María Antonia Lizarraga je v Barcelone zodpovedná za výživu hráčov a počas Barça Sports Science Week priblížila tajomstvá stravovania hráčov prvého tímu.

Aká je tvoja úloha v Barcelone?

"Som zodpovedná za výživu v klube už 9 rokov. Od začiatku dohliadam na to, čo jedia hráči prvého tímu, ale takisto aj športovci z iných športových sekcií."

Spolupracujete s inými klubovými oddeleniami?

"Áno. Spolupracujeme s lekármi a odborníkmi na kondičnú prípravu."

Plánovanie stravovania sa líši v závislosti od ročného obdobia. V akom bode sme teraz, berúc do úvahy fakt, že len nedávno sa začala sezóna?

"Prvé týždne predsezóny sú práve to obdobie, kedy sa do praxe zavádzajú nové veci a to v tom prípade ak hráči nevycestujú na turné, ktoré zvyčajne trvá dlho. Prichádzajú noví hráči, vykonávajú sa rôzne testy, aby sme zistili, v akej sú forme a na základe toho pripravíme výživový plán, ktorý má pomôcť získať najlepšiu formu a udržať ju po celú sezónu."

Veľa sa diskutovalo na tému Hazarda, ktorý sezónu začal s evidentnou nadváhou. Čo by mal klub robiť, aby zabránil výskytu takýchto situácií?

"Prázdniny sú obdobím, počas ktorého sa vždy udejú nejaké zmeny. Hráči si ich môžu dovoliť a deje sa to takisto kvôli zníženej fyzickej aktivite. Hráči sú však profesionáli a v prvých týždňoch by mali vedieť ako situáciu zvrátiť a získať svoju optimálnu váhu a svalovú silu."

Veľa sa hovorí aj o vzťahu medzi zdravým stravovaním a prevenciou zranení. Je výživa akýmsi magickým spôsobom ako sa týmto problémom vyhnúť?

"Vieme, že počas sezóny sa objavia momenty, počas ktorých hráč môže prejsť od optimálnej formy k zraneniu. Našim cieľom je prijať stratégiu, aby sa zo zlepšenia fyzickej formy nestalo zranenie. Hráči sú si čoraz viac vedomí toho, že správna polievka či nápoj im v tom môže pomôcť. Dôležité je, aby si to osvojili a vedeli, že ide o veci, ktoré im pomôžu vyhnúť sa zraneniam. Tak ako napríklad v prípade Messiho. V istom momente kariéry zmenil diétu, aby znížil riziko zranenia. Spravidla je to tak, že hráči, ktorí sú často zranení alebo si prešli vážnym zranením, sa začínajú pýtať, či existujú nejaké produkty, ktoré by im pomohli. Na základe toho si hráči  osvoja istú rutinu. Je to príklad Messiho, ale takisto aj iných hráčov, ktorí sa dozvedeli, že kurkuma má protizápalové vlastnosti a niektoré polievky im môžu pomôcť v liečení zranení. Podstatné je, aby sa v týchto otázkach vzdelávali a vedeli, že im to môže v kariére pomôcť."

Hráči v klube vyznávajú rôzne náboženstvá, napríklad islam. V prípade moslimov im práve náboženstvo do istej miery určuje stravovanie. Ako to vplýva na prípravu diéty?

"Berieme do úvahy existenciu rôznych náboženstiev, kultúr ako aj fakt, že hráči pochádzajú z rôznych kútov sveta. Naša gastronomická ponuka je dostatočne široká, aby otázky tohto typu neboli problémom. Súvisí to s právami hráčov."

Okrem toho sa objavili prípady ako Denis Suarez, ktorý je zástancom vegánstva.

"Niektorí hráči v klube sa v istom momente rozhodli na vegánsku alebo podobnú diétu. S tým nemáme problém, ak to odborníci sledujú."

Ako môžeme kontrolovať stravovacie návyky hráčov, keď sú mimo klubové zariadenia?

"Doma si každý môže robiť to, čo chce. Hráči sa samozrejme snažia jesť to, čo aj v klube, pretože vedia, že tieto jedlá sú pre nich dobré. Nemusíme nikoho kontrolovať ani trestať."

Dostávate žiadosti o špeciálne jedlo?

"Hráči niekedy prosia napríklad o kokosový nápoj, gazpacho... Snažíme sa im to splniť, pokiaľ vieme, že niekto má daný produkt naozaj veľmi rád a je pre neho vhodný."

Veľká polemika sa objavila predovšetkým pri Dembélém a jeho stravovaní. Máte pre tohto konkrétneho hráča nejaký presný plán?

"Ako on, tak aj ďalší hráči majú pomoc, aby sa mohli zdravo stravovať aj doma. Niektorí hráči si berú jedlo dokonca aj domov. Všetci hráči, ktorí sa k nám pripojili zvonku, sa v tomto aspekte zlepšili aj napriek tomu, že sme si mysleli, že to s nimi nebude jednoduché."

Zlepšenie ste pozorovali u všetkých hráčov, ktorí sa k Barcelone pripojili zvonku?

"Áno."

Pracujete aj vtedy, keď hráči odpočívajú?

"V ich prípade je oddych veľmi dôležitý. Existujú stratégie, ktoré sa používajú v určitých obdobiach, napríklad určité nápoje, ktoré sa užívajú po zápasoch a pomáhajú hráčom zaspať alebo im pomáhajú oddýchnuť si."

Má niekto z hráčov mimoriadnu chuť k jedlu?

