Po ôsmich rokoch v barcelonskej akadémii veril, že nastal správny okamih na postup do prvého tímu. Katalánci mu ponúkli dva ďalšie roky v rezerve, čo však nezapadalo do jeho plánov, a tak odišiel. Po pôsobeniach vo Villarreale, Almeríi, Elche, Levante a Granade sa rozhodol po prvý raz vyskúšať si zahraničie. V Twente sa z neho stal jeden z kľúčových hráčov pri postupe družstva do najvyššej holandskej ligovej súťaže. 

Aká bola Vaša prvá skúsenosť mimo Španielska?

"Som veľmi spokojný, mám tu podporu spoluhráčov, cítim sa byť docenený, a to je pre mňa najdôležitejšie. Je fakt, že som podával kvalitné výkony, strieľal som góly, pripisoval som si asistencie... Pomerne dlho sa mi nedarilo dosahovať podobné čísla, niečo podobné som na osobnej úrovni potreboval."

Našli ste si svoje miesto? 

"Druhá holandská liga je tak trochu zvláštna. Úrovňou nie je zlá, ale štadióny sú v pomerne zlom stave - niektoré sú malé, iné zase majú umelý trávnik. Dobrý futbal sa v nej hrá ťažko, no náš štadión patrí medzi najlepšie v celej súťaži."

A postúpili ste do Eredivise. 

"Áno, a to je liga, ktorá závratne rýchlo rastie. Očakávame obrovskú konkurenciu a pochopiteľne s ostatným rokom oveľa väčší rytmus. Ľudia hovoria, že medzi päť najlepších európskych líg nepatrí, ale keď sa pohybujete v jej blízkosti, uvedomíte si, že to nie je pravda."

Aké ciele má Twente?

"Cieľom je udržať sa a potom, v našej druhej sezóne, začať dosahovať kvalitnejšie výsledky."

Z Barcy ste odišli pred piatimi rokmi. Aké máte na to spomienky?

"Bol som tam osem alebo deväť rokov a bol som si istý o tom, že som sa pre Barcu narodil. Azda som to aj ukázal. Robil som všetko pre to, aby som o tom presvedčil aj ostatných, ale napokon sa mi to pod vplyvom viacerých okolností nepodarilo. Musel som odísť."

Porovnávali Vás s Iniestom. Bola to pomoc alebo príťaž?

"Za žiadnu príťaž som to nepovažoval. Iniesta je mojím idolom od prvej chvíle, keď som ho videl. Pre mňa to bola česť, nerozumel som tomu, ako ma s ním mohli porovnávať."

Prečo ste sa nedostali do áčka?

"Na to vám neviem odpovedať. Či to bolo spôsobené vedením... Pamätám si, že som s nimi rokoval, to som mohol mať dvadsať alebo dvadsaťjeden rokov, a ponúkli mi pokračovať ďalšie dva roky v rezerve. Na druhej strane som však mal na stole ponuku od viacerých klubov z najvyššej ligy vrátane Villarrealu a cítil som, že bol ten správny čas na to, aby som sa posunul vpred."

Neľutujete s odstupom času, že ste túto ponuku neprijali?

"Neľutujem nič, pretože som to tak vtedy cítil, bol som pripravený. Ak by som bol dostal príležitosť, bol by som pripravený. Cítil som, že som sa pre Barcu narodil."

Chýba hráčom z akadémie trpezlivosť alebo nedostávajú dostatok šancí?

"Ja som si ako dieťa vybral Barcu a nie Madrid, pretože dávala väčší dôraz na mladíkov. Dnes však neviem odpovedať. Pozrime sa na tím Španielska do 21 rokov, kde nie je žiadny barcelonský hráč. Pýtam sa, prečo nie je Dani Olmo, krídelník, ktorý má všetko na to, aby hral v Barce, jej súčasťou? Neviem..."

Futbal sa ale v Barce nekončí. Cítite sa byť naplnený?

"Ľudia, ktorí ma majú radi, moji najbližší, mi vravia, že som mal obrovské šťastie hrať v piatich alebo šiestich veľkokluboch. Mám skvelé skúsenosti, spoznal som skvelé osoby, ako profesionál som odohral asi 250 duelov, čo nie je málo, a som tým poctený. Hral som s Messim aj Iniestom a občas som s nimi aj trénoval, a tak sa naplnený cítim, áno."

Zo všetkých tých osôb, ktoré ste v Barcelone spoznali, kto na Vás zanechal najväčšiu stopu?

