Tréner FC Barcelona Ernesto Valverde odpovedal pred zápasom proti Borussii Dortmund na otázky novinárov.

Bude zajtrajší zápas najdôležitejším v tejto sezóne? Aký význam má výhra a obsadenie prvého miesta v skupine?

"Samozrejme, že to je dôležitý zápas pre všetkých. Sme vo výhode a pokiaľ vyhráme, obsadíme prvé miesto v skupine. Máme šancu, ktorú chceme využiť. Navyše hráme doma pred vlastnými fanúšikmi. Borussia je skvelé mužstvo, ten zápas je šanca pre nás všetkých."

Nedávno si povedal, že v ťažkých momentoch viete dobre zareagovať. Neviem, v akom momente sa nachádzate teraz, ale reakcie z vašej strany nevidieť. Čo vám chýba?

"V tomto klube sa vždy objavil rozruch, ak nie z toho dôvodu, tak z iného. Naposledy sme vyhrali zápas, v ktorom sme trpeli, ale dokázali sme ho otočiť. V Barcelone sú potrebné víťazstvá a dobrá hra, no niekedy to nie je jednoduché a niekedy sa nám to podarí. Teraz sa posnažím zahrať dobre a vyhrať. Chceme, aby naši fanúšikovia boli spokojní."

Je pre vás ťažké podávať vyrovnané výkony. Čo je potrebné zlepšiť z futbalového hľadiska?

"Samozrejme, že musíme zlepšiť niektoré aspekty, musíme sa na to sústrediť. Okrem toho je dôležité pamätať si napríklad na to, že naposledy sa nám podarilo otočiť zápas. Náš postoj bol vynikajúci, neprestali sme bojovať aj napriek ťažkostiam. Musíme si pamätať aj na tie dobré veci."

Luis Suarez Miramontes povedal, že nerozumie, prečo tak často striedaš Busquetsa. Dokonca dodal, že ak by sa on ocitol v takej situácii, zvažoval by odchod. Čo si o tom myslíš?

"Ak Busquetsa striedame, to znamená, že hrá v základe. Nestriedam ho, keď naskakuje z lavičky. Všetky názory sú dobré, ale rozhodnutia prijíma tréner. Robím to v závislosti od toho, čo považujem za najlepšie pre tím. Ak by som Busquetsa nestriedal a o 5 minút by dostal druhý žltú kartu, objavili by sa iné názory. Nemôžeme potešiť každého."

Analyzovali ste, prečo existuje taký veľký rozdiel medzi domácimi a vonkajšími zápasmi?

"Áno, snažíme sa to zlepšiť. Hráme už niekoľko mesiacov a v takom období sa prihodia lepšie a horšie momenty, to sa týka všetkých tímov. Najviac sa sústredíme na to, že zajtra máme šancu si zabezpečiť prvé miesto v skupine."

Arthur v posledných zápasoch buď hral od prvej minúty alebo nebol povolaný. Má nejaké zdravotné problémy?

"Nie, išlo o rozhodnutie trénera."

V momente ako tento, kedy musíte vylepšiť množstvo vecí, je lepšie sústrediť sa len na vyhrávanie či musíte hľadať aj cestu ako zlepšiť hru? Ľudia sú zvyknutí na časy nádhernej hry.

"Najlepšie je tvoriť čo najviac príležitostí a nenechať svojho súpera, aby si nejaké vytvoril. To je dobrá hra. Dobrá obrana a dobrý útok. Pokiaľ máte často loptu, ale chýbajú vám šance, tak v tom prípade nemáte to, čo je najdôležitejšie. Pokiaľ súperi majú šance, takisto vám niečo chýba. Snažíme sa dosiahnuť výsledky pomocou dobrej hry. Naposledy sme strelili dva góly po štandardných situáciách, pretože sme útočili a vynútili sme si nejaké fauly. Našim cieľom je útočiť. Súper tu však nie je na to, aby nám tlieskal, nechce s nami prehrať. Niekedy si s tým vieme poradiť, inokedy nie."

