Bývalý tréner Barcelony či Realu Madrid poskytol pre madridský denník AS rozhovor, v ktorom sa vyjadril k súčasnej situácii Ernesta Valverdeho a Barcelony.

Určite registrujete súčasnú situáciu Ernesta Valverdeho, ktorý môže byť prepustený aj napriek tomu, že Barcelona vedie klasifikáciu La Ligy. Vám sa v minulosti stalo niečo podobné. Real Madrid s vami ukončil spoluprácu 27. januára 1992, hoci Real v tom čase viedol poradie La Ligy.

"Vtedy som bol prepustený z dôvodu tlaku. Hovorilo sa, že nehráme dobre. Vo všeobecnosti sa nám darilo veľmi dobre, ale Mendoza prijal takéto rozhodnutie."

Hovoríte o tom s veľkým pokojom. Vtedy vás to muselo prekvapiť.

"So sebou som bol spokojný, v práci som zo seba dával všetko. Nikdy neobviňujem iných, pokiaľ cítim dobro zo všetkého, čo som urobil. A tak to vtedy bolo. Nikto nepostavil Hierra tak do stredu poľa. Butragueño získal Pichichi. Strelil 34 gólov. Veľa som s ním hovoril. Dokonca mi povedal: 'Tréner, ja môžem takisto vykonávať presing alebo pomôcť mužstvu iným spôsobom'. Odpovedal som mu: 'Zostaň v pokutovom území'. Vždy vedel, čo robiť v situáciách, v ktorých iní strácali hlavu, preto strelil toľko gólov."

Spomínate si na rozhovory s Mendozom?

"Áno. Vtedy ma poprosil, aby som neodchádzal z klubu, navrhol mi, aby som mohol pokračovať v inej funkcii. Poznamenal, že som vzdelaný, že ovládam jazyky a mohol by som pomôcť. Povedal som mu však, že nie som horší od ostatných v obore a nechcel som zostať."

Rozumiete, prečo chce Barcelona prepustiť Valverdeho?

"Sú to špekulácie, nechcem sa do toho zapájať. Vidím však, že v Barcelone už dlho nikto nehovorí o futbale, ale veľa sa hovorí o tom, že sa ide niekam von alebo na párty."

Klub starne alebo už jednoducho nie je najlepší?

"Nemyslím si, že Barca starne. Myslím si, že si po celý čas udržiavala jej typický herný štýl a spôsob hry. Tento rok sa však musela vyrovnať s istými problémami. Jedným z nich je herný rytmus. Okrem toho jej nepriali pravidlá. Predtým krajní obrancovia hrávali vyššie, čo veci uľahčilo. Po zavedení nových pravidiel museli začať hrať nižšie, kvôli čomu sa mužstvo necíti isto. Vtedy stráca lopty a súperi mu kvôli tomu strelili už niekoľko gólov."

V posledných hodinách sa veľa hovorí o Xavim.

"Už som povedal, že nebudem komentovať špekulácie, ale o Xavim môžem povedať jednu vec. Keď som bol trénerom Barcelony, viedli sme rozhovor. Povedal som mu: 'Nehráš zle, ale vidím, že máš dobrú hernú víziu, dokážeš strieľať, mal by si hrať vyššie'. Odpovedal mi, že stopéri ho prosili, aby hral v ich blízkosti, aby im v prípade potreby pomohol. Ubezpečil som ho, že sa tým budem zaoberať. Vtedy začal hrávať o 30 metrov vyššie. Myslím si, že práve to dalo futbalu nového Xaviho."

Ako vidíš tie tri mužstvá, ktoré si kedysi trénoval: Real, Barcelonu a Atlético?

"Poviem niečo, o čom sa nehovorí veľa. Real Madrid hrá v poslednom čase výborne, v zápasoch má prevahu, ktorú vtedy nemal. Myslím si, že bude jasným favoritom na víťazstvo v Lige Majstrov. Je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nehovorí a ktorú bolo vidieť počas posledného zápasu na Camp Nou. Hráči Realu Madrid veľa strieľajú z diaľky. Zdá sa mi, že je to niečo, čo im nakázal Zidane. Vďaka tomu strieľajú viac gólov a to sa mi páči. Real má svoju vlastnú metódu. Chýba ešte to, aby sa do hry vrátil Hazard a Bale. Podľa mňa je Real hlavným kandidátom na víťazstvo v La Lige aj Lige Majstrov."

zdroj: as.com
foto: facebook

LaBrie

28
2020-01-13 09:08:26

Antic dobre vie o com hovori...Real je momentalne na velmi dobrej ceste vyhrat La Ligu aj LM....bohuzial pre Barcelonu....aj vcera vo finale mali jasne navrch.... Valverde v sucasnej situacii Barcelonu nespasi....

luky166

-4
2020-01-13 12:52:43

tak to určite šak ani cez manchester nepostúpia

rominho

2
2020-01-13 11:29:51

radomir, zda sa, ze si bol na party prave ty a nemaznal si sa s tym: xavi o 30m vyssie, real striela viac golov, barca nestarne a udrziava si svoj styl hry..

emiliano

8
2020-01-13 14:43:58

Tak streľba zdiaľky je naším problémom už dlhšie. Nie je normálne, aby spoza 16-ky vystrelil jeden, jediný hráč, a to Leo. Žiadny zo záložníkov nevystrelí (to je pravidlo s výnimkou), len rozohráva, aj keď je 2-3 metre od pred 16-kou. Stále sa hľadá hráč vo vnútri 16-ky a to súperi vedia a je tam husto. Keby sa strieľalo, súper by sa musel vytiahnuť. Pozerám na MC a tam sa strieľa - de Bruyne, Silva, Aguero, Rodri. U nás len Leo a tak ho atakujú aj traja, z ostatných strach nemajú. Hlavné, čo má Real výhodu, je to, že tam nie je početná generácia nedotknuteľných starých - sú tam Ramos, Modrič, Kross, ale ani oni to nemajú isté, okrem Ramosa, ktorý však má stále výkonnosť. Objavili sa tam noví, mladí hráči a hrajú.

FCBfan2106

2
2020-01-14 08:54:39

Oni sa ho opýtaj na Xaviho v spojitosti s trénovanie Barcy a on povie ze vďaka nemu hral on 30m vyššie.. Tam som aj prestal čítať...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.