Jednou z tohtoročných posíl FC Barcelona je perspektívny gólman Neto, ktorý prišiel na Camp Nou z Valencie. Charizmatický futbalista z Brazílie poskytol mimoriadne zaujímavý rozhovor denníku SPORT

S mužstvom ste už takmer mesiac. Boli ste v Japonsku a teraz ste v Spojených štátoch amerických. Ako to prežívate?

"Veľmi rýchlo mi to všetko zbehlo, už je to mesiac. Je to výborné. Pravdou je, že som mal šťastie, pretože ma ostatní prijali veľmi dobre, a tak moja adaptácia prebieha celkom pozitívne. Cestovanie je únavné, no je dôležité, že vďaka tomu aspoň môžem lepšie spoznávať nových spoluhráčov."

Čo pre Vás znamená FC Barcelona? Je to splnený sen?

"Barcelona je snom ktoréhokoľvek futbalistu na svete. Keď sa hovorí o tomto klube, všetci hráči dúfajú, že tu budú môcť pôsobiť, pretože je rozdielny. Je to znak dobre odvedenej práce, miesto, kde sa bojuje o všetky trofeje. Ja milujem víťazstvá, a to sa tu hodí."

Boli ste vo Fiorentine, Juventuse či vo Valencii. Sú tieto kluby vo svojich štruktúrach niečím rozdielne?

"Zatiaľ mi je o tom náročné hovoriť, ale určite tu panuje rozdielna atmosféra, tu je to mimoriadne zodpovedné. Všetci vedia, že sme tu na to, aby sa vyhrávalo, no zároveň si je každý vedomý svojich kvalít, a tak poctivo pracuje na svojom zlepšovaní."

Pred rokom ste získali svoj prvý titul na španielskom území po výhre nad Barcelonou. Aké sú Vaše ciele?

"Z individuálneho hľadiska je cieľom kvalitne trénovať a zlepšovať sa. Ako človek milujem víťazenie, ale najdôležitejšie je, aby som pracoval každý deň a cítil, že zaznamenávam pokrok a dávam zo seba všetko, čo môžem. Víťazstvá a tituly sú plodom tvrdej práce."

Vaším novým spoluhráčom je Ter Stegen. Ako by ste ho opísali?

"Je to profesionál najvyššej svetovej úrovne, fantastický gólman. V Barcelone sú tí najlepší hráči na všetkých pozíciách, je to práve konkurencia, vďaka ktorej sa môžeme zlepšovať. Prvý mesiac bol skvelý."

Ako mu môžete pomôcť Vy?

"To ste sa mali opýtať jeho (smiech). Budem sa snažiť podporiť nie iba jeho, ale všetkých. Zatiaľ je skoro na to, aby som niečo hodnotil, a tak poviem len toľko, že dúfam, že zažijem počas prvého ročníka veľa úspechov."

Páčilo by sa Vám zdieľať jednu šatňu s Neymarom?

"Už sme spoluhráči boli. Veľakrát sa ma na to pýtajú, lebo sme krajania, ale môj názor nič na celej veci nezmení. Iste, je to skvelý futbalista a o jeho kvalitách nemusíme hovoriť. Ak sa jedného dňa vráti do Barcelony, bude mi cťou hrať po jeho boku."

Keď sa pozrieme na Vaše ciele, jedným z nich je liga. Kto je Vaším najväčším súperom - Madrid alebo Atlético?

"O kvalitách oboch vieme všetci, rovnako tak ako o veľkej konkurencii, ktorá v Španielsku panuje. Musíme si uvedomiť, že ako úradujúci šampióni máme veľkú zodpovednosť. Sú to silné tímy, proti ktorým to je vždy náročné. Či už je to Alético, Madrid alebo Valencia, musíme sa snažiť bezpodmienečne len o výhru."

Hrali ste za Juventus - aké bolo zdieľať jednu šatňu s Buffonom?

"Pomohlo mi to zlepšiť sa. Keď som prišiel, on už mal neuveriteľné skúsenosti, bol v klube dlhé roky, na svojom konte mal mnohé tituly a bol už navždy zapísaný do dejín. Spôsob, akým pristupoval k ostatným, bol výnimočný, po individuálnej stránke som po jeho boku nesmierne rástol."

Je La Liga najlepšia liga na svete?

"Myslím si, že svoju úroveň majú všetky ligy na svete. Španielska La Liga je vyrovnaná, vyhráva sa tu veľmi ťažko. Čo sa týka kvality, patrí medzi najlepšie v Európe. Barca tu možno získava titul rok čo rok, no nikto jej nič nedaruje. Najdôležitejšie je hrať kvalitný futbal celý rok."

Zdroj: sport
Foto: sport

jan2001

3
2019-08-10 18:04:54

každý to ma inak niekto chce hrat za real niekto za manchester united atd

siren

-2
2019-08-12 10:37:26

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.