Bývalý hráč FC Barcelona a v súčasnosti spolupracovník katalánskeho denníka Mundo Deportivo Lobo Carasco analyzoval pred súbojom Barcelony s Malorkou kľúčové aspekty tohto zápasu.

Koncentrácia a ambícia

Zápas bude závisieť od koncentrácie a ambícií, s ktorými bude hrať Barcelona. Pre Malorku bude najhoršie, pokiaľ líder pristúpi k zápasu s väčšou motiváciou ako nováčik. S tým však Ernesto Valverde počíta. Mužstvo Vicente Morena príde na Camp Nou oslabené, pretože sa nebude môcť spoľahnúť na dribléra Laga Juniora. Okrem toho sa Malorka na ihriskách súperov neprezentuje najlepšími výkonmi, čo je pre jej trénera najväčší bolehlav.

Moreno môže staviť na rozostavenie 4-1-4-1. Iddrisu Baba bude zodpovedný za to, aby nespustil Lea Messiho z očí. Najdôležitejšie je však to, či Malorka zatiahne svoje rady, či bude hrať na širšie a či bude odvážnejšia alebo na jej výkone bude badať nedostatok odvahy. Mužstvo z Baleárskych ostrovov vedie Salva Sevilla, ktorý je takisto zodpovedný za zahrávanie štandardných situácií. Ak mu Barca umožní hrať, skomplikuje si život. Ak ho dokáže pokryť, musí sa dávať pozor na Febasa, Daniho a Kuba, aby Budimir zostal vypojený z hry.

Dnes cez stred

Lídrami Malorky sú Manolo Reina a spomínaný Salva Sevilla. Brankár predvádza dobré výkony, dokáže riadiť obrannú líniu a vyznačuje sa obratnosťou. Útočník na druhej strane dokáže dobre čítať, čo je potrebné urobiť v každej fáze zápasu. Spolu s Lagom Juniorom boli kľúčoví pri postupe Malorky a rozvíjaní silnej mentality, ktorú mužstvo naďalej preukazuje na Son Moix.

Barcelonu však zaujíma to ako sa dostane na polovicu súpera, aby týmto spôsobom hrozila súperovi útočením po krídlach či sa posúvala naprieč stredom. Stopéri Malorky Raillo a Valjent si radi tento priestor pokrývajú, ale kvôli práci, ktorú budú mať krajní obrancovia Sastre (ten zas stále útočí) a Fran Gámez, nebudú schopní to dosiahnuť. Okrem toho im bude robiť problémy Luis Suarez. A to najmä vtedy, ak Leo Messi bude rozvíjať akcie cez stred poľa alebo ak sa Blaugranas dostanú do nebezpečného priestoru po krídlach.

Rytmus a zlepšenie hry v defenzíve

Ak chce Barcelona vyhrať, musí ponúknuť dobrú hru v správnom rytme a s technickou presnosťou na polovici súpera. Ak chce Barcelona chrániť svoju defenzívnu líniu, musí vytvárať tlak presingom počas intenzívnych, hoci krátkych útokov, aby nedovolila Malorke vyviesť loptu zo svojej polovice a tým sa Barcelona môže pokúšať nútiť hráčov Vicenteho Morena k chybám.

Ak útočíte, nemusíte sa brániť a s cieľom udržať si kontrolu nad loptou v strede poľa sa musia hráči ukazovať na svojich pozíciách, aby získali prevahu a možnosti driblingu 2 na 1. S Rakitićom je mužstvo vyvážanejšie, môže lepšie útočiť presingom a jednoduchšie kontrolovať loptu. Celé mužstvo sa musí snažiť o to, aby ter Stegen nemusel zachraňovať zápas. Bezpečnosť a dobrý dojem, to je základ.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.