"Niektorí hráči by toho zjedli viac, než im dáme, alebo počas stretnutí s inými hráčmi hovoria: 'zjem trikrát toľko, čo ty'. Funguje to aj opačne. Ďalší hráči toho pred zápasom veľa nezjedia. Otázka množstvo skonzumovaného jedla vyzerá u každého hráča inak."

Domnievam sa, že starší hráči idú v tomto prípade príkladom...

"Sú pre nás veľkou pomocou. Fakt, že najdôležitejší hráči o seba dbajú, slúži ako príklad pre tých mladších."

zdroj: sport.es
foto: facebook

pmadar1

top komentár
90
2019-10-10 18:14:38

Absolútne TOP článok!!! Perfektné. Nesmierne zaujímavá téma zvnútra klubu.

Zaujímal by ma aj detailný pohľad na typ dynamického strečingu pred tréningom a pasívneho po.

Potešil si ma, Lukáš :-)

Lukas

39
2019-10-10 19:21:45

Vďaka Peter :) Tých článkov pribudne. Verím, že si nájdu svoje publikum ;)

rominho

3
2019-10-11 07:55:05

pridavam sa, pekny clanok!

conquistador

13
2019-10-10 18:34:30

Dávnejšie som niekde čítal, že stravovanie v Barcelone je oveľa diétnejšie a prísnejšie ako v Anglicku. Sám som len nedávno na vlastnom zdraví zistil ako je primeraná strava dôležitá, predtým to boli pre mňa báchorky. Super článok, vďaka.

michal11

1
2019-10-10 19:02:40

To môžem potvrdiť. Strava je jeden z základných prvkov. Pravidelne som behal počas vysokej a strednej školy. Počas strednej som dosť pil džúsy, sprite a podpísalo sa to pod časté problémy s svalstvom. Našťastie sám nemám v jedálničku mastné jedlá a aj pizzu si dám len príležitostne. Keď som skončil s sladkými nápojmi, akoby zázračne pominuli problémy s svalstvom.

Lukas

top komentár
54
2019-10-10 19:26:11

Inak priatelia - otázka do komunity, vyzývam na diskusiu.

Privítali by ste na ForcaBarca.sk články o zdravej športovej výžive? Na prvý pohľad to s Barcelonou či futbalom nemá nič spoločné, na strane druhej je práve adekvátne stravovanie kľúčové k podávaniu optimálnych výkonov na tej najvyššej úrovni. Sám sa týmto veciam dlhé roky venujem a v poslednom čase som svedkom toho, koľko hlupákov verejnosti radí so stravovaním, koľko bláznivých trendov v spoločnosti vládne atď. Možno by sme vedeli priniesť pár článkov postavených na serióznych výskumoch a z osvedčených zdrojov.

Nick

18
2019-10-10 19:56:19

Osobne ma tieto veci zaujimaju a myslim si ze aj pre nezainteresovaneho citatela by to bolo spestrenie. Rozhodne som za

JJ5FCB

7
2019-10-10 20:23:57

Určite! To mi prvé napadlo, nech dá ženská aj nejaké rady :D super, výborný článok, viac takých!

barce1ona

5
2019-10-10 21:02:47

Rozhodne ano

gladius

1
2019-10-10 22:05:25

Určite áno.

puxo333

3
2019-10-11 07:08:08

ja by som sa aj kľudne pridal na pridávanie takýchto článkov, nakoľko táto téma mi nie je cudzia a svoje poznatky, informácia, vedomosti a skúsenosti už teraz posúvam ďalej či už ľuďom alebo klientom ;) stačí iba dať vedieť a rád pomôžem ;) Skvelý nápad !

rominho

1
2019-10-11 07:57:11

urcite, velmi dobra tema!

Barcaaaaaa

4
2019-10-10 20:41:44

Skvělej článek -:))

Kingmarek92

2
2019-10-11 05:34:42

Stravou se zabyvam skoro celwj zivit , v posilce je to 70% uspechu a ted i kvuli synovi , kterej hraje ligovej futsal a tam se to bez toho neda. Bohuzel clovek v 45 letech zjisti jaky dela kraviny a uci se furt novy veci . Pokud tedy lze cerpat od nekoho uz zjistene vedomosti. Sem s tim , cim driv tim lip. Napr. Keto strava ve sportu , uhlohydraty v posilce , kdy a jaky doplnky , kombinace jakych mineralu (napr jsem se dozvedel ze ten horcik,kterej dlabu uz spoustu let , ve me zustava jen 10%, lepe kdyz je jinej druh a spolecne s B vitaminem) , samozrejme klic v posilce , ubytek tuku a narust svalstva.......a mohl bych pokracovat celou stranku asi :-) , za kazdou radu s vysvetlenim vdecny.......

Milan87

1
2019-10-11 10:35:19

Článok pekny ale zase aby z toho bolo fórum o vyzive???
Lukáš je kulturista tieto veci su urcite jeho salka kávy ale toto je stránka o futbale a mne to takto stačí

Lukas

2
2019-10-11 10:46:16

Z toho fórum o výžive nebude. Ak culés prejavia záujem, z času na čas sa môže objaviť článok o športovej výžive. Aký režim majú futbalisti, čo konzumujú a podobne. Na spestrenie ;)

PETOHOLO93

1
2019-10-11 11:22:35

No tak s týmto súhlasím resp. S clankom ktorý by rozoberal co futbalisti konzumuju aké jedlo ma konkrétny účinok plus možno taky jedálniček keby futbalistu Ken si vedel zostaviť plus aj to co napr. Konzumuju zelenina ovocie atď btw super článok

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.