Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred posledným zápasom v roku 2019. Katalánci zajtra na Camp Nou privítajú výber Deportiva Alavés.

Deportivo Alavés vám zvyčajne na Camp komplikuje hru.

"To mužstvo má dvoch útočníkov, ktorí mu určujú herný štýl. Je pravda, že Alavés teraz nemá najlepšie výsledky, ale v posledných rokoch sa nám proti nemu hralo ťažko a výhra nás stála veľa. Je to dobre brániaci tím, ktorý útočí na brejky. Čaká nás posledný zápas v tomto roku, chceme začať prestávku s dobrými pocitmi."

Zmenili sa tvoje pocity súvisiace s El Clásicom?

"Vždy sa sústredíme na detaily. Mali sme lepšie šance, ale v hre dominoval Real pomocou centrov z krajných oblastí a za pomoci štandardných situácií. Zápas bol založený na vysokom presingu zo strany Realu a tým, čo to prinieslo. Myslím si, že na zápas máme všetci podobný názor."

Myslíš si, že sťažnosti Realu na VAR a na rozhodcov sú opodstatnené?

"Hovorili sme o tom neraz, že VAR neukončí polemiku. Tá je s futbalom previazaná. Veľa ľudí hovorí o zápasoch, pripravujú sa predzápasové a pozápasové štúdiá. Zabúdame na to, že VAR je VAR, ale rozhodca je rozhodca. Práve rozhodca, vlastne dvaja rozhodcovia prijímajú rozhodnutia. Zdá sa, že v roku 2020 to bude také isté."

Josep Maria Bartomeu zaslal prezidentovi RFEF list, Butragueño z Realu Madrid takisto verejne kritizoval VAR. Myslíš si, že to niečo zmení?

"Nie. O týždeň prídu iní rozhodcovia, pred týždňom boli takisto iní. Také veci sa budú stávať aj naďalej. Nikto nie je neomylný a všetko záleží od pohľadu rozhodcu: či potiahnutie stačí, či nestačí atď. Hovorme radšej o niečom zaujímavejšom."

Ako si naplánoval vianočnú prestávku a návrat jednotlivých hráčov do klubu?

"Urobíme tak ako v posledných rokoch. Zdraví hráči, ktorí budú cestovať ďaleko, dostanú o niekoľko dní voľna na viac. Hovorím predovšetkým o hráčoch z Južnej Ameriky. Všetci však so sebou berú svoj tréningový plán. 3-4 dni odpočinku sú dobré, ale potom je potrebné začať pracovať, aby sa človek vrátil do formy pred ďalším zápasom."

Niektorí tvrdia, že list, ktorý Bartomeu zaslal prezidentovi RFEF mal istý vplyv na El Clásico a z toho dôvodu poškodili rozhodcovia Real. Chápeš to?

"El Clásico znamená veľa. V tejto sezóne to všetko trvalo dva mesiace a teraz je tomu koniec. Hráme na trávniku, v médiách... Všetci musia niečo jesť. Nezaujíma ma to, nič to neuľahčuje. Polemika bude prítomná aj naďalej a nech si každý myslí, čo chce."

Hovorí sa aj to, že El Clásico nebolo vo vašom prípade najlepšie. V akej forme a s akými dojmami končíte rok 2019?

"Vždy sa zhodnotíme dobre, hoci by sme samozrejme chceli niektoré veci zlepšiť. V niektorých zápasoch sme zahrali dobre a v niektorých nie. V každom prípade sú naše požiadavky veľmi vysoké. Aby sme boli všetci spokojní, vždy musíme byť omnoho lepší ako súperi. Niekedy sa nám to podarí, inokedy nie. Je dobré, že požiadavky sú vysoké."

Nedávno si povedal, že La Liga bude toho roku veľmi vyrovnaná. Myslíš si, že táto sezóna môže byť v kontexte dosiahnutia cieľov, ktoré si Barcelona stanovila, zložitejšia?

"Je to ťažká sezóna, tak ako ostatné, ale teraz nemáme náskok, ktorý sme mali v posledných rokoch. Sme však v dobrej pozícii a vieme, že všetko sa rozhodne na jar. Vtedy budeme chcieť byť na správnom mieste. Uvidíme, či sa nám to podarí. Samozrejme, že by sme vždy chceli byť prví a aby sa našim súperom nedarilo. Teraz však všetci zakopávajú a liga je oveľa vyrovnanejšia."

Ako hodnotíš rok 2019?

"V priebehu 365 dní sa vždy objavia dobré aj zlé momenty. V tými zlými si chceme poradiť. Výhry aj prehry sú súčasťou života. V priebehu 90 minút sa udeje po trochu zo všetkého. Musíme akceptovať naše chyby, aby sme ich zlepšili a tešiť sa z toho, čo dosiahneme."

Zverejnil si 20-člennú nomináciu, v ktorej je aj Busquets. Môže zajtra odohrať 90 minút?

"Dúfame, že áno. Dnes trénoval normálne a už nemal horúčku. Zajtra sa bude mať určite lepšie a myslím si, že by mohol hrať."

Plánuješ počas zimného prestupového obdobia nejaké posily?

"Nie, nepremýšľam o tom. Sústredím sa na hráčov, ktorých mám."

A očakávaš, že niekto odíde? Konkrétne by som sa chcel spýtať na Todiba.

"Odpoveď bude taká istá (smiech). Spolieham sa na mojich hráčov a neočakávam zmeny, hoci neviem, či k nim nakoniec príde."

zdroj: as.com
foto: facebook

jan22

18
2019-12-20 17:33:17

Pán tréner nie len Alaves nám komplikuje hru , ale pod vaším vedením nám každý súper komplikuje hru. To ale nie je hlavný problém . Hlavný problém je to, že neviete mužstvo pripraviť tak, aby tie komplikácie počas zápasu boli zvládnuté k spokojnosti. Samozrejme nikto nemôže chcieť, aby sme každý zápas vyhrali,ale to je už veľmi zle,ak naša hra aj vo vyhratom zápase nie je na takej úrovni,aká je hodná pre barcu .

emiliano

11
2019-12-20 18:20:14

Nič sa od neho nedozviete, akokoľvek by ste chceli, užíva si, že je v centre pozornosti, to nikdy nebol a keď odíde, už ani nebude. Dúfam, že čoskoro. Každá odpoveďou je typu “uvidí sa” alebotypu “trochu áno, trochu nie”. Už dlhšie pripravuje okolie na neúspech rečami o vyrovnaní ligy, že každý zápas je komplikovaný a pod.

LaBrie

7
2019-12-20 19:45:03

K prvej otazke mala znet odpoved - hru nam komplikuju uplne vsetky muzstva, hlavne tie zo spodu tabulky......

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.