Z barcelonského odchovanca sa v tejto sezóne stala výrazná tvár anglickej Premier League. Pozrime sa na spolu na to, ako sa mu to podarilo. 

Pred začiatkom tejto sezóny mal na svojom konte Adama Traoré v troch sezónach Premier League iba jeden gól. No v tej súčasnej ich strelil už štyri, a to aj napriek tomu, že už nenastupuje ako čistokrvný útočník. Hneď trikrát skóroval proti úradujúcemu šampiónovi Manchestru City, keď bol hlavným strojcom výnimočného comebacku spred niekoľkých dní. Tak či onak, tréner tohto tímu Pep Guardiola veľmi dobre Traorého pozná. 

Adamu zažil počas svojho posledného ročníka v Barcelone, keď bol ešte súčasťou jej mládežníckej akadémie. Do La Masíe prišiel ako osemročný z L'Hospitalet a postupne sa z neho stala jedna z najväčších nádejí celej generácie. Keď mal 17 rokov, debutoval v prvom tíme - pri výhre 4:0 v novembri 2013 vystriedal proti Granade Neymara. Španiel s marockými koreňmi následne v decembri strelil proti Huesce svoj prvý gól. 

Rýchlonohý krídelník však nedostával v prvom tíme dostatočné množstvo príležitostí, a tak za zhruba osem miliónov eur odišiel v roku 2015 do Aston Villy. V tomto tíme odohral 11 duelov, ale z celku ho vylúčili pre disciplinárne problémy. 

Traoré tak odišiel k nováčikovi z Middlesbrough, ktorý v tom čase koučoval Aitor Karanka. Ten mu celkom zrejme dôveroval, postavil ho do 27 duelov, no v nich si na svoje konto pripísal len jednu asistenciu a ani jeden gól. 

Adamovo Boro vypadlo, aby futbalista zažil druhý zostup z Premier League za dva roky. V Championship sa mu však darilo o niečo viac - pod Garrym Monkom a neskôr Tonym Pulisom v 34 stretnutiach strelil 5 gólov a na 10 prihral. Získal fanúšikovskú cenu hráča roka svojho tímu.

Posledná sezóna v Middlesbrough už bola menej vydarená. Prirodzeným dôsledkom bol prestup do Wolverhamptonu za približne dvadsať miliónov eur. Pod Nunom Espiritom Santom si pripísal 31 štartov, až v 11 z nich ako útočník. V každom prípade, v 1 255 minútach skóroval len raz. 

Zdá sa, že konečne dozrel až počas tejto sezóny. Tréner Espirito Santo pochopil, že jeho talent najviac vyniká na pravom kraji stredu poľa, odkiaľ môže podnikať výlety do ofenzívy. Výsledkom sú štyri góly a štyri asistencie v lige a 10 odohraných duelov vo všetkých fázach Európskej ligy. 

Za štyri roky v anglickom futbale výrazne zlepšil kondičnú stránku svojej hry. To, že má potenciál byť hráčom najvyššej kvality, bolo zrejmé od začiatku, no podmienkou bolo zlepšenie streľby. A zdá sa, že túto podmienku začína spĺňať. 

Zdroj: itsroundanditswhite
Foto: itsroundanditswhite, archív

BjornNor88

3
2020-01-01 20:50:56

Práve som pozeral zápas Watford-Wolverhampton. Traoré hral úžasne. Fyzicky nadaný, neskutočne rýchli. Ako pravý obranca minulý týždeň doslova vygumoval z ihriska -ľavého beka Manchastru City- Mendyho. Jeho extrarýchle výpady dopredu sú kľúčové, a aj centre má dobré. Bohužiaľ u nás by mal enormnú konkurenciu, vedľa Semeda a Roberta.

tunno

5
2020-01-01 21:02:58

Adama nemal nikdy odist. Zrejme z neho nikdy nebude strelec ale vsetko ostatne zvlada bravurne.

Michal79

21
2020-01-01 21:38:35

A na ruku na srdce.. kto by mal s ním u nás toľko trpezlivosti???

tunno

0
2020-01-02 07:20:39

Michal za Acko hral asi len dvakrat a v oboch zapasoch bol paradny. Sledoval som tie roky aj Bcko a platilo to aj tam ked sme mali schopny tim. S kvalitnym timom rastol aj jeho vykon som si isty ze by nam vela dal. Pozri sa akych mame utocnikov prave Adama je typ co svojou rychlostou by mohol prebudit tim v nejakej z nasich typickych letargickych faz.

LaBrie

11
2020-01-01 23:46:33

Inac postavu ma vymakanu ako hrac americkeho futbalu. Rychly, dobre technicky vybaveny, protihraci maju s nim problemy......

Jackopz

2
2020-01-02 13:39:05

Momentálne najrýchlejší futbalista a PL najviac faulovaný. Wolves som začal sledovať len kvôli nemu.

LaBrie

2
2020-01-02 19:36:43

Radost na neho pozerat, ked dostane loptu, obrana supera zacina mat velku neistotu.... :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.