Ernesto Valverde na tlačovej konferencii hovoril o zajtrajšom derby s Espanyolom, o zraneniach Ter Stegena a Arthura a o cieľoch do roku 2020.

Aký zápas zajtra očakávaš berúc do úvahy situáciu oboch tímov a fakt, že Espanyol len teraz vymenil trénera?

"Sústredíme sa na posledné zápasy Espanyolu a na to ako Aberlardo pracoval s Alavésom. Myslíme si, že niečo zmení. Vieme však, aké sú derby a bodové rozdiely tu nie sú viditeľné. Vždy je prítomné napätie. Espanyol je v ťažkej situácii a začína 'novú sezónu'. Pre nás je víťazstvo veľmi dôležité, pretože jesennú časť ukončíme ako líder a dôležitý je aj emocionálny aspekt."

Messi, Vidal a Suarez do zajtrajšieho zápasu absolvujú len dva tréningy. Stačí to? Už onedlho vás čaká boj o titul.

"Tak ako všetci mala aj táto trojica svoju úlohu počas vianočného obdobia. Včera sa vrátili všetci v optimálnej dispozícii. Podľa toho ako sa dnes budú cítiť, rozhodneme, či zajtra budú hrať. Do úvahy berieme aj španielsky superpohár."

Odkedy má ter Stegen problémy s kolenom a kedy môžeme očakávať jeho návrat na ihrisko?

"Je pravda, že problémy má už nejaký ten čas. Zvážili sme, aby si dal od futbalu krátku prestávku. Ukázalo sa, že to musí byť teraz. Zajtra Marc nebude hrať a bude pre neho ťažké, aby stihol Španielsky superpohár. Dúfame, že bude dostupný na ďalší zápas."

Chcel by som sa spýtať na Artura Vidala a jeho žalobu na klub, ktorá bola zamietnutá. Bude to mať nejaký vplyv na jeho prítomnosť v nominácii? Zvažuješ jeho odchod počas zimy?

"Vieme, že sa o tom hovorilo, ale nemyslím si, aby to malo vplyv na športové záležitosti. Je to už staršia záležitosť. Mňa zaujíma šport, Vidal včera trénoval dobre, tak ako ostatní. Predpokladám, že túto záležitosť s klubom vyrieši."

Bude mať na zajtrajší zápas vplyv zmena návykov súvisiaca s vycestovaním do Saudskej Arábie na jeden či dva zápasy?

"Nie. Hráme vo štvrtok, takže máme čas na všetko. Zajtrajší zápas je dôležitý a vieme, že musíme zahrať na 100%. Náš súper hrá o viac ako my, vieme, aký zápas môžeme očakávať."

Klub potvrdil záujem o Daniho Olma. Na akej pozícii by si videl tohto hráča?

"Je to náš odchovanec, ale hrá v inom klube. Nebudem komentovať to, čo sa môže stať alebo nemusí."

Aké sú vaše ciele na tento rok? Či jedným z nich je zabudnúť na prehry v Lige Majstrov?

"Chceme dosiahnuť stanovené ciele, vyhrávať zápasy, aby fanúšikovia boli spokojní, pretože vďaka tomu bude náš klub ešte väčší a vlastne preto pracujeme."

Od poslednej tlačovej konferencie odišiel Carles Aleñá na hosťovanie. Môže v súvislosti s tým prísť niekto nový? Môže dostať šancu Riqui Puig? Očakávaš, že niekto, napríklad Todibo alebo Vidal, môže opustiť klub?

"Myslel som si, že Carles Aleñá neodíde tak skoro, ale mal takúto možnosť ukotvenú v zmluve. V auguste sa nám podarilo zabezpečiť, aby zostal, ale teraz už nie. V kádri máme o jedného záložníka menej. Nemyslím si, aby mal ešte niekto odísť. Spolieham sa na všetkých hráčov prvého tímu a rezervy, takisto na Riquiho Puiga."

Majú mimo športové záležitosti vplyv na Artura Vidala? Nie je to bežné, aby niekto žaloval klub, za ktorý hrá.

"Myslím si, že všetko závisí od toho ako je upravená zmluva, ale záležitosť sa vyrieši interne. Nemyslím si, že by sa jednalo o prvú takúto situáciu. Poznám Artura, jeho entuziazmus sa nezmenil. Nevidíme problém."

Ako sa cíti Arthur? Znepokojuje ťa jeho dlhodobá absencia?