Griezmann nedávno poskytol rozhovor, v ktorom povedal, že niekedy mu chýba sebadôvera, aby mohol vystreliť na bránku. Čo môžeš urobiť, aby to zmenil?

"Môžem mu pomôcť tak ako všetkým a dať mu pokyny. Griezmann je skvelý hráč a chceme, aby to dennodenne dokazoval. Niekedy sa mu darí lepšie, inokedy horšie."

Piqué je suspendovaný, Lenglet má problémy. Premýšľal si o zostavení obrany? Alebo je to bolehlav?

"Lenglet sa z reprezentačnej prestávky vrátil s istými problémami a nechcel som riskovať. Včera však absolvoval celý tréning. Myslíme si, že bude môcť hrať. Piqué hrať nebude, ale máme Samuela, ktorý naposledy odohral dobrý zápas. Existuje možnosť, že nasadíme Arauja či Todiba."

Ako hodnotíš Juniora Firpa? Pokiaľ zajtra bude hrať, čaká ho dôležitá skúška.

"Darí sa mu dobre a veríme v neho. Zajtrajší zápas môže pre neho byť naozajstný test."

Si radšej, ak De Jong hrá ako jeden z dvojice pivotov alebo ako centrálny záložník?

"Každý hráč chce hrať v základnej zostave. Frenkie si dokáže poradiť na oboch pozíciách. Niekedy ho nasadím do stredu, pretože potom môže vďaka svojmu vedeniu loptu prelomiť línie. Busquets je z toho pohľadu viac pozičným hráčom. Má dojem, že v ďalšej budúcnosti bude De Jong hrávať častejšie v strede zálohy."

Čo ťa presvedčilo v prípade Arauja?

"Todibo sa z reprezentačnej prestávky vrátil s istými problémami s kolenom a preto som nechcel riskovať. Araujo je však skvelý hráč, už s nami hral, chce sa učiť a pracuje. Myslím, že nám môže pomôcť. Je silný a môže hrať s voľným priestorom za chrbtom."

Pepa Guardiolu poznáš dobre. Hovorí sa, že po Manchestri City sa môže vrátiť do Barcelony či Bayernu, ale môže sa tiež zaoberať politikou. Čo z neho podľa teba urobí dobrého politika?

"Pep je skvelým trénerom, vzorom pre mnohých. Zdá sa mi, že bude aj naďalej trénovať, ale neviem, nemám potuchy. Na túto tému neviem nič."

Nedáva ti Arthur niečo, o čo ho prosíš?

"Arthur hral niekedy v základe a inokedy nie. Nič to nie je, stáva sa to aj Rakitičovi či Aleñovi. Každý má svoje prednosti. Moje rozhodnutie závisia od zápasu. Arthur je veľmi istý v držaní lopty, niekedy ho prosíme, aby nabiehal viac dopredu, ale nič viac. Samozrejme by som chcel, aby hral."

De Jong povedal, že hráči priznali, že nehrajú dobre, ale zároveň nie až tak zle. Ako hodnotíš to, že hráči priznávajú, že hrajú zle?

"Samozrejme, že sa musíme zlepšiť, to nikto neskrýva. Nemôžeme však stratiť perspektívu. Kritika sa objavila aj pred rokom po prehre s Leganés, ale aj pred 2 rokmi po výhre 3:0. Stretnutie nebolo ideálne, pretože na Butarque sa nehrá jednoducho. Z týchto zápasov sa môžeme poučiť."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com twitter

Pader

18
2019-11-26 21:53:08

OT: Pozerám Real vs PSG a rozhodca dal Courtoisovi redku a išiel sa pozrieť na VAR a pozeral sitáciu v strede poľa nie faul na Icardiho a tak zobral redku späť a dal priamak Realu v strede ihriska. Toto som ešte nevidel :DDD

adriano

11
2019-11-26 21:54:48

Len problém je že mužstvo sa učí už niekoľko mesiacov po každom zlom výkone je tu fráza musíme sa zlepšiť ale už je pomaličky december a stále tie isté pesničky od trenera.Valverde by si mal uvedomiť že stým opakovaním sa ako sa musia zlepšiť je už trápny.Ma jediné šťastie že mužstvo je v lalige prvé a aj v lige majstrov.Podla mňa on už nič nedá naviac Barcelone nevymacka hlavne zo seba nič take čo by mužstvu pomohlo.Ak tak ho podržia individuality v tíme ako doteraz.