"Vždy budem spomínať na Garcíu Pimientu, ktorý ma veľmi ovplyvnil počas môjho pôsobenia v juvenile. Rovnako tak ale Sergi Barjuan, obaja mi veľmi verili a dozrel som vďaka nim ako futbalista, no v prvom rade ako človek. V Barce musia pokračovať takouto cestou."

Sledovali ste De Jonga?

"Áno. Veľmi sa mi pozdáva, má všetko potrebé pre úspech v Barce. Je to akýsi mix medzi Xavim a Iniestom, fantastický stredopoliar."

Zdroj: sport
Foto: sport, md

fantomas

12
2019-07-16 14:52:18

To boli časy, keď hrával v béčku. Keď som písaval po zápasoch béčka na fórum reporty. :D
Keď si pospomínam na všetkých tých hráčov, ktorí tam hrali.. Možno je trochu sklamaním, že tak málo z nich sa uchytilo vo veľkom futbale. Možno Deulofeu, Grimaldo, Sergi Goméz, Sergi Roberto, Rafinha, Tello, Munir, Luis Alberto či Bartra by sa dali považovať za tých uspešnejších. Ako raz povedal Jeffrén - Pokiaľ vyrastáte v La Masii, život za dverami Barcelony je úplne iný. Kde sú také talenty ako Dongou, Adama alebo aj takí Kaptoum či Sergi Samper, ktorých tiež celkom poznamenali zranenia.
Zrovna Javi Espinosa možno nemal úplne na základ áčka, ale v porovnaní napr. s Denisom Suarézom by nevyšiel o moc horšie. Vlastne z tých hráčov, ktorých som vymenoval by boli možno piati hodní áčka, viac asi nie.

T0mIO

2
2019-07-16 16:49:53

tak adama je vo wolverhamptone, sice nehra zaklad, ale určite by som ho neradil medzi tych neuspešnych

Pader

-2
2019-07-16 16:43:21

viem že to s týmto nemá nič spoločné, ale na keru máriu kúpili naspäť Cucurellu..

mexes

6
2019-07-16 18:09:38

je to odchovanec, ktory sa v Eibare ukazoval dobre, je to zaloha za Jordiho Albu na LB, kde nikoho ineho nemame, tento transfer stal 4mil. a pripada mi celkom logicky, lepsi ako prestup niekoho ineho za 30-40-50mil.€, s otaznikom, ci sa na Camp Nou adaptuje...

Milci

-3
2019-07-16 16:54:00

Presne otom hovorim ...nepozerajte nato čo aký clanok čitajte...spomenul si vela hracov...ale ziaden neni top..chapes..a otom to je že barca ma problem v la masii...plus juniorka a b-cko barcy keby tam bola kvalita nemozu vypadnut z druhej ligy...vy tu chcete aby ihned niekto hral v acku ale to nejde...chalan pise ze sa narodil pre barcu to je pekne...ale nie pravda keby mal nato hrat la ligu tak ju hraje ...napisal tam plnu muzstievkde hral tak preco si ho nenechalli a hral druhu holandsku sutaž???tak otvorte oci uz a nepiste tu ze nedava trener sancu maldikom barcy ked neto nema tak nema ..tak to je...ani aleňa na to skratka nema..otazka casu kym odide do slabsieho klubu ako tello..a tello kde bol neexceloval ...jediny chopny barcy je delufeu...inak nikto preto nieje v 21tke spanielska ani jeden hrač barcy nemaju kvalitu..

Bachy

1
2019-07-16 22:17:41

Ľudia tu komentujú ale to béčko bolo vtedy asi najsilnejšie aké sme kedy mali....
A espinosa bol fakt skvelý záložník čudoval som sa že nedostal viac priestoru v áčku... .
Všetci len píšete a nikto ste to vtedy ani nesledovali akurát vidím že fantomas má prehľad o tom kto tam vtedy hral....
Ja som sa snažil vtedy sledovať aj každý zápas béčka a stále ostáva ten jeden fakt že proste dávame málo príležitostí hráčom z béčka zahrať si v Áčku s plnou zostavou keď sa prerotuje len jeden hráč základu...ako to bolo v Messiho časoch keď začínal nastupovať... Busquets tiež dostával príležitosti namiesto Yayu Toureho a všetkým zavrel huby aj keď veľa ľudí na neho nadávali ale Guardiola mu veril... a si zoberte že aj taký Pedro ako sa presadil...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.