Luis Figo si to užíval a pred nadšenými fanúšikmi sa ujal slova. Postavil sa na balkón paláca na Plaça Sant Jaume a právom sa cítil ako hrdina. Nuž nečudo, veď Barcelona, v ktorej drese hviezdil, po neuveriteľných jedenástich dňoch zvíťazila na scéne La Ligy aj Copa del Rey. Figo, kapitán tímu, sa stal kráľom. 

Nasledujúc kroky Johana Cruyffa, z Luisa Figa sa stal miláčik domácich priaznivcov, symbol úspechu a človek, ktorého si barcelonismo prisvojilo. Figo sa možno v Katalánsku nenarodil, ale v Barcelone bol za Katalánca považovaný. Neubehli avšak ani dva roky a z lásky a obrovského obdivu sa stala neopísateľná nenávisť. 

O pocitoch fanúšikov blaugranas po jeho odchode do Realu Madrid sa napísalo nesmierne veľa a rovnako tak sa o ňom mimoriadne veľa hovorilo. Ba dokonca tak veľa, že to do veľkej miery spôsobilo, že by sa mohlo zabudnúť na všetky tie úspechy, ktoré v priestoroch Camp Nou dosiahol. 

Keď sa dnes rozprávame o Figovi, bolo by mimoriadne jednoduché spomenúť si iba na jeho účinkovanie v Madride. Zatiaľ čo však na Santiago Bernabéu bol iba akýmsi ďalším hviezdnym hráčom do počtu, v Barce to bol matador, hviezda. Pred tým, ako sa uchýlil ku svojmu neospravedlniteľnému rozhodnutiu, mal nasmerované k tomu, aby bol v Katalánsku kanonizovaný. Jeho transfer ku znepriatelenému rivalovi, každopádne, spôsobil, že jeho úspechy v barcelonskom drese boli zabudnuté a nadobro vymazané z archívov. Bolesť z jeho transferu stále cítiť. 

Figo, dovtedy v Barce idealizovaný, spôsobil, že mu blaugranas už nikdy nemohli zabudnúť bolesť, ktorú im spôsobil. Zradil fanúšikov a nikdy mu za to nemožno odpustiť. Keď si dnes pozeráme jeho videá, robíme tak prakticky cez zuby. I napriek tomu, že však Figo nebol jediným, kto odišiel z Camp Nou na Santiago Bernabéu, porovnávať ho s takým Michaelom Laudrupom nie je možné. Laudrupa si akosi stále spájame s barcelonskými farbami viac ako s tými z Realu, hoci ľahké to nemal ani on. 

Keď v roku 1995 prišiel Figo do Barcelony, rok po Laudrupovom odchode, nikto to za hviedzny transfer nepovažoval. Klubu sa upísal len za zhruba dva a pol milióna eur zo Sportingu Lisabon, a to všetko za zvláštnych okolností, keď ho vedenie doslova uchmatlo Juventusu a Parme, s ktorými postupne podpísal predčasné dohody. 

Počas Cruyffovej poslednej sezóny za kormidlom dostal Figo priestor a čas na to, aby sa v novom mužstve aklimatizoval, zdieľajúc jednu šatňu s mimoriadne talentovanými hráčmi, ktorí však čoskoro odišli - Gheorghem Hagim a José Mariom Bakerom, ktorých dopĺňal ešte Robert Prosinečki. 

Tretie miesto v La Lige, porážka vo finále Copa del Rey a tesná prehra v semifinále UEFA Cupu predznamenali Cruyffov koniec, no Figom to neotriaslo. Práve naopak, ak nie kolektívne, tak úspešný bol v sezóne 1995/96 minimálne po jeho individuálnej stránke. 

O Figovi sa začalo ešte viac hovoriť po EURE 96, na ktorom bol súčasťou hviezdneho portugalského mužstva, v ktorom nechýbali ani Rui Costa či Joao Pinto. I napriek tomu, že ekipa vypadla nečakane už vo štvrťfinále proti Čechom, on samotný zažiaril a bolo zrejmé, že na neho čaká ohromná budúcnosť. 

Cruyffa nahradil v Barcelone Bobby Robson a do tímu prišlo navyše viacero nových hráčov. Z Realu posilnil azulgranas Luis Enrique, z PSV zavítal Ronaldo, ďalšou posilou bol Vitor Baía z Porta a do klubu sa vrátil aj Stoičkov po roku v Parme. Tím síce o dva body prišiel o triumf v Primere División, ale vynahradil si to na pohárových scénach, a to aj v Španielsku, aj v Európe. Katalánci dobyli Pohár víťazov pohárov a po nervydrásajúcom súboji s Betisom zvíťazili v predĺžení aj v Copa del Rey. Figo, ktorý sa presadil dva razy, strelil víťazný gól. 

V tomto bode sa dostávame v našom príbehu do okamihu, keď stál Figo na spomínanom balkóne na barcelonskom námestí. Nasledujúci ročník bol vskutku rozporuplný, klub v roku svojho stého výročia síce získal ligový titul, avšak fanúšikovia príliš spokojní neboli, pretože dúfali, že svojich miláčikov uvidia vo finále Ligy majstrov, ktoré sa uskutočnilo na Camp Nou. Barca ale vypadla už v skupinovej fáze. Figo, ktorého reprezentačný výber sa navyše nedostal na Majstrovstvá sveta, sa cítil počas leta 1999 akýsi prázdny. Cítil, že culés ho milovali, ale na druhej strane mal pocit, že nebol docenený svojou direktívou. Chcel byť hviezdou, človekom, okolo ktorého by sa točilo fungovanie celého klubu. Údajne sa dokonca správal tak, akoby bola Barca výsostne jeho. 

