Zrejme každý z nás si po prečítaní nejakého článku pozrel jeho zdroj a následne si vydýchol. "Je to len Marca, určite to celé nafúkli." "Je to len Sport, opäť si v redakcii vyžrebovali ďalšiu špekuláciu o Neymarovi na daný deň, zajtra napíšu niečo iné."

Intuitívne cítime, kedy sa dané informácie aspoň trochu zakladajú na pravde a kedy sa jedná len o hľadanie senzácie. Každý fanúšik Barcelony sa v tomto orientuje viac či menej - ktoré médiá podporujú Real Madrid a ktoré zas Barcelonu. Celá záležitosť však nie je až taká jednoduchá. Poďme si spoločne urobiť výlet španielskym mediálnym priestorom.

Väčšina renomovaných (pre čitateľov populárnych a dobre sa predávajúcich) médií existuje na trhu už mnoho rokov. Boli založené v 20. a niektoré ešte v 19. storočí a s postupom času zmenili aj svoju programovú líniu. Pri pohľade na tieto médiá musíme začať zo širšej perspektívy. Takmer každé médiám je súčasťou nejakej mediálne skupiny. Aj na Slovensku je to veľmi podobné. V dôsledku toho noviny, rozhlasové stanice či televízie majú zvyčajne podobný postoj na určite témy a prezentujú podobné názory v súlade s celkovou programovou líniou stanovenou vlastníkmi alebo inými rozhodujúcimi subjektmi. Ťažko očakávať, že jedno médium v mediálnej skupine bude podporovať Real a druhú médium v tej istej skupine zas Barcelonu.

V tabuľke vyššie sú uvedené médiá patriace jednotlivým mediálnym skupinám, ktoré zaujímajú nás, fanúšikov futbalu. Údaje sú z apríla 2019 a už na prvý pohľad je zrejmé, ktorá skupina má bližšie k Barcelone. O katalánskom klube sa môžeme dočítať predovšetkým v médiách patriacich do skupiny Grupo Godó, Grupo Zeta, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (Katalánska mediálna a audiovizuálna spoločnosť). Na druhej strane sa na správy o Reale Madrid špecializujú mediálne skupiny Unidad Editorial a Prisa.

Silu na mediálnom trhu tej ktorej skupiny naznačuje jej obrat v druhom stĺpci tabuľky. Čiastočne je daný obrat výsledkom počtu vlastnených médií, ale zvyčajne je tvorený počtom čitateľov a výškou sledovanosti. Hoci v Španielsku je najpopulárnejším športovým denníkom Marca, AS je na druhom mieste s mierne horšími výsledkami. Medzi rozhlasovými stanica kraľuje Cadena SER a medzi denníkmi všeobecného zamerania El Pais. Posledné tri tituly patria pod strechu skupiny Prisa, ktorá je v Španielsku najbohatšia. Pri porovnávaní je nutné vziať do úvahy aj fakt, že médiá v katalánskom jazyku (TV3, Catalunya Radio, RAC1 či Ara) nikdy nebudú tak populárne ako tie, ktoré sú publikované v španielskom jazyku práve vzhľadom na jazykovú bariéru. V Španielsku sa po katalánsky hovorí jedine v Katalánsku, Valencii, Aragónii a Baleárskych ostrovoch.

Faktom ale zostáva, že finančná sila jednotlivých skupín automaticky neznamená najvyššiu kvalitu spravodajstva vlastnených médií. Ara - maličké, takmer lokálne noviny publikujú kvantum skvelých článkov. Okrem toho si tieto noviny môžu dovoliť otvorenú kritiku, pretože im to neublíži. Tento denník je nezávislejší, než ďalšie v Španielsku.

Boj o moc

Poďme sa bližšie pozrieť na mediálne skupiny, ktoré sú viac zamerané na Barcelonu. Ako je vidieť, najdôležitejšie sú Grupo Godó a Grupo Zeta s Mundom Deportivom a Sportom. Barcelona bola historicky spájaná predovšetkým s prvým menovaným denníkom. Tieto vzťahy sa objavili už v polovici 20. storočia. Aby sme lepšie pochopili jednotlivé udalosti, najprv sa v skratke dotkneme histórie tohto vzťahu.

