Mnohí vyjadrujú názor, že Virgil van Dijk mal prevziať zásluhou vynikajúcej sezóny s FC Liverpool Ballon d’Or. Namiesto Lionela Messiho. Ale to je samozrejme hlúposť. 

Je pravdou, že Virgil van Dijk by si bol v roku 2019 zaslúžil zvíťaziť. Ovšem len vtedy ak by Lionel Messi v roku 2019 nehral futbal. Ale on hral. A ešte ako!

Nechápte to nesprávne. Sezóna Virgila van Dijka bola úžasná. Stal sa z FC Liverpool víťazom Champions-League, organizoval s veľkým prehľadom (momentálne) zrejme najlepší team Európy, viedol 2. najlepšiu obranu Premier League, vzadu neprehral temer žiadny súboj a objavoval sa nadpriemerne často aj v útoku. Spravil veľmi dobrý team ešte lepším. Sčítané a podčiarknuté: vynikajúci rok, možno ten najlepší aký sa dá zahrať na jeho pozícii. Podľa súčasného stavu je van Dijk zrejme najlepším obrancom na svete.

Lenže: Ballon d’Or nehľadá najlepšieho obrancu sveta. Hľadá najlepšieho futbalistu. A tým je Lionel Messi. Žiadny buldozér, žiadna mašina, žiadne „zviera“.

Je smiešne, že nie všetci to vidia takto. V tohoročnej voľbe zvíťazil Messi oveľa tesnejšie ako zvyčajne, nakoniec mal tento 32-ročný útočník náskok len 0,3 percentuálnych bodov pred van Dijkom. Je možné povedať: kompliment pre Holanďana a znamenie pre tých, ktorí chronicky vidia nevýhodu obrancov pri takejto voľbe.  Je o nich možné povedať (bez urážky): poblúdili ste!

Lebo kto môže voliť bez zlého svedomia niekoho iného ako Argentínca?

Messi nie je rýchlejší ako jeho súperi napr. Kylian Mbappé, nie je silnejší ako napr. van Dijk, nedokáže vyskočiť vyššie ako iní. Nie je atlétom svetovej triedy v klasickom zmysle. Žiadny buldozér, žiadna mašina, žiadne „zviera“. No to, čo dokáže virtuózne s loptou (a o to ide hádam pri futbale – alebo nie?) nedokáže nikto iný. Spôsobuje to tú skutočnosť, že nie je na ňom vidno vek ako u iných hráčov, ktorí hrajú 15 rokov na najvyššej úrovni. U Messiho nejde primárne o fyzičku (samozrejme že drie, trénuje a investuje veľa do svojej telesnej konštitúcie) – ale ide tu o „skills“ – zručnosti.

Jedným jediným pasom dokáže „rozrezať“ súperovu štvor–, až päťčlennú obrannú líniu. Každý týždeň. Viacnásobne. Precízne zahráva trestné kopy tak, že sú skutočne nechytateľné. Temer každý jeden z jeho 684 profi-gólov dosiahol s plným vedomím: takto to chcem – takto to zahrám. Jeho hra nepotrebuje žiadne náhody, žiadne šťastie. Dokáže driblovať a zahrať lopty na jeden dotyk, strieľa bokom, nártom, pasy zahráva priehlavkom a opačne, dokáže si počkať a z ničoho nič udrieť. V niektorých zápasoch (spýtajte sa Borussie Dortmund) mu stačí 5 minút a rozhodne zápas.

Súperi chcú zastaviť predovšetkým jedného – Messiho.  A týždeň po týždni si vybijú zuby, už viac ako desaťročie. Lebo ešte stále dokáže prekvapiť, „vyvedie“ prekvapujúcu fintu, bleskovú otočku alebo spomalí až „vlečie nohy“. Alebo vedie loptu v pekelnom tempe a to priam prilepenú na nohe lepšie ako ktokoľvek iný pred ním. Za celú históriu tohto športu. Dokáže sa striasť hráčov, ktorí by teoreticky mohli byť jeho synovia. Tlieskajú mu tréneri cudzích mužstiev (pred týždňom napr. Diego Simeone), kvôli nemu cestujú ľudia tisíce kilometrov, aby ho aspoň jedenkrát v živote videli live. Kvôli nemu sedia milióny fanúšikov z celého sveta pred televízormi. 