Figova posledná sezóna na Camp Nou bola do veľkej miery ovplyvnená jeho konfliktom so zástupcami vedenia i inými členmi v útrobách celku, hádať sa začal dokonca aj s trénerom Van Gaalom. Neprejavilo sa to v každom prípade na trávnikoch, kde Portugalčan i naďalej hviezdil a všetci žili v nádeji, že Barca tentoraz v Champions League dokráča až za vytúženou trofejou. Figo, ktorý nemohol nastúpiť pre žlté karty, ale na svoj obrovský zármutok sledoval v semifinále výprask, ktorý jeho mužstvu uštedrili futbalisti Valencie. Barcelona prehrala 4-1 a s pohárovou Európou sa rozlúčila. 

Neuveriteľné Majstrovstvá Európy 2000, kde doviedol portugalský mančaft do semifinále, spôsobili, že nový prezident Realu Madrid sa rozhodol pre niečo nepredstaviteľné. Funkcionár sa rozhodol poriadne siahnuť do vrecka a vyplatiť jeho výkupnú klauzulu, čím sa z neho stal najdrahší futbalista celej histórie. Barcelonský hrdina, ten, ktorý niesol jej zástavu, sa zrazu rozhodol odísť ku úhlavnému nepriateľovi. 

Na to, čo Figo urobil, nikdy nezabudneme, pretože pre blaugranas predstavoval viac ako len obyčajného futbalistu. Očakávalo sa od neho, že vstúpi do klubu najväčších klubových legiend, verili sme mu. On sa však rozhodol inak, a tak ho dnes ako legendu nevítajú nikde. Nuž, jeho chyba...

Zdroj: thesefootballtimes.co
Foto: thesefootalltimes.co

galibier

18
2019-07-31 16:25:43

..nikdy nezabudnem na zapas ked reprezentoval Portugalsko a na travnik vbehol divak(pravdepodobne fanusik Barcy) a hodil mu do tvare vlajku Fc Barcelona..pre mna navzdy zradca...vecsim by bol uz len Neymar ak by siel do Realu...

gaxa

-1
2019-07-31 16:49:05

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

gaxa

0
2019-07-31 16:51:11

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

jibos

0
2019-08-02 23:14:21

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

GabrielSVK

13
2019-07-31 16:26:19

OT: Malcom ide do Zenitu.

Jackopz

6
2019-07-31 17:00:10

Tento prestup tým pádom vyvracia ( aspoň z časti ) informácie o výmene Cou + Malcom + 70m za Neymara. Zaujímavé je že informácia pochádzala od človeka čo ako prvý ohlasoval prestup Griezmanna a má blízke vzťahy s Barcelonou. Som zvedavý ako to celé dopadne..

Radovan

3
2019-07-31 17:25:39

ohlasovat prestup griezmanna nieje ziadne umenie...ale vymysliet si cou + malcom + 70m (niektori to dokonca prekrutili ze 3 hraci + 70m) , to uz chce vacsiu predstavivost

Jackopz

0
2019-07-31 17:51:15

Valdearenas má celkom prehľad o udalostiach v Barcelone, navyše za nás hral futsal. Nie je to len uletený novinár.

Radovan

1
2019-07-31 18:26:40

Praveze “uleteny” ho celkom definuje :D...proste niektore veci uhadne, ine zas nie, je len na tebe comu uveris

conquistador

20
2019-07-31 16:56:39

Zdar MeeTee, super článok. A ešte jedna vec, podľa ktorej rozoznám tvoj text ihneď, je, že namiesto predložky "k" vždy píšeš "ku". V tomto texte by malo byť správne ...k svojmu..., ...k znepriatelenému..., ...k úhlavnému... "Ku" sa píše len v prípade, že slovo, ku ktorému sa vzťahuje, začína rovnakou spoluhláskou "k" prípadne "g", napr. "ku kravate", "ku gólu". Ja len v dobrom. Myslím, že niekedy dávnejšie sme si o tom písali. Pozdravujem a vďaka za články.

MeeTee

2
2019-08-01 08:01:05

Och, dakujem pekne, ale naozaj si na to musim davat vacsi pozor. Dakujem za upozornenie aj pochvalu :-)

buko1046

0
2019-07-31 17:28:39

Pre mna obycajny zradca nic ine aj ked futbalista dobry nikdy mi nebo ale sympaticky aj ronaldo prestupil k realu ale figo premna falosny cigan

rominho

1
2019-08-01 08:36:34

svojho casu hovoril, ze vsetko vysvetli preco to urobil. nikdy k tomu nedoslo..na camp nou si to kazdopadne pekne zlizol, ked kopal rohy chranili ho policajti so stitmi..vtedy to malo aspon gule, teraz by take nieco nebolo mozne..zavreli by stadion na 150rokov:)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.