Aj napriek tomu, že Barcelona získala v predchádzajúcej sezóne pohodlne ďalší ligový titul, už ôsmy z predchádzajúcich jedenástich rokov, ročník ukončila s akousi trpkou príchuťou. Keď sa už zdalo, že mali fanúšikovia dosť po zlyhaní v Lige majstrov proti Liverpoolu, prišla finálová porážka v Copa del Rey s Valenciou. 

Lionel Messi po porážke v Španielskom kráľovskom pohári vystúpil pred fanúšikmi s ospravedlnením. Komu však bolo namierené, nevedno. Bolesť priaznivcov, to, každopádne, nezmiernilo. Možno Messi cítil potrebu ospravedlniť sa novinárom v pléne. Možno sa ospravedlňoval futbalovým Bohom. Na Argentínčanových pleciach je všetká váha sveta, a to sa začalo obracať proti nemu. Azda okrem posledných pätnástich minút odvetného stretnutia s Liverpoolom bol prakticky neviditeľnou figúrou, hoci sme od neho videli niekoľko náznakov geniality. Ba práve naopak, ak by sme jeho výkon mali opísať jedným slovom, bola to frustrácia

Je pritom zaujímavé, že Messi bol počas ostatného ročníka za viacerými fantastickými okamihmi, pamätáme si najmä jeho skvelé priame kopy. Ukázalo sa, že jeho repertoár nemá konca kraja, jeho kvality nemajú hranice. Na druhej strane avšak platí, že čím je starší, tým jednoduchšie sa nechá vyviesť z konceptu, keď jeho tím prehráva. Prvou ukážkou toho bolo, koniec koncov, už pôsobenie na Majstrovstvách sveta, respektíve to, akým spôsobom po nich ukončil reprezentačnú kariéru. 

Nikto od vás neočakáva, že budete znášať prehry s úsmevom, ale u Lea všetko funguje akosi opačne. Kým väčšina si postupom času voči porážkam buduje istú imunitu, odolnosť, náš miláčik ich znáša stále horšie. 

V sezóne 2018/19 Barcelona vyhrala ligu s jedenásťbodovým náskokom, ale Ligu majstrov naposledy vyhrala pred piatimi rokmi. To, každopádne, neznie až tak zle, kým si neuvedomíme, že tím okolo takého hviezdneho futbalistu triumfoval na tejto scéne len raz za ostatných osem rokov. Ako obzvlášť bolestivé sa to ukazuje, pretože úhlavný rival Real Madrid zvíťazil v posledných piatich rokoch štyri razy.

Ten istý Real Madrid dlhé roky dominoval v historických tabuľkách aj v rámci Španielska, keď vyhral v roku 1990 ligový titul po piatykrát v rade, bol to už dvadsiaty piaty vavrín histórie Bieleho baletu. Tri dekády nato avšak do svojej zbierky pridali Madridčania iba sedem ďalších trofejí, čo suma summarum znamená, že počas tohto obdobia získali rovnaký počet titulov z Primery División ako z Champions League. 

Ešte v roku 1990 vyhral Real Madrid v porovnaní s Barcou La Ligu pätnásť ráz viac. Dnes už má na svojom konte viac už len o sedem titulov. Chyba spočívala v tom, že v španielskej metropole považovali dominanciu na domácej scéne za garantovanú. Koncentrovali sa výlučne na to, že sa im príliš nedarilo v Európe, a tak svoje plné sústredenie venovali Lige majstrov, zatiaľ čo v Barce naštartoval zlatú éru Johan Cruyff. Ligu vyhral v štyroch prípadoch a začal niečo, z čoho profitujeme dodnes. 

Stručne povedané, kým sa Real nechal vyrušiť honbou za najcennejším európskym titulom, Barca mu jednoducho unikla. Dnes sa, každopádne, nachádzajú Katalánci na rovnakej križovatke ako Madrid pred tridsiatimi rokmi. Budúcnosť Ernesta Valverdeho je do veľkej miery spochybňovaná a priaznivci mu príliš neveria. Nepochopiteľné bolo už vyradenie s Rímom pred dvoma rokmi, nieto zaváhanie s Liverpoolom, bolo také neprípustné, že zrazu nikto nerozprával o absolútnej dominancii v lige. 

Barca má počas leta ťažkú úlohu. Messi, najlepší hráč histórie, tu nebude navždy a to, že je človek, nám ukázal aj Luis Suárez. Opory predchádzajúcich rokov Gerard Piqué, Jordi Alba, Ivan Rakitić či Sergio Busquets už majú po tridsiatke. Iste, ono to neznie ako kríza, zvíťazilo sa v Primere División, dosiahlo sa semifinále najprestížnejšej súťaže na svete a finále pohára, ale na Camp Nou platia iné štandardy. Minimálne sa vráťme k používaniu terminológie križovatka. Kam nás dovedie, uvidíme už čoskoro. A možno až o niekoľko dekád...

Zdroj: thesefootballtimes.co
Foto: archív

Majkl10

top komentár
46
2019-07-22 07:49:53

tak tuhle sezonu sme vyhrali ligu hlavně kvuli tomu že ostatní týmy hráli ještě hůř než my a v LM nás potahal messi ale v zápase s live se opět ukázala neschopnost valverdeho udržet náskok ale i hráčů, kteří po tom co inkasovali 2 góly tak se opět psychicky zhroutili stejně jak v římě

michal11

39
2019-07-22 09:44:39

Je čas na zmeny. Hlavne záloha nefunguje správne. Niektorým sa to tu asi nepáči ale Rakitič nebol nikdy tým najhlavnejším článkom zálohy, nekontroluje stred poľa, nieje to tvorca hry alla Xavi, a ani neprebíja záložné rady ako Iniesta. Je to jednoducho jeden z mnohých, nemá v sebe tu iskru. Pep prišiel a spravil veľké zmeny napriek tomu že napr. Deco bol fantastickým záložníkom ale nebál sa ho vyhodiť. My potrebujeme opäť dominovať v strede poľa a to Rakitič nikdy nezaistí. Ak opätovne získame kontrolu nad stredom poľa podobne ako kedysi, nebude treba aby za Messiho niekto behal (Simeone predsa sám povedal že kým jeden nebráni tak to nieje nič strašné ale ak sú viacerý tak tam nič nepomôže ), Treba len vybrať tie správne prvky z minulosti a skombinovať ich s modernými prvkami. Tu je ale problém tréner, nechce sa do toho pustiť a ani toho nieje schopný.

Kingmarek92

4
2019-07-22 11:30:44

Mluvis mi z duse chlapce.......lepe bych to nenapsal.

michal11

1
2019-07-22 20:24:37

Ďakujem :D :D

railandsitz

0
2019-07-23 15:39:07

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.