Louis van Gaal, bývalý legendárny manažér viacerých európskych veľkoklubov vrátane FC Barcelona, Ajaxu Amsterdam či Manchestru United, poskytol mimoriadne zaujímavý rozhovor britskému denníku The Guardian. Ikonický Holanďan hovoril o svojom pôsobení na Old Trafforde, ale aj viacerých iných témach. 

Najobľúbenejší hráči, ktorých kedy trénoval

"Figo. Bol to jednoducho víťaz. Na tréningu bol vždy stopercentne pripravený, podobne ako tomu bolo v zápasoch. To isté však platilo aj o Luisovi Enriquem, to boli presne hráči, ktorí sa mi páčili najviac, pretože boli voči trénerovi otvorení, mali víťaznú mentalitu a na trávniku sa nebáli veľa komunikovať a rozprávať."

Najkrajšia spomienka na manažérsku kariéru

"Bola to prechádzka po amsterdamských kanáloch s trofejou z Ligy majstrov. Viac ako milión ľudí, fanúšikovia v každom rohu...  bolo to niečo fantastické."

Prekvapilo ho, že United angažoval do funkcie hlavného manažéra Solskjaera, s ktorým sa rozhodol na konci ročníka predĺžiť spoluprácu?

"Úprimne povedané ma to prekvapilo, najmä to, že sa s ním rozhodli spolupracovať aj naďalej. Prečo ma to udivilo? Pretože Manchester United patrí medzi najväčšie kluby na svete a potrebuje manažéra so skúsenosťami a rozhodne nie kormidelníka, ktorý predtým trénoval iba jedno či dve družstvá, a to navyše v ligách nižšej úrovne."

Guardiola

"Očakávania sú vždy obrovské a on hral ako stredopoliar najvyššej svetovej úrovne, čo je trochu iné, pretože na tomto poste potrebuje hráč mimoriadnu taktickú vyspelosť. A okrem toho to bol môj kapitán!"

Mourinho

"Viem veľmi dobre pochopiť, že Mourinho by rád trénoval Manchester United, pretože to je podľa mňa nejprestížnejší trénerský džob v celom Anglicku. Predtým, ako som s nimi podpísal kontrakt, ma navštívili predstavitelia Tottenhamu Hotspur, klubu, ktorý mal podľa mňa v tom čase lepší káder ako United. Aj tak som sa však rozhodol koučovať Manchester, pretože je to úplne rozdielna výzva a pretože som vždy trénoval len tie celky, ktoré boli v danej krajine číslom jeden."

Rozlúčka s United

"Nemám žiadne výčitky svedomia. Spôsob, akým ma vyhodili, bol otrasný. Pôsobenie v Anglicku sa mi ale páčilo, očarila ma kultúra aj ľudia. Zažil som veľa humoru a obrovskú podporu manažéra. Voči ľuďom, s ktorými som pracoval, som vždy prechovával rešpekt."

Zdroj: theguardian
Foto: archív, thegardian

Zubizareta

-4
2019-06-12 14:26:39

Toto je veľký pán. Je Boh (nemyslím teraz Messiho) a hneď za ním Van Gaal. V Bayerne si raz pred hráčmi na tréningu stiahol nohavice, lebo im chcel ukázať, že má na niečo (už si presne nepamätám na čo) semenníky. A vraj ich má poriadne, ako sa vyjadril jeden z hráčov Bayernu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.