Neto je v poradí štyridsiatym Brazílčanom, ktorý si bude obliekať dres FC Barcelona, u blaugranas však ide len o druhého gólmana z tejto krajiny. Pozrime sa spolu na to, kto bol tým prvým. 

Po tom, čo Barca definitívne získala Neta, sa počet Brazílčanov v jej histórii vyšplhal na úžasných štyridsať. Ich zoznam zahŕňa viacero z najlegendárnejších futbalistov celých dejín azulgranas vrátane od Romaria až po Neymara, no koľko z nich zastávalo pozíciu brankára? Odpoveď pre niektorých môže byť zarážajúca, takýto futbalista tu bol iba jeden a zrejme ho bude poznať len vskutku málokto. Zoznámte sa s Jaguarém Becerrom. 

Jaguaré, narodený v meste Rio de Janeiro v roku 1905 a prezývaný "čierny pavúk", bol gólmanom, ktorého bolo počuť. Neustále na trávniku kričal po protihráčoch, miloval zákroky jednou rukou a vychutnával si rôzne fintičky. V júni 1931 sa jeho klub Vasco de Gama zúčastnil obrovského turné po Európe, ktorého súčasťou boli i dve priateľské stretnutia v Les Corts, ktoré predstavovali pre FC Barcelona historicky prvé zápasy proti tímu z Brazílie. V Katalánsku išlo o obrovskú udalosť a prezident klubu Gaspar Rosés bol Jaguarém a jeho spoluhráčom Faustom dos Santosom, šikovným stredopoliarom, fascinovaný natoľko, že sa im rozhodol navrhnúť, aby ostali v Barcelone. 

Bolo to vôbec po prvý raz, čo akýkoľvek španielsky klub získal do svojich radov futbalistu z Brazílie, no od Rosésa to bolo naozaj nezvyčajné rozhodnutie. V tých časoch totiž zahraniční futbalisti nemohli hrať v oficiálnych súťažiach, a tak prakticky ich kúpa nemala žiadny význam. Prezident bol, každopádne, presvedčený o tom, že ich prítomnosť by bola obrovskou atrakciou v priateľských meraniach síl, ktoré boli v danej dobe omnoho rozšírenejšie ako dnes, a tento krok sa ukázal ako pomerne úspešný. Celý tento experiment napokon trval iba jeden rok, keď obaja Brazílčania odmietli získať španielske občianstvo a rozhodli sa putovať po Starom kontinente ďalej. 

Jaguaré strávil niekoľko rokov vo Francúzsku a následne odišiel do Portugalska, ale v Európe sa nikdy neusadil úplne a nakoniec sa rozhodol odísť domov. Jeho život ale odvtedy nebol šťastný, prestalo sa mu dariť na futbalovom poli a podľahol alkoholizmu. Zomrel v roku 1946 za záhadných udalostí. 

Fausto dos Santos zahynul ako mladý taktiež. Ako obeť tuberkulózy zomrel v roku 1939, keď mal iba tridsaťštyri rokov. 

Zdroj: fcb
Foto: fcb

blauigrana

0
2019-06-27 19:41:02

Bartomeu OUT
Valverde OUT

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.