michal2607

14
2019-11-26 21:58:55

Ale Real hra bohuzial momentalne lepsie ako my. Nezvyknem pozerat Real, ale dnes naozaj hra velmi dobre. Jednoducho, rychlo a az na tu situaciu pred polcasom, kedy mal stastie pred ČK ci penaltou, s prehladom kontroluje zapas.

Pader

5
2019-11-26 22:01:09

možno vývoj zápasu zmení Neymar s Cavanim

singo1

11
2019-11-26 22:00:56

Boha to tvoje trpeli sme stále dookola ty farizej
Trpí sa odkedy si prišiel ty chrbát
A jedinú výhodu má Dortmund lebo barcu trenujes ty

marke7

7
2019-11-26 22:07:05

Strašně jednoduchý trenér. Takovou úroven rozhovorů by zvládl i kdokoliv z nás. Myslitel.

LaBrie

24
2019-11-26 22:07:30

Ten Valverde si ide stale to svoje, stale tie iste otrepane frazy.....zase trpel......

Tom91

11
2019-11-26 22:31:27

"Pokiaľ máte často loptu, ale chýbajú vám šance, tak v tom prípade nemáte to, čo je najdôležitejšie. Pokiaľ súperi majú šance, takisto vám niečo chýba." sám to řekne a stejně mu to nedojde. Mu to nedojde ani potom co se ho každý novinář v rozhovoru 4x zeptá proč hraje tak na picu.

Milan87

11
2019-11-26 23:58:27

Já neviem ale podobne řeči mal aj pep před svojim odchodem. Som naozaj jediny čo si pamata pepov upadok hry před jeho odchodom?
Naozaj ste všetci taky adolescenti že si to nepamatate,??
Po trebl prisiel upadok a rok čo rok menej trofejí. Ale nie preto lebo Barca stratila kvalitu ale koli tomu že sa na nás naučili hrať!! V poslednej pepovej sezone sa nasej hře začalo hovoriť "hádzaná ".
Prečo ani pep od tej doby LM nevyhral?,?
Mal viac miliard na prestupi ako hocikto iný!!!!! Ropné dollary od šejkov na ktorých sa tu nadává každý deň, mal viac ako hociaky trenér a vyhral to?? Bol vobec vo finále??
Nevidím dovod prečo by jaro nemohlo byť výnimočné???
Já tu fandím od 96 a preto je mi každý titul vzácný. Real fans ktorý su starší a pamatuju na časy keď liga sa slavila 3 roky a obhajoba bol vynimočny počin vedia že tie vaše náreky su len rozmaznanecké etitúdy.
Valverde nie je moj oblubeny couch ani náhodou. Na druhu stranu mi menuj klub ktorý vyhodí trenéra uprostred sezóny keď s nim 2x vyhral titul???
Kebyze sa ernesto vyhodí, kto by sa sem pohrnul keď titul nestačí aby si udrzal job???
Ktorý trenér sa zaručí že vyhraje LM?
Pride xavi a zostáva s riquim,alenou, perézem a fatim každého rozobere 8:0.
Sa zobudte !!!
Fifa neni realita!!

sylarko

17
2019-11-27 01:46:13

lenze pep mal aspon vyziu, system. vedel co chce hrat. valverde tam len posle 11 hracov, zrobi zostavu, ale to je tak vsetko. i s pepovou hadzanou sme hrali lepsi futbal ako toto co teraz

T0mIO

9
2019-11-27 07:05:34

Po treble neprišiel herný úpadok, práve naopak. Druhá sezóna bola lepšia ako prvá a tretia bola najlepšia, to bol vrchol čo sa dá vo futbale dosiahnuť. Až v štvrtej to zacalo upadat, ale nie až tak moc. Stačilo premeniť penaltu a boli by sme vo finále LM pravdepodobne.

harry525

8
2019-11-27 07:13:12

A taktiez pri Luchovej druhej sezone.. Proti Atletom v LM... Kedy nam v 16ke neodpiskali jasnu ruku... A potom sme vypadli...

