"Myslím si, že pre Barcelonu bude najlepšie, ak odíde, je to moje definitívne rozhodnutie. Nastal čas na zmenu." Postoj Pepa Guardiolu bol jednoznačný, manažér mal ambiciózne plány do budúcnosti a zaujal neoblomné stanovisko. "Všetci hráči, ktorí boli súčasťou minuloročného tímu, majú síce obrovskú kvalitu, ale vytvoriť tím okolo Deca, Ronaldinha a Eto'oa nie je našou prioritou. Naopak, plánujeme budúcnosť bez nich. Pokiaľ by boli vo svojich najlepších rokoch, bolo by to inak."

Leto 2008 bolo v Barcelone turbulentné. Nový tréner Josep Guardiola sa postupne rozlúčil s Decom, ktorý odišiel za desať miliónov eur za svojím bývalým manažérom Luizom Felipem Scolarim do Chelsea, aj Ronaldinhom, za ktorého neváhali zaplatiť predstavitelia AC Miláno dvadsaťpäť miliónov eur. Samuel Eto'o však o odchode nechcel ani počuť. I napriek obrovskému záujmu z Premier League či Serie A, spomeňme, koniec koncov, len United, Tottenham, Inter či AC, Kamerunčan ostal v Barcelone. Pep možno tvrdil, že rozhodnutia robí on, ale Eto'o dal jasne najavo, že jeho čas na Camp Nou sa ešte nenaplnil. Odhodlaný presvedčiť nového kouča o svojich kvalitách, útočník vstúpil do letnej prípravy, akoby to bola skúška, ktorá rozhodne o jeho budúcej kariére. 

Jeho snaha nevyšla navnivoč. "Keď som začínal, povedal som, že s ním nepočítam, ale rovnako tak som dodal, že k nemu budem pristupovať rovnako ako ku všetkým ostatným," povedal Guardiola pred začiatkom ligového ročníka. "Počas ostatných dvoch, troch týždňov, keď sme spolu pracovali, som bol s jeho výkonmi mimoriadne spokojný, môžem ho len chváliť. Jeho správanie a prístup na turné v Škótsku a v Spojených štátoch ma presvedčili o tom, že ostáva s nami."

Sezóna pre Guardiolu podľa jeho predstáv nezačala ani zďaleka, hneď v prvom kole jeho ekipa zaváhala s nováčikom z Numancie a následne len remizovala s Racingom Santander. Neubehli ani dva týždne a mladého manažéra už všetci spochybňovali, no Kataláncova odpoveď bola znamenitá. Azulgranas zareagovali devätnástimi víťazstvami z dvadsiatich duelov a od okamihu, keď v novembri poskočili na prvé miesto ligovej tabuľky, na tejto pozícii zotrvali až do konca ročníka. 

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

danile

8
2019-08-07 07:53:32

Mal zostať, bol by užitočnejší ako Ibra

conquistador

11
2019-08-07 08:14:02

Na výmenu Eto´o plus 45 mil. EUR za Ibrahimoviča v živote nezabudnem. Najväčší prestupový v doterajšej histórii FCB. Samuel nemusel hviezdiť v každom zápase, ale bol enormne efektívny. Na strelenie gólu mu stačila jediná šanca a to je vo vyraďovačke LM na nezaplatenie.

conquistador

3
2019-08-07 08:14:37

... prestupový fail...

duneha

0
2019-08-07 17:03:57

Eto´a som mal vždycky rád, sympatický skromný týpek s trochu odstávajúcimi ušami, na ktorého nezabudnem. Bombardér ako sa patrí. K Ibrahimovičovi len toľko: arogantný týpek ale na druhej strane taktiež ostrostrelec ako vyšitý. Nikdy nezabudnem na gól ktorý dal Hartovi Švédsko - Anglicko, musím uznať, že krajší gól som nevidel.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.