Žiadne dieťa na svete nesníva o hlavičkových dueloch

Je možné sa pohádať o tom, či sa dajú porovnávať výkony útočníka s výkonmi obrancu. Ani sa nenájde odpoveď aká pozícia v mužstve je dôležitejšia pre úspech kolektívu. Ale existuje odpoveď na otázku na akej pozícii sa hrá ťažšie. Menovite určite na pozícii útočníka. Likvidovať akcie je jednoduchšie ako ich kreovať, brániť je ľahšie ako útočiť. Vzadu sa dá vôľou a usilovnosťou spojenou s nasadením a skúsenosťami aspoň čiastočne zakryť chýbajúci talent. Vpredu to nefunguje, viacerí hráči vo svete to dokazujú každý týždeň z neuveriteľnou pravidelnosťou. Väčšina obrancov sa stala obrancami, lebo v mládežníckych kategóriách lepšie útočili iní ako oni sami.

Nie je to myslené s dešpektom, lenže: žiadne dieťa na svete nezačalo snívať o futbale preto,  aby neskôr vyhrávalo hlavičkové súboje na vlastnej polovici. Každé dieťa na svete začalo hrať futbal, aby raz v budúcnosti – a  nech sa to podarí len jedenkrát v živote – strelilo gól práve ako Lionel Messi.

Taký aký strelil Messi proti Liverpoolu v semifinále Champions League. Alebo ako poslednú nedeľu proti Atletico Madrid. Alebo ako „pozametal“ Jerome Boatenga v roku 2016 a následne aj inak vynikajúceho Neuera. Alebo ako v zápase MS proti Nigérii. Alebo, alebo, alebo. Pamätáte sa aspoň na jednu jedinú konkrétnu scénu Virgila van Dijka?

Čo vlastne hľadáme pri hlasovaní o Ballon d'Or?

Prirodzene: dá sa hádať aj o tom, či individuálne ocenenia v kolektívnom športe dávajú zmysel. Bez parád Marc-André ter Stegena by sa Lionel Messi nestal španielskym majstrom, bez gólov Sadio Maného a Mohameda Salaha by Virgil van Dijk nevyhral Champions League. Proti kompletnému mužstvu súpera nespraví žiadny jednotlivec na svete nič. Pričom... Aha, vlastne ÁNO. Menovite Lionel Messi. Minimálne jedenkrát za zápas. Vo väčšine prípadov to postačuje...

Prirodzene  dá sa hádať aj o tom, čo vlastne by sa malo hľadať pri Ballon d’Or. Najlepšieho hráča najúspešnejšieho mužstva? Hráča ktorý má najväčší vplyv na úspech vlastného mužstva? Hľadáme hráča, ktorý aj svojimi vlastnosťami ako aj svojou osobnosťou „vytŕča“ spomedzi ostatných? Minimálne z hľadiska morálnych aspektov je Messi skutočne napadnuteľný. Je odsúdený daňový hriešnik, v kategórii, v ktorej sa žiaľ vôbec nelíši od zvyšku futbalovej svetovej špičky. A nie je – najlepšia svetová futbalistka Megan Rapinoe ho len nedávno pri vyhlasovaní kritizovala – mužom, ktorý by svoju prominentnú pozíciu využil, aby bojoval proti nespravodlivosti a neprávostiam vo svete. Sú medzi športovcami aj smelší ľudia ako on.

Messi je jednoducho futbalista. Ale s veľkým odstupom najlepším futbalistom na svete.

zdroj: www.11Freunde.de
preklad, úprava, krátenie: Peťko 
  

rendydutson

29
2019-12-07 14:13:11

Messi je pre mna futbal. Kym som nevidel hrat Messiho futbal som doslova a dopismena neznasal.

Jestper9

0
2019-12-07 19:55:18

Vidno akí ľudia fandia teraz Barce a ukázalo sa, že mnohí kvôli Messimu. Napr. pre mna stelesnenie futbalu a toho o čom ta hra je je Ronaldinho ale vec vkusu. No povedať, že mám rad šport pre jedného hráča.... to máš len rad hráča čo je momentálne naj anje to take fandenie úspechu. Niečo ako fanúšikovia Connora čo doteraz keď sa niekde ozvi, tak je vidno kolka bije

rendydutson

4
2019-12-08 11:33:12

Vobec si ma nepochopil. Ja nefandim len Messimu. Messi mi otvoril oci a zacal som vnimat futbal inak. On bol pre mna ten prvotny impulz, dovtedy som nad futbalom len mavol rukou. On zmenil moj pohlad na celu tuto sportovu disciplinu, preto nevidim nic zle natom co som napisal. Sledujem aj Premiere League, Bundesligu, Spanielsku ligu, Ligu majstrov, Majstrovstva sveta, Europy... v kazdej lige mam oblubene muzstvo ktoremu fandim, vdaka futbalu som si nasiel kopec novych kamosov a dokonca aj moju zivotnu lasku (nie neboj nie je to messi ale moja snubenica). Takze ano, messi my zmenil zivot, pretoze nic z toho co pisem by ma zrejme nepostretlo.

