Britský denník Guardian sa pokúsil o menšiu fikciu. Ardovi Turanovi sa totiž skončilo dvojročné hosťovanie v tureckom Istanbule Basaksehir, no nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal vrátiť do Barcelony. 

Keď začul Mino Raiola zvuk svojho smartfónu, na začiatku bol šokovaný. No neprekvapilo ho to, že mu niekto volal o jednej hodine ráno - ako futbalový agent, ktorý je neustále na cestách, si na telefonáty v rozličných časoch zvykol. Väčšinou ho kontaktovali jeho vlastní hráči, ktorých trápil nejaký konkrétny problém, ako nefungujúci vodovod, nedostatočné pripojenie na internet či chladnička vydávajúca zvláštne zvuky. 

Niektorí sa chceli zhovárať o biznise. Našli sa aj takí (väčšinou to boli futbalisti, ktorí po prvý raz vycestovali do zahraničia), ktorí sa jednoducho potrebovali vyrozprávať. Raz napríklad Raiolovi volal Mario Balotelli, ktorý mu tichým hlasom vysvetlil, že je osamelý vo svojom novom dome a zúfalo potrebuje spoločnosť. Mino tak prišiel za ním a obaja strávili večer konverzovaním na Talianovom gauči. 

Tak či onak, tentoraz volalo neznáme číslo. Raiola, ktorý si práve žehlil obleky na ďalší pracovný týždeň, dvihol. "Tu je Arda."

Raiola lovil vo svojej pamäti. "Arda aký?"

"To myslíš vážne? Tu je Arda Turan. Pozri, Mino. Viem, že je neskoro, no potrebujem pomoc. Si jediný, kto to dokáže. Potrebujem klub."

Raiola inštinktívne vycítil v Turanovom hlase zúfalstvo. Za iných okolností by nemilosrdne takého hráča odmietol, ale táto situácia sa zdala výnimočná. 

"Avšak ty máš klub," odpovedal mu. "Si predsa v Barcelone."

"Tam sa nevrátim," odvetil Turan. 

"Lebo ťa nechcú?"

"Lebo ja nechcem ich. Pozri, dobre vieš, aké to je medzi mnou a Barcelonou. Nikdy mi nedali poriadnu šancu. Potrebujem zmenu, nový začiatok."

"Dobre, tak sa na to pozrime," povedal Raiola, ktorý vytiahol hrubý zápisník a začal v ňom listovať. "Arda Turan. 32 rokov. Atlético Madrid - 178 zápasov, 22 gólov. Barcelona - 55 zápasov, 15 gólov. Posledný klub - Istanbul Basaksehir. Odmietli tu s tebou predĺžiť spoluprácu, lebo si na niekoho namieril zbraň v nemocnici. 42 zápasov, dva góly." Na chvíľu sa odmlčal. "To práve nie je najlepšia trajektória, čo myslíš?"

"To si všetko vedel spamäti?"

"Iste," odpovedal Raiola. "Chceš sa porozprávať o incidente so zbraňou?"

"Ani nie."

"Dopočul som sa, že si sa motal okolo ženy nejakého tureckého hudobníka, rozpútala sa bitka a ty si išiel do nemocnice žiadať o jeho prepáčenie. A skončil si tak, že si vytiahol zbraň."

"Zopár dôležitých častí príbehu si vynechal."

"A čo tvoj 16-zápasový trest za napadnutie postranného rozhodcu?"

"Po odvolaní ho znížili na 10 zápasov."

"A keď si sa snažil škrtiť novinára počas reprezentačnej prestávky?"

"Počuj, v januári potrebujem klub. Si agent alebo sudca?"