T0mIO

5
2019-11-27 08:08:52

V tej sezóne sme vôbec nehrali zle, len atléti boli na vrchole svojej éry. Teraz by sme ich tak pred 16tkou netlačili jak vtedy.

emiliano

5
2019-11-27 08:28:03

Ano, už za Pepa sme sa v poslednej sezóne začali trápiť, hrali sme hádzanu, lebo súperi sa naučili, ako proti nám hrať, boli to autobusy pred bránou a potom protiútoky. Nik sa neodvážil hrať proti nám otvorený futbal. Ale hru sme vždy ovládali, kontrolovali. Pep odišiel, inak by prišiel nato, že treba niečo zmeniť, zrýchliť, nedovoliť, aby sa súper hneď po strate lopty stiahol a hralo sa vždy do plných, prišiel nato aj v MC, kde majú kvalitné protiútoky. Nie je však ľahké, aby mužstvo, ktorému to šlo jedným spôsobom, zo dňa na deň zmenilo návyky. Teraz je situácia taká, že už hru nekontrolujeme, ani proti nám nestavajú autobusy, hrajú otvorený futbal dokonca aj slabší, len sa tak divíme, ako je možné, že sa nám vyrovnajú v držaní lopty, prehrávame osobné súboje, nevytvárame si šance, sme pomalí. Výhovorka na autobusy už neobstojí.

emiliano

6
2019-11-27 08:41:51

A k trénerovi: Treba mať víziu, predstavu, ako to zmeniť, keď to nejde. Nie čakať, že sa to zmení samo, že sa zlepšíme a bla, bla. Treba mať niečo nacvičené, automatizované, aby šance vznikali. VBidím jeden automatizmus - Alba dostane loptu od Lea, ten nabehne k čiare a dá pod seba, kde hľadá Lea a ten strieľa. Ale už súperi nato prišli. Pozeral som posledný zápas Liberp., záložník má loptu a vyrazia traja hráči za obrancov, môže si vybrať najlepšiu možnosť. Taký Henderson behá ako najatý, nie je to technik, ale drie a drie, je všade, obťažuje, prekáža. Ostatní šprintujú do voľných priestorov, ukazujú sa, vždy sú dvaja voľní, je komu prihrať. A u nás smeruje lopta po zisku dozadu, do strany, iba jeden je voľný. Áno tréner má pravdu, že de Jong sa vedením lopty dostane kolmo cez líniu, len nemá pravdu, že Busi je "viac pozičný", on je totiž len pozičný, on nikdy neprejde kolmo cez líniu, nemá kľučku a perfektné vedenie lopty a ani rýchlosť.

emiliano

3
2019-11-27 09:37:16

A ešte raz: On bagatelizuje vždy, to je jeho póza, je už aj ironicky. Veď vedieme ligu, tak čo ? Ale to vedenie je iné, ako inokedy. Odohrali sme 13 zápasov a už sme 3x prehrali, to tu nebolo dávno. A to sme ešte nehrali všetky tie najťažšie zápasy (Real, Atletico) Toľko prehier sme mali v minulosti po konci ligy, po odohratí 38 zápasov, presnejšie - sezóna 16/17 - 3 prehry, 17/18 - 1 prehra, 18/19 - 3 prehry. Ostáva nám 25 zápasov, z toho 2x proti Realu, a ak to pôjde takto ďalej, tak urobíme rekord, lebo čisto matematicky to pri tomto trende vyzerá na ďalších 6 prehier, a to už bude spolu 9. Ale 9 prehier sme mali posledne na konci sezóny 2007/2008 a skončili sme v lige na 3. mieste.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.