FC Barcelona včera oficiálne otvorila Estadi Johan Cruyff. Ceremoniálu sa zúčastnilo niekoľko známych osobností spojených s katalánskym klubom. V prvom otváracom zápase proti sebe nastúpili mladí hráči Barcelony proti rovesníkom z Ajaxu Amsterdam.

Hoci oficiálne slávnostné otvorenie štadióna bolo naplánované na 20:30, predtým sa v okolí objektu konalo množstvo sprievodných akcií, na ktorých bolo prítomných množstvo hudobníkov, tanečníkov a ďalších umelcov. O 20:00 prebehol uzavretý ceremoniál pre zástupcov médií a počas neho bola odhalená pamätná tabuľa v areáli štadióna Johana Cruyffa na oslavu inaugurácie objektu pomenovaného po legendárnom futbalistovi a trénerovi Blaugranas.

Na slávnostnej udalosti bolo prítomných množstvo významných osobností spojených s Barcelonou. Zahliadli sme aj štyroch kapitánov prvého tímu Messiho, Busquetsa, Sergiho Roberta a Piquého. Prítomný bol aj Frenkie de Jong. Široké zastúpenie malo vedenie klubu. Prišli napríklad Josep Maria Bartomeu, Jordi Cardoner, Enrique Tombas, Jordi Moix či Silvio Samuel a ďalší členovia vedenia, napríklad aj Javier Bordas, ktorý sa krátko predtým vrátil z Paríža. Svoje čestné miesto mali členovia rodiny Cruyffa - jeho manželka Danny, dcéra Susila a syn Jordi. Nechýbali ani bývalí hráči katalánskeho klubu ako Carles Puyol, Sergi Barjuan, Alexanco, de la Peña a bývalí tréneri. Na štadióne sa objavili takisto predstavitelia Ajaxu Amsterdam na čele so športovým riaditeľom Marcom Overmarsom, ďalej politici a aktivisti.

Dedičstvo a sny

Úvodný prejav inaugurácie predniesol prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu: "Zažívame historický okamih, ktorý zostane v spoločnej pamäti barcelonismo. Dnes otvárame prvú časť Espai Barca, sna, ktorý sa začal počas referenda v apríli 2014 a teraz sa stáva realitou. Štadión Johana Cruyffa, na ktorom bude hrávať Barca B, juvenil A a prvý ženský tím, nám umožní nahradiť Mini Estadi."

Bartomeu následne vyjadril svoju vďačnosť predchodcom na stanovisku prezidenta klubu: "To všetko je možné vďaka prezidentovi Josepovi Lluisovi Núñezovi, ktorý kúpil tieto pozemky, Gaspartovi a Reynovi, ktorí začali práce, Laportovi, ktorý rozvíjal Ciutat Esportiva a Sandrovi Rosellovi, ktorý otvoril novú La Masiu. Všetkým im ďakujem za odvedenú prácu, pretože je potrebné jasne zdôrazniť jednu vec: nejde o projekty týkajúce sa jedného vedenia, ale o projekty klubu."

Bartomeu takisto vysvetlil, prečo nový štadión nesie meno Johana Cruyffa: "Rozhodnutie postaviť štadión Johana Cruyffa patrilo vedeniu. Bolo to spravodlivé vzhľadom na naše uznanie a bránenie jeho typického štýlu hry, toho ako sa staral o canteru. Je to dedičstvo, v ktorom musíme pokračovať. Štadión Johana Cruyffa bude symbolom, referenčným bodom. Dnes prežívame novú kapitolu v našej histórii. Prosím, vytvorte si z toho štadióna nový domov."

Po pokojnej ceremónii pripomínajúcej históriu mládežníckeho futbalu v Barcelone a krste nového štadióna ako "miesta, kde sa rodia sny" sme sa presunuli k ďalšej časti programu. Dôležitým bodom bol vzájomný zápas mládežníckych výberov Barcelony a Ajaxu Amsterdam. Prvý výkop na tomto štadióne sme videli symbolicky od syna Johana Cruyffa, Jordiho. Zaujímavosťou je, že lopta pochádzala zo sezóny 1973/1974, teda z obdobia prvej sezóny Johana Cruyffa na Camp Nou. Okrem rodiny legendárneho Holanďana sa v strede ihriska nachádzali aj kapitáni prvého tímu, kapitán Barcelony B Ferran Sarsanedas a kapitánka Barca Femeni Marta Torrejon.