"Aj jedno, aj druhé," povedal Raiola, ktorý medzitým prešiel do kuchyne a otvoril si veľké balenie čipsov. "Ide o to, že dnes kluby predávajú rodinné produkty. Nie je to len o skalných, ktorí sedia v deviatom rade. Je to aj o matke z Bombaja, ktorá sa rozhoduje, či dieťaťu kúpi dres Barcelony, alebo Madridu. Je to o čínskej televízii, ktorá sa rozhoduje, koho odvysiela. Si zúrivý chlapík, a to je niekedy dobré. Všetci hráči v sebe majú trochu zúrivosti. V každom prípade, musíš zo zúrivosti niečo vyťažiť. Dovoľ mi spýtať sa ťa jednu otázku. Miluješ futbal?"

"Žartuješ? Samozrejme, že áno."

"Pýtam sa ťa, lebo nie každý ho miluje. Všetci to síce hovoria, ale mnohí chcú len slávu a peniaze. V skutočnosti milujú život futbalistu. Ľudia si myslia, že Zlatan je blázon, ale nikto si nevie ani len predstaviť, ako miluje futbal. A preto ho hrá aj vo svojich 38 rokoch."

"Taký môžem byť aj ja," argumentoval Turan. "Za ostatných päť rokov som skoro nehral, ale stále to mám v nohách. Viem čítať hru rovnako dobre ako predtým. Ak budem zdravý a dostanem šancu, všetkým im to ukážem."

"To je tvoj problém. Chcel si Simeonemu ukázať, že sa mýlil, keď ti zmenil post. Chcel si ukázať Barcelone, že si taký dobrý ako Messi či Neymar. Oni ti chceli ukázať, že si ich kvality nemal, a tak ťa poslali do Turecka. Teraz chceš niečo dokázať všetkým tým, ktorí ťa odpísali. Futal sa stal tvojou osobnou pomstou."

Zavládlo ticho. 

"Šport ťa skúša. Ublíži ti. Čo myslíš, aké bolo odísť z Atlética na lavičku Barcelony, kde si nemohol hrať šesť mesiacov pre nejaké sprosté pravidlo? Hovoria, že futbalisti sú hviezdy. V skutočnosti sú to malí chlapci. Si len na jedno použitie. Barcelona bude Barcelonou aj o desať rokov. Zato ty budeš iba nejaký Arda Turan, ktorý bol niekedy dávno možno dobrý hráč. Preto sa pýtam, či miluješ futbal. Ak sa totiž budeš chcieť dostať zase na vrchol, musíš ho milovať z celého srdca."

Obaja sa ešte chvíľu rozprávali a vymieňali si anekdoty. "Zavolám Evertonu," sľúbil Raiola, ktorému už bolo dlho a chcel rozhovor ukončiť. Zložil a vrátil sa naspäť k žehleniu. 

Zdroj: guardian
Foto: guardian

Mascherano

15
2020-01-19 08:05:15

Zaujímavý článok ale keby som ja Raiola tak by som ho poslal kade ľahšie..

vondeylen

10
2020-01-19 08:32:03

...nemám z toho človeka dobrý pocit

MSN4ever

21
2020-01-19 09:23:12

Nechápem čo sa musí takému človeku stať aby začal robiť také hlúposti jak Turan. Veď mal všetko. Peniaze slávu talent.

FCBkraken

17
2020-01-19 09:23:53

povahu nezmenis ,,to je ako hovado ktore bije zenu a zakazdym sa potom ospravedlni place a narieka ze to uz nikdy nespravi ale spravi bude ju bit stale

mazanyhrac

3
2020-01-19 12:33:08

neměl chodit k nám, hodně se tím zabrzdil...v Turecku je horký prostředí, možná že ta Anglie by mu sedla, docela mu bych mu ten restart přál, nebude tak zlý jak se zdá

Kapo610

4
2020-01-19 13:35:27

Nerieste osobnost, je vybusny to je jasne, ale bol vyborny futbalista, talentovany, aj ked bol u nas

MessiGOAT

5
2020-01-19 20:14:57

Asi tak
pamatuji jak jeden čas zaskakoval za zraněného Neymara a dával góly jak na běžícím pase

Cingi

1
2020-01-19 20:48:14

Neviem, čo je na tomto článku pravdy, ale ak je pravdivý, klobúk dole pred Minom

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.