Futbalisti FC Barcelona sa túto sobotu dvadsiateho júla vydali na dobrodružstvo do Japonska, kde odohrajú svoje úvodné zápasy predsezónnej prípravy. Celkovo to bude už desiata návšteva krajiny vychádzajúceho slnka, šiesta s charakterom priateľských stretnutí. Pozrime sa vôbec na tú prvú. 

Prvýkrát sa Barcelončania vydali do Japonska v lete 1990, teda už pred dvadsiatimi deviatimi rokmi, a išlo o skutočne mimoriadnu udalosť. Bolo to čosi ako cesta do neznáma, rozmer tejto cesty avšak siahal oveľa ďalej než len za športové povinnosti. 

Poslať prvý tím do Ázie bolo nápadom prezidenta Josepa Lluísa Núñeza, čo bolo produktom jeho neustáleho hľadania takzvaných "atypických príjmov". Popredný funkcionár katalánskeho veľkoklubu dvadsiateho druhého januára 1990 odprezentoval príchod Ronalda Koemana za vtedy závratných sedemstoosemdesiat miliónov peset z PSV a vzhľadom na následnú druhú remodeláciu Camp Nou potreboval obohatiť svoju klubovú pokladnicu. Náklady sa zvyšovali a Núñez si bol toho dobre vedomý, a tak prišiel so zaujímavou stratégiou. Koemana zaplatia Japonci.

Bolo zrejmé, že futbalistom a trénerom sa príliš predstavy vycestovať do ďalekých krajín nepozdávajú - dlhé cesty, jet-lagy, nútené pózovanie pre novinárov, reklamné akcie... A to všetko počas predsezónnej prípravy. Neznášal to i Johan Cruyff, avšak neostávalo mu nič iné, ako akceptovať to. V roku 1989 sa mu ešte podarilo direktívu prehovoriť, ale rok nato už nie. 

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

ktmsport

5
2019-07-29 22:44:23

pekne dresy

Zmazaný užívateľ

14
2019-07-29 23:11:51

Od roku 1990 fandím Barceloně, pravé kvůli Ronaldu Koemanovi ;-) Jeho originální dres mam dodnes schovaný...

Koeman1963

0
2019-11-19 06:53:22

Aj moj idol to je od malicka. Masjeho dres? Posli foto please. Dik

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.