Barcelona od začiatku svojej existencie je nastavená prokatalánsky a takisto často podporuje nezávislosť. To sa zmenilo v čase diktatúry Francisca Franca a teda od občianskej vojny v rokoch 1936-1939 až do 70. rokov a teda smrti diktátora. Práve vtedy sa objavili isté vzťahy medzi katalánskou skupinou Grupo Godó, ktorú založili bratia Godó  - tí prezentovali miernejšie, prošpanielske názory. Dobré vzťahy s touto mediálnou skupinou mal predovšetkým prezident Barcelony Josep Luis Núñez, ktorý vládol klubu v rokoch 1978-2000. V ďalších rokoch bol tento vzťah jasný - prezident s umiernenými názormi, ktorý klub nemiešal do politiky mal zo strany Grupo Godó podporu a naopak, prezident, ktorý sa jasne vyslovil za nezávislosť Katalánska, viedol so skupinou otvorenú vojnu. Tým druhým bol samozrejme Joan Laporta.

Vplyv médií na verejnú mienku

Najjednoduchšie a najzreteľnejšie možno politický nepokoj v médiách ilustrovať na príklad Joana Laportu. Oponent Núñeza bol za prezidenta FC Barcelona zvolený v roku 2003. Krátko na to po voľbách došlo k údajnému stretnutiu Laportu so zástupcami Grupo Godó. Na stretnutí sa stanovili určité podmienky, po splnení ktorých malo nové vedenie klubu získať podporu médií. Vedenie však na tieto podmienky nepristúpilo, čoho dôsledkom bol mediálny hon na Laportu zo strany Mundo Deportiva a La Vanguardia.

Prvým, veľmi dobrým príkladom je obvinenie zo strany médií, že Laporta v roku 2010 zanechal klub v ohromných dlhoch. Médiá celkom efektívne obvinili prezidenta z toho, že uškodil klubu a mnohých fanúšikov presvedčili, že to tak naozaj bolo. Faktom ale zostáva to, že súd Laportu spod tohto obvinenia oslobodil, čo odporuje mediálnej kampani vedenej denníkmi Mundo Deportivo a La Vanguardia. Tieto denníky spoločne písali negatívne články o Laportovi, no na druhej strane Sport o Laportovi písal pozitívne, hoci samozrejme nemal taký vplyv ako Mundo Deportivo.

V roku 2011 došla záležitosť do takého štádia, že Joan Laporta verejne obvinil Grupo Godó z toho, že mu kazí povesť. Riaditeľ pre komunikáciu Marius Carol vtedy povedal, že denníky publikujú len to, čo zaujíma ich čitateľov. Podľa neho nie sú publikované "informácie, ktoré sú relevantné" vo veci možného zlého riadenia klubu Laportom. "Informácie, ktoré uvádzame, sa niekedy páčia, niekedy nie, ale vždy sú inak prezentované. Hovoriť o konšpirácii medzi FC Barcelona a Grupo Godó nie je na mieste, pretože žalobu na Laportu podali socios," dodal Carol. Je však už dlho známe, že socios hlasujú na základe správ a informácií, ktoré majú od médií a takisto na základe informácií, ktoré im poskytne vedenie. Rosell hovorí, že Laporta zadlžil klu. Tak teda budeme žalovať Laportu. Jednoduché.

Aj napriek tomu, že Laporta v Barcelone nepôsobí už dlhé roky, Mundo Deportivo sa z času na čas blysne nejakým 'skvostom', ktorý bývalého prezidenta Barcelony nevykreslí v najlepšom svetle. V deň, kedy oznámil, že plánuje kandidovať na prezidenta Barcelony opäť (išlo o voľby v roku 2015), noviny túto správu prikrášlili historkou zo svadby, na ktorej bol prítomný aj Laporta. V článku, v ktorom sa písalo o jeho kandidatúre na prezidenta Barcelony boli zverejnené fotografie opitého Laportu ako skáče do bazéna.

Guardiola - nepriateľ č. 2

Pep Guardiola je v súčasnosti nespornou ikonou klubu, no v Barcelone ako tréner nemal ľahké začiatky. Aj Pep sa totiž nepáčil Grupo Godó. Po prvé, vybral si ho nepriateľ Laporta a zároveň bol veľmi previazaný s Katalánskom. Po druhé, ešte počas hráčskej kariéry sa sám dostal do nepriameho konfliktu s médiami.

