Britské médiá, fanúšikovia anglického reprezentačného tímu aj priaznivci celej Premier League tvrdo kritizovali Pepa Guardiolu, keď temer okamžite po tom, čo roku 2016 zasadol na trénerskú lavičku Manchestru City, odmietol spolupracovať s Joeom Hartom. Jeho následný experiment s Claudiom Bravom sa neukázal ako správne Kataláncovo rozhodnutie, no v dvadsaťštyriročnom Edersonovi už našiel človeka, ktorého hľadal, predsa. 

V Bayerne Mníchov bol majiteľom dresu číslo jeden nemecký reprezentant Manuel Neuer, ktorý sa stal počas Guardiolovho pôsobenia v Bavorsku najlepším gólmanom na svete. Neraz sa nudiac popri absolútnej dominancii svojho mužstva na scéne domácej Bundesligy, dobre stavaného gólmana sme častokrát videli v riskantných situáciách ďaleko pred svojou svätyňou, čím predstavoval kľúčový aspekt Pepovej filozofie. Tá je postavená na tom, že brankár je plným členom mužstva, jedenástym mužom na trávniku. 

Spomedzi Guardiolových gólmanov je azda najmenej doceneným Victor Valdés. Narodil sa v roku 1982 v juhozápadnej barcelonskej štvrti L'Hositalet de Llobregat a mal troch bratov. Keď mal desať rokov, Valdés sa zapísal do barcelonskej akadémie, kde si prešiel klubovými štruktúrami a v auguste 2002 debutoval proti Legii Varšava v rámci stretnutia Ligy majstrov aj v prvom tíme. Chuť veľkých duelov po prvý raz okúsil pod Holanďanom Louisom van Gaalom, počas svojej prvej sezóny nastúpil do dvadsiatich duelov, striedajúc sa s argentínskym rodákom Robertom Bonanom. Van Gaala však vedenie na začiatku roku 2003 prepustilo a do tímu zavítal Radomir Antić zachraňujúci potápajúcu loď, ktorú vtedy Barca na hranici zostupu predstavovala. 

V roku 2003 sa uskutočnili prezidentské voľby, ktoré vyhral Joan Laporta, a ten sa rozhodol nahradiť Antića holandským manažérom Frankom Rijkaardom. Valdés tak mal už tretieho trénera za dvanásť mesiacov a v tíme sa uskutočňovali obrovské zmeny. Zavíali doň nové tváre na čele s Ronaldinhom, Rafom Márquezom či Quaresmom, do áčka bol povýšený Victorov blízky priateľ Andrés Iniesta a Barca skončila v ligovej tabuľke na presvedčivej druhej priečke, hoci ešte v zime bola až dvanásta.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Peter1983

-11
2019-07-20 21:01:51

Nebol ani nepatril medzi špičku brankarov ..len dobrom čase bol .mustve ktore 80percent držal loptu a on len bol sučast mustva...a tich 20 percent vedel zachitat aj pustit lacne goli.....

Luis

9
2019-07-20 22:21:15

To fakt ne, nebyl to sice nejlepsi brankar na svete, ale po Hespovi, Bonanovi, ktery dal obrane pocit spolehlivosti!! Byl to dobrej golman a legenda! Bez debat!!

footballister

2
2019-07-21 13:41:16

Už je smiešne ako sa stále dohadujete kto je najlepší na svete atď... Bol jedným z najlepších brankárov a nepochybne je teraz z neho legenda. Barca má šťastie na niektorých hráčov. Nemusia stáť milióny a predsa sa dokázali vypracovať na svetovú extratriedu.

Martin77

7
2019-07-20 22:35:55

Za mě patřil mezi top 5 gólmanů své éry.

Marian

2
2019-07-21 00:08:45

Victor bol víťaz. Nielen menom, ale aj výkonmi.

Michal21

3
2019-07-21 06:56:22

VALDES mal neuveriteľne reflexy stačí si pozrieť pár zápasov a ty co komentujú že bol len súčasť mužstva tak asi futbalu moc nerozumejú.
Za mňa bol niektorých momentoch ten ktorý podržal mužstvo keď bolo treba.
Áno občas dostal lacny gól ale ktorý brankár nie?
Naviac bolelo jeho zranenie pri jeho konci v Barce a už sa nedokázal dostať to top špičky ale ďakujeme mu za veľa a prajem mu veľa šťastia ako trénerovi ešte môže len prekvapiť jeho cesta sa začína.

emiliano

2
2019-07-21 08:27:30

Áno, Victor mi občas zdvihol tlak, keď urobil žiacku minelu. Na druhej strane mal zázračné zákroky, lebo vzhľadom na reflexy bol na čiare perfektný. Bol to prvý odchovanec v bráne áčka a bol tam dlho nielen kvôli tomu. Bol to vynikajúci brankár a srdciar a s ním sa spájajú najväčšie úspechy. Na jeho minely som zabudol, jeho perfektné zákroky si pamätam stále. Patrí mu česť, vďaka a dôstojne miesto v našej histórií.

Iceman666

1
2019-07-21 16:23:19

Jednoznačne treba povedať že v klube je legenda veď prečo by nie. Odchytal toho viac než dosť a dokázal s tymom vyhrať tituly. Ale nikdy som nemal pocit žeby patril medzi svetovú špičku, pretože na tú dobu sme hrali výborný futbal a brankár sa až tak nezapotil. Mal aj lepšie aj horšie chvíle a bol v správnej dobe v správnom klube a uznanie mu patrí o tom žiadna.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.