Športový riaditeľ FC Barcelona Eric Abidal porozprával niečo o svojom vlastnom projekte, ktorý vznikol vďaka spolupráci jeho nadácie s firmou Awabot a Nadáciou FC Barcelona. V rámci tohto projektu si môžu choré deti napríklad virtuálne preskúmať štadión Camp Nou.

Ako sa zrodil celý tento nápad?

"Napadlo nám to jedného dňa, mne aj mojej manželke. Pomysleli sme si, že vďaka technológii by sme mohli na diaľku plniť sny deťom, ktoré zostávajú v nemocniciach a bojujú s ťažkou chorobou. Predstavili sme tento projekt Barcelone, aby sme spojili sily a pohli sa vpred."

Prečo ťa tento projekt tak motivuje?

"Motivuje ma, pretože vďaka využitiu technológií môžeme priblížiť deti k ich snom. Môžu sa porozprávať s hviezdami futbalu alebo hviezdami z iných oblastí. Takisto ide o mňa samotného. Keď som bol chorý, telefón som nepoužíval veľmi často. Chýbala mi blízkosť kamarátov, ktorí neboli v Barcelone. Chýbal mi kontakt s ľuďmi, ktorí boli mimo nemocnice a s tými, s ktorými som sa počas tých chvíľ chcel porozprávať."

Ako si sa cítil počas prvého kontaktu s robotom?

"Bol som hrdý, pretože celý projekt uzrel svetlo sveta. V tom momente som bol takisto aj pod stresom, predovšetkým kvôli kvalite pripojenia. Boli sme však veľmi šťastní, pretože sme mohli vidieť šťastné dieťa. Takéto niečo by sa ti pri robotovi mohlo zdať hlúpe, ale pre mňa to bolo niečo výnimočné. Môcť stráviť s dieťaťom chvíle prostredníctvom spojenia či ho potom navštíviť v nemocnici - sú to veci, ktoré sú ponad technológiou. Osobné stretnutie s dieťaťom sa ma dotklo."

Odkiaľ pochádza názov tohto projektu?

"Prvé spojenie vytvorené pomocou robota prebehlo s chlapcom menom Pol. Pol bol v nemocnici San Pau v Barcelone. Bol prvý, kto zažil túto skúsenosť. Jeho snom bolo vidieť Camp Nou a tak sme aj urobili. Nielen že ho videl virtuálne, mohol sa aj prebehnúť po trávniku. Bol to pre mňa veľmi dojímavý okamih. O niekoľko dní nato zomrel. Už vtedy bolo jasné, že tento robot dostane meno Pol. Bol to hold pre Pola a jeho rodinu."

Na akých štadiónoch a počas akých zápasov bol Pol doteraz využitý?

"Zatiaľ sme spojenia robili pred niekoľkými zápasmi, ktoré sa odohrali na Camp Nou. Okrem toho na Mini Estadi počas otvoreného tréningu a v čase finále ženského Ligy Majstrov medzi Lyonom a Barcelonou. Nedávno sme prenos zorganizovali aj pred zápasom Ligy Majstrov, takisto na štadióne v Lyone. Prebehli aj iné spojenia. Virtuálna prechádzka po múzeu v Barcelone sa koná každý deň. Existujú aj príležitosti, ktoré nemajú nič spoločné s futbalom. To bol prípad festivalu Marrakech du Rire."

Aký vplyv má táto iniciatívna na deti v nemocniciach?

"Myslím si, že to má veľmi pozitívny vplyv a emocionálne účinky na choré deti. Stačí sa pozrieť na ich radostné tváre. Na chvíľu sa im podarí zabudnúť na chorobu. Nie len deti sú však pod vplyvom silných emócií. Takisto aj ich rodiny a personál v nemocnici."

Aký bol najdojemnejší okamih počas posledného prenosu z barcelonského múzea?

"Bez pochyby ide o moment, kedy som Maxovi povedal, čo pre mňa znamenalo zodvihnutie pohára Ligy Majstrov vo Wembley v roku 2011. Bol to triumf nielen celého mužstva. Pre mňa to znamenalo niečo oveľa viac. Bol to môj osobný triumf. Víťazstvo v boji proti vážnej chorobe s podporou mojej rodiny. Obaja sme si prešli rovnakým bojom."

Aké máš projekty do budúcnosti?

"Našim cieľom pre tento rok je rozvíjať tento projekt. Chceme zrealizovať prenosy s deťmi z iných krajín. Chceme, aby deti z celého sveta mohli prežiť tento nezabudnuteľný zážitok."

zdroj: sport.es
foto: facebook

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.