Guardiola mal v roku 1997 pohroziť Barcelone odchodom z klubu, pretože sa nevedel dohodnúť na predĺžení zmluvy. Vtedy sa dokonca hovorilo, že sa už dohodol s Parmou. Prezident Núñez mal vraj k dispozícii nepravdivé informácie o podmienkach, aké mal Pep vyrokovať s talianskym klubom, ktoré následne preplatil a Guardiolovi ponúkol nový kontrakt na Camp Nou. Záležitosť sa neskôr dostala na verejnosť a prezident Guardiolu obvinil z toho, že škodí klubu a vzťahy medzi aktérmi boli napäté. Grupo Godó sa v tomto prípade zastala prezidenta, ktorého podporovala stále. V médiách sa následne objavili špekulácie o údajne vážnej chorobe hráča a noviny dokonca naznačovali, že je homosexuál. Josep Maria Minguella vo svojej knihe uviedol, že Guardiola v roku 2001 opustil Barcelonu práve kvôli obvineniam médií z homosexuality.

Guardiola v klube už nebol, no pachuť zostala. Médiá usilovne šírili informácie o pozitívnom dopingom teste Guardiolu, ktorý bol pozitívny na prítomnosť nandrolonu. Neskôr bol hráč obvinení zbavený. Pep sa však na Camp Nou po niekoľkých rokoch vrátil ako tréner. Grupo Godó v každom prípade na poste trénera videla Joseho Mourinha. Už po oficiálnom oznámení, že trénerom Barcelony sa stane Guardiola, denník Mundo Deportivo uverejnil titulnú stránku s názvom "Mourinhova Barcelona" a v článku bol predstavený možný káder.

Denník Guardiolu označoval ako "stážistu", mnohokrát mu vyčítal nedostatok skúseností. Riaditeľ Mundo Deportivo Santi Nolla od začiatku sezóny celé tri mesiace trénera kritizoval, žiadal jeho odvolanie a podpísanie Mourinha. Nakoniec prestal, pretože sa dostavili úspechy, trofeje a prvé treble v histórii klubu. Na to už žiadne noviny nemali odpoveď.

Pep následne po rokoch odišiel do Bayernu Mníchov a následne do Manchestru City a kritika denníka nanovo ožila, hoci už nie natoľko ako predtým. Stojí však za to pripomenúť si jeden z odsekov v článku z uplynulého týždňa, ktorý opisoval porážku Barcelony s Athleticom a porovnával ju s poslednou prehrou v prvom ligovom kole, ktorá sa udiala pred 11 rokmi: "Táto prehra spred 11 rokov spochybnila výber Joana Laportu, ktorý vsadil na neskúseného Pepa Guardiolu, aby ten viedol Barcelonu. História však ukázala, že nedostatok skúseností trénerovi nezabránil v tom, aby mužstvo doviedol k zisku treble."

Súčasnosť

Grupo Godó aj naďalej podporuje vedenie Barcelony, pretože prezidentom sa stal blízky spolupracovník Sandra Rosella, Josep Maria Bartomeu. Preto by nemalo nikoho prekvapiť, prečo práve novinári RAC1 najrýchlejšie publikujú informácie súvisiace s klubom a najčastejšie sú ich správy blízke pravde, hoci sa jedná o prestupové špekulácie. Jednoducho žijú v harmónii s klubom. Pre čitateľa či poslucháča to má svoje plusy aj mínusy. Na jednej strane možno predpokladať, že vďaka tomu sú dôveryhodnejší, na strane druhej, pokiaľ nás klub bude chcieť 'nakŕmiť' nejakými informáciami, urobí to pomocou RAC1.

V istej dizertačnej práci, ktorá popisuje vzťah medzi Barcelonou a politikou je možné vyčítať, že nie všetci novinári z rôznych mediálnych skupín podporujúcich Barcelonu sa vo všeobecnosti pridržiavajú akceptovanej programovej línie. Medzi tými, ktorí sa od nej odchyľujú, nájdeme napríklad Oriola Domenecha (práve on v júni povedal, že De Ligt prestúpi do Juventusu a predtým ako prvý informoval o kúpe de Jonga), Miguela Rica a Javiera Garciu Lugueho.

Samozrejme, tento článok je len kvapkou v mori v rôznych prepojeniach, ktoré sa ani len nedajú poriadne potvrdiť. Podstatné je však to, že je dôležité venovať pozornosť aspoň niektorým aspektom skôr, než uveríme akýmkoľvek správam. Prvým a najdôležitejším z nich je odpoveď na otázku, či dané médium má jasný záujem uverejniť nejakú vec. Zostáva veriť, že po prečítaní tohto článku vás prestane prekvapovať, prečo Mundo Deportivo a RAC1 publikujú viacmenej to isté a prečo El Mundo publikuje všetko z perspektívy Realu Madrid. Takéto povedomie je prvým krokom k zorientovaniu sa v tomto mediálnom chaose.

