dobrých výsledkov Pravdepodobne máme najskôr najlepší, najdrahší a najkvalitnejší tím na svete, ale pokiaľ na trénerskej stoličke je Ernesto, tak to je úplne zbytočné akých máme hráčov.

BayernMunchen

26
2019-05-26 16:35:28

So sasom mame najlepsiu tribunu na svete

2015treble

18
2019-05-26 16:43:20

Ako Coutinha podľa mňa potopil Valverde.Keď si porovnám ako hral v strede zálohy keď prišiel a teraz ho Valverde dáva na kraj kde je totálne stratený a vypnutý. Predávať ho je nezmysel už z toho dôvodu,že je to najdrahšia posila a vkladala sa do neho budúcnosť.Taký hráč by mal síce zahrať tak,či tak,ale aj tak. Ďalším dôvodom je,že jemu vôbec nesedí náš štýl hry,pomalý a najmä závislý na Messim. Tá závislosť je obrovská,pozrime sa na spoluprácu Alba-Messi,pracovalo to tak 5-6 zápasov a potom všetci to prečítali.Všetci hľadajú Messiho na gól a boja sa vystreliť,a potom z toho vyúsťuje 80% držanie lopty a Barto je očividne spokojný po jeho včerajšom vyhlásení.Na protiútok nemáme hráčov,jediný čo ako tak stíha Dembelému je Messi a potom príde otočka,obiehanie brány,počkanie na old inclusive zálohu,stratenie lopty a gól z protiútoku lebo nevládzeme naspäť.Treba sa trošku pozrieť realite do očí a uvidieť,že keby nie je Messiho tento rok nemáme ani ligu.

Proste musí odísť Valverde,Rakitič,Busquets,Suarez.Ak nie,tak v budúcej sezóne očakávajme pochovanie mladých hráčov a sezónu podobnú Realu.Bol by som radšej keby budúcu sezónu hrajú všetci mladí hráči na úkor starých okrem Messiho a možno nevyhrali nič.Za rok-dva sa zohrajú a budeme mať minimálne ďalšie 10 ročné plodné obdobie na tituly a hru,na ktorú sa bude dať pozerať.

Kingmarek92

10
2019-05-26 18:47:17

Bohuzel vsechny body ktere jste napsali jsou pravdive , ale jsou pouze podmnozina problemu ktery jde za valverdem , bez debat. Je zbytecne se pytvat v praci trenera. Jen stacilo napsat. Jeden bod preco jsme nezvladli tuto sezonu......valverde nezvladol svoju pracu.

Kingmarek92

10
2019-05-26 18:48:34

A k poslednimu bodu : rotace ne ze nestacili vyhnout se unave , ale ani zarazenim dalsich hracu do sestavy , coz je jeste horsi a plynule navazuje na predchozi bod.

MessiGOAT

3
2019-05-26 20:47:38

Příčiny
1. Trenér
2. Ernesto
3. Valverde

Cizinkx

9
2019-05-26 21:03:48

1. Valverdeho neschopnost cokoliv změnit. On změní styl jen když mu hoří u prdele protože už je zoufalí, ale to je nic. Ten jeho fotbal absolutně nefunguje. A stejně donekonečna tu sestavu postaví. I když to nefunguje. A bude si myslet že když to před týdnem bylo napikaču, že za týden se to asi samo zpraví.
2. Neustálé procpávání oblíbenců do sestavy i na ukor absolutní mizerní formy, Robert, Rakitič, Countinho, Sergio. Je mi je jedno jak kdo hraje má svojí 11 a tu bude stavět i v důchodu. Tím se vracím k bodu jedna. Neschopnost něco změnit.
3. Nedostatečná konkurence Alby.
4. Nedostatečná konkurence Suaréze. Bohužel Kamarádství Lea a Luisem nás stojí to že Luis hraje všechno i když už 2 sezony je marný co se týče proměnovaní tutovek. Když nedá gol Leo nedá nikdo. A mi potřebuje mít utočníka co dá gol, a ne ho obhajovat že vytváří leovi prostor na to sere barča. Mi potřebujeme Leovi ulevit s tím aby se soupeřovi hráči zajímali i o jiný naše hráče. Než jen odřízněte Messiho a Barcelona je v piči.
5. Ernesto není trenér pro velkoklub ne není on by měl trénovat nějaký tým okolo středu tabulky ale ne Barcelonu. Nemá na to.
6.Protěžování Roberta na ukor Semeda. Ano ono kdyby Nelson na té straně hrál pravidelně dost možná by se vyhrál ve skvělého beka, má na to. Bohužel Antitrenér do sestavy neustále sere hráče co je na pravém beku podprůměrný a ještě ho dokáže dát na právé křídlo ač má na lavičce Malcoma. Opět trenérova chyba.
7. Vedení a věci okolo Barcelony, je krásně vidět na tiskovách apd. Jak se všichni bojí průseru, proto si nasrávají řečičkama co vypouští, že to bude dobré další sezonu apd. Jak se bojí o to svoje místečko protože ví že kdyby řekli něco proti bylo by zle. Jenže pokud někdo neřekne něco proti ta neustálá sračka tady bude každou sezonu. Za ostudu prostě mají přijít nasledky. A ne pochvaly jak jsou se sezonou spokojení a že prohráli jen dva důležité mače. Milánkové oni to nejsou jen dva mače. My tu sračku hrajeme ve všech pomalu zápasech a je jedno je vyhrajeme díky individualitě jménem Messi. :). To nejsou jen dva zápasy, ale už dvě sezony. Ta první se dala ještě obhájit ale tahle ne. A za to by měli přijít důsledky a ne plácání všech po ramenech jak je vše ok. Hnus co se v tom klubu děje.

Malloy

0
2019-05-26 21:07:21

1 dôvod beriem. 2 countinho ten bol v pici od začiatku decembra on není problém v za ére 3 chyby v obrane sme robili novú sezónu tiež nič nové 4 áno alba nemal náhradu to je chyba... Ja by som skúsil dat na jeho post Wague-ho..

LaBrie

9
2019-05-26 21:48:31

1. Bartomeu
2. Valverde
3. Pohodlie a nedotknutelnost niektorych hracov

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.