Jestper9

1
2019-12-08 13:43:12

Oka. Ospravedlňujem sa.

rendydutson

0
2019-12-08 14:18:39

V pohode, nic hrozne sa nestalo.

vondeylen

7
2019-12-08 00:03:57

ja takisto...messi je definícia futbalu

2sjr

15
2019-12-07 14:54:58

Skvelý postreh a úplne súhlasím. Aj fanúšikovia iných mužstiev a iných futbalistov ak chcú byť objektívny musia uznať že Messi je naozaj najlepším na svete. Ja som fanúšik Barçi a konkrétne i Messiho no myslím že i fanúšik Realu ktorý má futbal naozaj rád sa s obdivom díva čo táto NAŠA blcha dokáže ak má loptu na kopačke.

sid1

11
2019-12-07 15:08:38

Ono by sa dalo pochybovat o rychlosti. Nikoho nezaujima maximalka ale zrychlenie a max 30 metrov. A tam bol leo top a urcite este stale patri mozno do top 5. A s loptou bezkonkurecne najrychlejsi.

tunno

6
2019-12-07 15:56:51

Aj menej, zrychlenie na 10 metroch

majkl111

8
2019-12-07 15:39:15

messi je nenormalny hrac bezkonkurencne naj kazdy rok keby ronaldo nehral za real kde mu to perez platil rok co rok hlavne u novinarov leo ma 8 lopt alebo keby hral nedajboze v reale mal by ju kazdy rok bez problemov, ale chcel by som sa dotknut liverpolu ok neskutocne muzstvo s vxbornym trenerom. minula sezona jurgen klop 1trofej liga majstrov na ktoru sa sustredili z ligov pep guardiola 4trofeje v anglicku cize hrali na kazdom fore den co den city je pre mna naj muzstvo sveta za minuli rok a trener roka v anglicku bol klop pre mna nepochopitelne ked ho pep prevalcoval trofejami. vsimol som si pepa vela ludi nema rado ale on je u mna trenersky fenomen tak ako leo tento rok si vsimam ze liverpol je v anglicku poriadne pretlacani na titul , a alison sa so ter stegenom nemoze rovnat stegi je spicka v brane aj v hre nohami jednoducho mam pocit ze liverpol je momentalne protezovani klub v europe tak ako bol roky real madrid lige majstrov. ale musim povedat objektivne ze hracov ma vynikajucich

Milan87

16
2019-12-07 15:43:22

Hrajuca legenda. Absolutny futbal

MrCrowley

14
2019-12-07 17:01:15

Leo je esencia futbalu a všetka česť mu. Veruže nikto z nás by neustál ani ten jeden yýždeň v jeho koži. A možno ani ten jeden deň.

Samuelito

-7
2019-12-07 19:05:33

Nech je Messi ako kolvek dobrý hráč , preco by nemal byt pre mna futbalový ,,boh,, niekto druhý ? :D to mi je zas článok ... messi vyhra zlatu loptu super spravodlivá anketa , keby vyhral VVD vsetci by nadavali aká trápna súťaž :D Ach Jaj

Jestper9

-4
2019-12-07 19:58:56

Inak asi tak. Aj tu už bolo viacero postrehov, že tento rok to nie ke z jeho strany ono, ale pred zlatou opití rozhodne s atleticom a zahrá parádne s dortmundom a zrazu bezvýznamná a skorumpovaná zlata lopta je opäť cenená a Messi opäť boh. Keď v LM majstrov buchneme aj s 3golovym náskokom a on so zvesenou hlavou odchodu zápas, tak som zvedavý čo budete o bohoch hovoriť. Inak zlata lopta samozrejme zaslúžená a ani náhodou nie hate na Messiho

majkl111

2
2019-12-07 19:27:51

to su neni clanky pre teba toto neni ronaldova stranka to je stranka barci chlapce

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.