Patrik Kluivert sa pred pár dňami stal riaditeľom mládežníckeho futbalu FC Barcelona. Predtým pracoval ako tréner, asistent trénera, tréner reprezentácie Curacaa či športový riaditeľ PSG. Životopis Holanďana sa rozhodol priblížiť katalánsky denník Sport.

Holanďan ukončil aktívnu futbalovú kariéru v roku 2008 a jeho posledným klubom bol Lille. Predtým však útočník hrával aj na Camp Nou, kam prišiel v roku 1998, keď nahradil Sonnyho Andersona. V klube sa stretol s Louisom van Gaalom, ktorý mu bol známy z Ajaxu. Holanďan už v prvej sezóne v drese Blaugranas patril medzi najlepších hráčov a v tej sezóne Katalánci získali ligový titul. V neskoršom pôsobení dokázal nastrieľať vyše 20 gólov za sezónu, no ročník 2003/2004 mu nevyšiel, keď zaznamenal len 8 presných zásahov. Jeho bilancia v metropole Katalánska je však pôsobivá, keď nastrieľal 123 gólov a v historickom rebríčku strelcov Barcelony je na 12. mieste. V roku 2004 sa stal hráčom Newcastlu, no jeho dobrodružstvo v anglickom futbale nepatrí medzi najvydarenejšie. Neskôr na seba obliekol aj dres Valencie či naposledy Lille.

Krátko po tom, ako zavesil kopačky na klinec, odštartoval svoju trénerskú kariéru. Na začiatku tohto dobrodružstva si našiel prácu ako tréner útočníkov v holandskom AZ. O niečo neskôr, teda v roku 2010 sa stal poradcom a asistentom v Brisbane Roar. Posledné dva týždne pôsobenia v austrálskom klube bol už hlavným trénerom.

Nasledujúce dva roky strávil v Európe. Najprv pracoval ako asistent trénera v NEC Nijmegen v holandskej lige a potom sa stal hlavným trénerom Twente U-21, s ktorým získal titul. Nasledujúce kroky v jeho kariére viedli do reprezentácie Holandska, ktorú trénoval Louis van Gaal a Kluivert v tíme pôsobil ako druhý tréner. Jeho dobrodružstvo pri národnom tíme skončilo v roku 2014, kedy Oranjes na MS skončili na treťom mieste.

Neskôr sa Kluivert stal hlavným trénerom reprezentácie Curacaa. Národný tím z Karibiku začal kvalifikáciu na MS 2018 veľmi dobre, no bohužiaľ vypadol z boja o miestenku na šampionát po zápasoch so Salvadorom. Kluivert po tom z pozície trénera rezignoval, no od reprezentácie neodišiel úplne, pretože v Curacau naďalej pracoval, no už ako strategický poradca. V roku 2016 sa však vrátil na pozíciu trénera a jeho pričinením sa národný tím kvalifikoval na Karibský pohár 2017 a Zlatý pohár CONCACAF 2017.

V nasledujúcej etape kariéry Kluivert pracoval ako športový riaditeľ PSG a to jeden rok. Z postu odstúpil niekoľko dní pred transferom Neymara do francúzskeho klubu. Klubové kancelárie opäť vymenil za trénerskú úlohu, pretože následne pôsobil ako asistent trénera reprezentácie Kamerunu, ktorú viedol Clarence Seedorf. Obaja však boli prepustení po tom ako na Africkom pohári národov vypadli už v osemfinále.

V súčasnosti bude Kluivert pôsobiť opäť v kanceláriách, no v Barcelone, v klube, ktorý veľmi dobre pozná. Jeho skúsenosti z Ajaxu, ktorého štýl je veľmi podobný tomu barcelonskému, mu v jeho každodennej práci takisto pomôžu. Jeho úlohou je vrátiť La Masii sviežosť a obnoviť jej bývalú slávu.

zdroj: sport.es
foto: facebook

Slavomir

2
2019-07-31 09:57:52

Moj futbalovy vzor!!!S Oliverom Bierhoffom...dvaja velikani :-)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.