Vďaka svojej národnosti sa stal v histórii FC Barcelona druhým gólmanom, ktorý pochádza z Brazílie. Ba čo viac, po podpise kontraktu sa z neho na Camp Nou stáva ôsmy brankár s číslom trinásť. Norberto Murara alebo jednoducho Neto tvorí najaktuálnejšie klubové dejiny, no číslo na jeho drese písalo v minulosti veľmi zaujímavú históriu, na ktorú sa teraz spoločne pozrieme. 

Jednou z posíl do nasledujúcej sezóny je pre prvý tím FC Barcelona ostrieľaný gólman Neto, ktorého získali Katalánci z Valencie. Do chvíle, keď sa stal Brazílčan definitívne blaugrana, nosilo na Camp Nou číslo trinásť, v iných športoch spájané takmer výlučne s nešťastím, celkovo sedem brankárov. Neto sa tak symboliky nezľakol, je však zaujímavé poznamenať, že taký Angel Nieto, bývalý španielsky motocyklista, bol poverčivý natoľko, že po zisku trinásteho titulu povedal, že ich má na konte dvanásť plus jeden. Na druhej strane však šťastie prinieslo takému Eusébiovi či Gerdovi Müllerovi, ktorí s ním zažili obrovské úspechy. 

Čo sa týka šatne FC Barcelona, prvými, kto si obliekal číslo trinásť, boli Jesús Angoy a Carles Busquets. Do klubu následne prišiel Ruud Hesp, ktorý sa klubu upísal v roku 1997, aby daný dres menil opäť majiteľa štyri roky nato, keď sa ním stal Pepe Reina. Odchovanec Barcy sa však v tíme dlho neohrial a už po jednom ročníku si to namieril do Villarrealu. 

Nasledovala dlhá etapa Josého Manuela Pinta, ktorý je dodnes mnohými považovaný za najlojálnejšiu a najspoľahlivejšiu brankársku dvojku barcelonskej histórie. Andalúzan strávil na Camp Nou sedem ročníkov, počas ktorých nastúpil len do tridsiatich štyroch ligových duelov, avšak celkovo získal neuveriteľných štrnásť trofejí. Po Pintovi boli majiteľmi trinástky čilský hráč Claudio Bravo a posledným takýmto futbalistom bol pred Netom holandský internacionál Jasper Cillessen. 

Neto sa stáva po Jaguaré Becerrovi, ktorý prišiel do Barcy v júni 1931, druhým barcelonským brankárom, ktorý pochádza z Brazílie. Dúfajme však, že on vydrží u azulgranas dlhšie ako len jeden rok... Prajeme mu veľa úspechov!

Zdroj: md
Foto: md

jenstt

-5
2019-07-11 10:03:50

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

mentrites

-2
2019-07-11 13:03:22

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.