Bývalý brazílsky futbalista Mazinho a otec dvoch odchovancov FC Barcelona Thiaga a Rafinhu Alcántarovcov si len pred niekoľkými dňami otvoril vlastnú reštauráciu v barcelonskej štvrti Sant Gervasi. Pri tejto príležitosti si za okrúhly stôl sadol s denníkom Mundo Deportivo, ktorému ponúkol zaujímavý rozhovor. 

V čom je náročné uspieť v Barce?

"Nemyslím si, že to je až také náročné. Myslím si však, že mnohí hráči obrovskej kvality jednoducho nedostali svoju príležitosť. Thiago šancu nemal, Rafinha síce áno, ale jeho pôsobenie výrazne ovplyvnili zranenia. Ďalším príkladom je Deulofeu. Na to, aby ste po futbalovej stránke rástli, musíte pravidene hrávať - pozrite sa na Ansu Fatiho."

Ako hodnotíte súčasnú Thiagovu sezónu v Bayerne?

"Je mimoriadne spokojný. Je to už jeho siedmy ročník a do konca kontraktu mu ostáva ešte zhruba rok a pol. Háji farby fantastického klubu, s ktorým mal príležitosť podpísať skvelú zmluvu. Bayern si nesmierne váži svojich hráčov aj bývalých zverencov, vždy, keď za ním cestujem, vidím, že to nie je štandardný klub."

Ukončí v Mníchove svoju kariéru?

"To neviem. Nie som si istý, či sa chce vrátiť do Španielsku, alebo niekam do Latinskej Ameriky. Nech je to akokoľvek, sme tu mimoriadne spokojní a ja budem vždy rešpektovať jeho rozhodovanie."

Aké má vzťahy s Coutinhom?

"Brazílčania si rozumejú vždy, jeden je tu neustále pre toho druhého. V Barce to bolo po boku Daniho Alvesa, Adriana či Maxwella podobné - všetci sú stále spolu. V Bayerne je to rovnaké, Thiago Coutinha stihol naučiť niekoľko vecí a vďaka tomu bola jeho adaptácia plynulejšia."

A čo Rafinha v Celte?

"Hráva oveľa viac, opäť sa začína cítiť ako futbalista. Bola to zmena, ktorej sa prispôsobuje fantasticky. Situácia, v ktorej sa ocitol v Barce, mala za následok mierne spomalenie jeho rastu, potreboval hrať, no v Katalánsku dostatok minút nedostával. V Celte sa to zmenilo, jej káder je plný kvalitných mladíkov."

Chcel by sa vrátiť do Barcy?

"Rafa sa koncentruje na Barcu, to áno. Má s ňou kontrakt do roku 2021."

Skúsme teraz premostiť k ďalšiemu Brazílčanovi. Čo si myslíte o Arthurovi?

"Dokázal nám svoju nesmiernu kvalitu. Ľudia ho často porovnávajú so Xavim, ale myslím si, že by sme takéto komparácie robiť nemali. Arthur je mladý, má skvelú techniku a vyzerá, akoby podchádzal z barcelonskej akadémie, dokonale sa mužstvu hodí. Úroveň jeho hry je fantastická."

Zdroj: md
Foto: md

GabrielSVK

19
2019-11-03 14:29:30

Ja si vôbec nemyslím, že Arthur je ako Xavi. A v čom ? V tom, že dokáže podržať loptu ? To robí x/y hráčov. De Jong taktiež dokáže tú loptu podržať, to isté aj Busquets, či Rakitič. Na to aby bol Arthur ako Xavi, to sa musí ešte veľa učiť. A teraz to nemyslím v zlom. Ale tak to proste je. Navyše Arhur nemá ani zďaleka taký prehľad ako má/mal Xavi. A to nie je ani tak otázka natrénovania ako skôr "vrodenej vlastnosti/talentu" alebo ako to presne nazvať. Xavi už keď bol mladý, tak dokázal vymyslieť neuveriteľné prihrávky. To isté Iniesta, či Messi. Arthur akurát tak podrží loptu, ale to nie je všetko. Nám treba hráča, ktorý aj niečo vymyslím. A nie raz za 10 zápasov, ale častejšie. A to zatiaľ dokáže len Messi. A ten je takou kombináciou Xaviho, Iniestu a seba samého. Ale tak veľa ľudí hodnotí kvôli jednému, dvom zápasom...

PETERKRIZAN

4
2019-11-03 14:38:26

Artur ma vsetko co xavi ale tak v 66 percentnej podobe zatial

maros1

6
2019-11-03 21:12:29

Suhlasim s Gabrielom aj s Petrom, ešte by som doplnil, súčasná komplikácia Barcelony je podľa mňa aj v tom, že sme zredukovali pohyb hráčov, o to ťažšie sa vymýšľajú prekvapivé a smrtiace kolmé nahrávky. Kým pred rokmi hráči doslova "vírili" po ihrisku a tým boli nezastaviteľní, dnes stoja ako tĺci schovávajú sa za súperovych hráčov a sú leniví pobehnúť

Fanus

10
2019-11-03 15:59:53

Souhlasím, Arthur v tuto chvíli nehraje jako Xavi, ale má k němu svým herním projevem ze současných hráčů FCB nejblíže. A co se týče "neuvěřitelných Xaviho přihrávek" - nezapomínejme na to, že v době, kdy je Xavi předváděl, hráli soupeři proti FCB mnohem otevřenější fotbal a bohužel, celé mužstvo sa na vývojové křivce nacházelo ve zcela jiné pozici, než nyní... Společně si držme palce, ať se Arthurovi daří a výkonnostně roste, FCB takového hráče potřebuje!

Jestper9

4
2019-11-03 19:13:37

No.... dnes hra s Barcou otvorený futbal aj Slavia a to z čias Xaviho veru nebolo....

2sjr

3
2019-11-03 16:00:00

Rovnako si myslím že nám chýba hráč s myšlienkou. Arthur je dodrý a bude ešte lepší no ten prehľad naozaj nemá. Možno časom keďže sa s loptou dokáže pekne otáčať a ak ju podrží dokážu si spoluhráči nájsť to správne miesto. Ono to funguje len keď si každý odvedie to čo má , nie len keď jeden sa snaží nájsť zase len jedného

LaBrie

12
2019-11-03 17:16:34

Preco sa otaca? Lebo nema komu prihrat. Vsetci vacsinou stoja, alebo sa nevedia odputat od protihraca aby sa uvolnili. Lahko sa kritizuje Arthur, ale treba sa pozret, kam ta nasa casto alibisticka hra dospela.....najviac prihravok dostanu v stoji, chrbtom k brane supera...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.