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Mascherano

top komentár
61
2019-08-28 21:54:24

Ďakujem ti za článok Lucas. Top.

Tattomajster

32
2019-08-28 21:58:06

Palec hore za článok

Chepablo

11
2019-08-28 22:30:53

veľmi pekný a zaujímavý článok. Španielske média sú veľmi, ale že veľmi bulvárne. Myslím, že tá ich "bulvárnosť" do značnej miery prenikla aj do športových médií, čo v neposlednom rade vidieť aj v prípade článkov o návrate Neymara do FC Barcelona.

Chepablo

2
2019-08-28 22:35:00

.... a už keď sa spomenul ten Pán, tak malá spomienka https://www.youtube.com/...

Camp_Nou

4
2019-08-28 22:39:36

Zaujímavý článok

DreamTeam

6
2019-08-28 22:56:40

Dík za článok,už dlho ma táto téma zaujímala.

www.JW.ORG

2
2019-08-28 23:10:51

https://t.co/...

Vladinko

9
2019-08-29 01:15:04

Chalan zdrhne z klubu, klub zažaluje, všetci fanúšikovia hovoria v zmysle "potkan, nech zhnije v Paríži"
O dva roky neskôr chalani zistia, že Neymar síce v Paríži hnije, ale rovnako hnije aj Barcelona. Už im nevadi, že je Neymar potkan a ľudský odpad, chcú ho naspäť, lebo výsledky sú viac ako česť a podobne sračky, hlavne nech sa vyhráva, nevadí, že nás kopol do zadku.. Podvedie ma frajerka, opustí ma, zistí ale, že jej frajer bol horší v posteli, tak sa chce vrátiť ku mne.. Ja ju nemam rád, ale viem, že iná mi nedá, tak sa tvarim že je všetko ok a beriem ju naspäť a ešte zaplatím jej bývalému s ktorým ma podvádzala nech nám dá pokoj..btw, ona je tak trochu hlúpa a rada podvádza, ale hlavne, že mám sex

#viacakoklub

Martin77

-7
2019-08-29 04:56:03

Barca už musí být všem pro smích :-/

Camp_Nou

18
2019-08-29 09:36:31

Prirovnávať Neymarov odchod k žene čo opustila manžela a išla sa kurviť ? Takéto porovnanie je na psychiatru. Ale pobavilo ma.

Vladinko

-1
2019-08-29 11:55:20

Tak si pozri čo fanúšikovia písali pri neymarovom prestupe do PSG, prezliekaci kabátov :D

FCBfan2106

3
2019-08-29 12:26:40

Treba si hlavne uvedomiť ze Barcelona je v prvom rade športový klub, ekonomický subjekt. Darmo je heslo viac ako klub ale stále tu ide o peniaze. Keby sa jednalo o niekoho iného nie od neymara tak pochopím ale jedna sa o jedného z top hráčov a tŕň by mohol byť zárukou úspechu.. Samozrejme aj ekonomického

Cizinkx

4
2019-08-29 12:52:18

Nejdříve by bylo dobré si zjistit co to heslo znamená a jaký význam to má pro lidi v Barceloně či Katalánce má. A pak to napsat. Protože z příchodama a z odchodama klubu, či zajmem o hráče, který z Barcelony odešel jakým stylem, to heslo nemá nic společného. Aneb nacpu ho tam a vím o tom uplné hovno. Klasika. :).

Vladinko

-3
2019-08-29 16:42:56

:) tak si teda uži simulanta čo vás už raz kopol do zadku, kľudne by šiel aj do realu nech sa dostane z psg a čo bude 60% času zranený..:)
Koľko barcelonu jeho odchod stal? Áno, dostala 222 mega, ale predrbala ich na coutinha a dembeleho, čiže akoby nedostala nič. A teraz si zaňho zaplatí zas :D

MAESTROOO

8
2019-08-29 08:21:31

Ďakujem Forcabarca ;) zase som o niečo múdrejší, čo dúfam zúžitkujem v mojej budúcoročnej diplomovke o FCB. Viac takýchto článkov poprosím.

PS: bolo by možné prihodiť link na spomínanú dizertačnú prácu ?

www.JW.ORG

0
2019-08-29 23:09:54

https://twitter.com/...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.