"Nepopieram, že určite ide o problém. Uvidíme, či sa mu podarí vrátiť v predpokladanom termíne. Pokiaľ bude potrebné vyčkať o čosi dlhšie, tak vyčkáme. V uplynulej sezóne bola jeho hra prerušovaná."

Je v klube, ktorý každý rok získa jeden či dva tituly, sezóna bez titulu prehrou?

"Prehru môže každý definovať inak. Keď pristupujete k zápasu, musíte akceptovať, že ho môžete vyhrať, remizovať alebo prehrať. Niekedy je rozdiel medzi jedným a druhým len 5 centimetrov. Pre mňa je dôležité, aby sme zo seba dali všetko, išli na maximum. Je to podstata úspechu. Je potrebné skúšať až do konca. Výsledok nakoniec môže byť rôzny, niekedy závisí od vecí, ktoré nemôžete kontrolovať."

Abelardo pôsobil v Barcelone, ty zas v Espanyole. Čo si myslíš o tomto trénerovi?

"Ak najmete nového trénera počas sezóny, to znamená, že chcete niečo zmeniť a výsledky neboli také, aké ste očakávali. Myslím si, že Espanyol chce začať druhú časť sezóny s novými myšlienkami. Uvidíme ako to prijmú hráči. Abelardo má s takouto situáciou skúsenosti, Alavés prevzal v ešte zložitejšom období a podarilo sa mu zotrvať v Primera."

Povedal si, že ter Stegen nebude hrať v nasledujúcich zápasoch. Existuje možnosť, že sa bude musieť podrobiť operácii?

"Nie som lekár, ale hovorili sme približne o dvoch týždňoch. Myslíme si, že to bude postačovať, nemyslíme na extrémnejšie riešenia."

Myslíš si, že sa Espanyol udrží v lige. Prial by si si to?

"Samozrejme, že by som chcel, aby zostal v lige. Neviem však, či sa to podarí. Ukončiť jesennú časť na poslednom mieste znamená, že v druhej časti je potrebné vyhrať množstvo bodov. Rozdiely však nie sú až také veľké. Stráca 5 bodov. Poškodil ho predovšetkým posledný zápas s Leganés."

Myslíš si, že zvládnutie emócií bude zajtra kľúčové, dokonca dôležitejšie ako futbalový aspekt?

"Tie emócie je potrebné kontrolovať, pretože je to súper, ktorý si vytvára viac príležitostí a to isté neumožní súperovi. Sme odhodlaní, aby sme zahrali dobre, musíme vybehnúť na trávnik silní."

Je Barcelona podľa teba najlepším mužstvom poslednej dekády? Môže Barca v nasledujúcom desaťročí dosiahnuť tie isté úspechy?

"Každý má svoj vlastný názor a myslí si, že jeho klub je najlepší. Nepočítam tituly všetkých mužstiev a nehodnotím ich cenu. Pre niektorých je jedna trofej v priebehu desiatich rokov tou najväčšou a najdôležitejšou v histórii klubu. Pre Barcelonu bola táto dekáda dobrá. Našim cieľom je zlepšiť sa."

V posledných rokoch sa vám v prvom zápase v roku hralo ťažko. Prečo je tomu tak?

 

"Uvidíme. Pred rokom sme hrali s Espanyolom. Vyhrali sme, však? Pred dvoma rokmi... Spomínaš si? (smiech) Myslím, že sme remizovali. Je možné, že sa nám hralo ťažšie."

Čo si myslíš o postoji Neta a jeho tréningoch v posledných mesiacov, keď čakal na svoju šancu?

"Má veľmi dobrý prístup na každom tréningu a v priebehu hry. V zápase proti Interu predviedol veľmi dobrú úroveň. Nemáme o ňom vôbec žiadne pochybnosti."

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

emiliano

3
2020-01-04 08:55:04

Typický Valverde. Má otázku, či nezískať nič je pre tím ako Barcelóna prehrou a on bla, bla, bla. Neodpovie, či je to prehra alebo nie, dokonca začal filozoficky rozoberať pojem prehra, vraj medzi prvým a druhým je to niekedy len 5 cm. Takže rozumej: Ak budeme druhí a rozdiel bude len 5 cm, tak to on berie, to je skoro ako výhra. Nemôže predsa povedať, že je to neúspech, lebo by uplietol na seba bič. Uvidí sa, život je o inom.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.