Stretnutie následne ovládli odchovanci Ajaxu Amsterdam, ktorí nad juvenil A zvíťazili 2:0. Duel tak Víctorovi Valdésovi na trénerskej lavičke nevyšiel. Hrdinom zápasu bol Naci Unavar. V prvom polčase tento mladík otvoril skóre stretnutia strelou spoza pokutového územia. V druhom polčase zas uzavrel skóre zápasu lobom z ostrého uhla. Podľa informácií médií si tento zápas pozrelo 5214 divákov.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

mikimi122

-2
2019-08-28 09:00:54

Trochu mi nesedí tá kapacita. Podľa mňa je 6000 miest málo. Mohli dať aspoň 10000.

PatrikFCB

14
2019-08-28 09:05:15

Podla mna je kapacita na 3.ligu alebo zapasy mladeznickeho a zenskeho muzstva akurat...

socefi

-2
2019-08-28 14:44:34

Dobrý deň, odporúčam vám navštíviť najobľúbenejšie zoznamovacie miesto s vynikajúcim vyhľadávacím nástrojom, ktorý nájde sexuálneho partnera http://utfg.sk/...

Pošlite mi e-mail, som tu vždy online :)
Nájdite ma podľa ID

cruyff

3
2019-08-28 11:41:48

pozrite sa na tých, ktorý otvarali tento štadion...myslím z vedenia FCB...sú to tí istý ludia,/ nie všetci /ktorý Johana vykopli z klubu ako največšieho zbojníka a teraz si na jeho mene prihrievajú polievočku.. mal som na to otvorenie ist ale neviem, či by som to zniesol sa pozerat do očí týmto ludom..radšej tam pojdem vtedy ked bude nejaký zápas a vychutnam si to v klude..osud mi doprial aj to že, že pri poslednej rozlučke s Cruijffom na pamatnom ELCLASICU som sa nemohol zúčastnit tohto zapasu, aj napriek tomu, že som bol v Barcelone a zapas som musel pozeral v bare pri štadione./vdaka ,,šikovným ludom z SK/..vtedy si dovolil byt na tejto rozlučke aj prisediaci msr ROSELL, ktorý bol iniciátorom Johanovho vyhodenia s klubu..Rosell zblbol celý futbalový svet, že Cruijff nema v klube čo robiť..tu nenavist od ludi k Johanovej osobe som zažil na vlastnej koži....najhoršie na tom bolo to, že to boli aj socios...kedže históriu Johana poznam už od r.1973, tak som tomu nemohol uverit, myslel som si, že mi niečo uniklo....Neveril som, ani nikdy neveril.......probarcelonske media mali zakázené o tom písat..mohol by som o tomto príbehu napísat aj knihu....ale možem jednoznačne k otvoreniu štadiona JC povedat..KONEČNEEEEEEEEEEE...visca

Teo07

-2
2019-08-28 13:31:44

Veru, Tiby. Dobre, že si nešiel. Akoby sa Ti tí funkcionári a tí piati hráči na čele s Messim pozreli do očí..?

cruyff

2
2019-08-28 13:55:57

Teo07, ak si dobre čítal, tak píšem FUNKCIONÁRI, dnes na čele s Bartomeom..hrači s tým nemaju nič spoločne..

Teo07

0
2019-08-28 14:42:07

:-) Ale ved len podpichujem... :-)
Inak, s tym odkazom na fb pre Mareka Farkasa si to myslel ako ironiu, vsak.. ?

cruyff

0
2019-08-28 20:53:13

vedja viem...

cruyff

0
2019-08-28 20:54:20

aký odkaz Marekovi?

ciacopoo

0
2019-08-29 04:31:19

http://badoo.re - veľký zoznamka pre dospelých s inteligentný vyhľadávací systém nájsť sex partnera!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.