Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Betisu Sevilla, ktorý sa odohrá na Benito Villamarín.

[Marc Brau, Barça TV] Ako pristupuješ k tomuto zápasu? Pomáha ti fakt, že poznáš väčšinu hráčov, keďže si bol ich trénerom?

"Bez pochýb pôjde o jedinečné stretnutie pre mňa aj pre môj štáb. Strávili sme tam pár krásnych rokov. Betis poznáme dobre, hoci sa objavilo niekoľko dôležitých hráčov. V zásade však týchto hráčov poznáme dobre, čo neznamená, že ich budeme schopní zvládnuť. Naposledy doma zahral vynikajúco, dosť jasne porazil silný Real Sociedad. Bude to ťažký zápas, hoci posledné výsledky Betisu neboli také, aké by som si predstavoval. Na to, aby sme vyhrali, budeme musieť hrať veľmi dobre. "

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aký typ útočníka potrebujete? Typickú deviatku, strelca? Alebo všestranného hráča, ktorý bude môcť hrať na každej pozícii v útoku.

"Pokiaľ bude taká možnosť, tak chceme, aby bol čo najvšestrannejší. Nie je to však ľahké povedať, pretože prestupový trh je taký, aký je a najprv musíme dostať povolenie na transfer. Máme niekoľko kandidátov, ale do úvahy je potrebné vziať niekoľko vecí. Veľa záleží od okolností a nie odo mňa či niekoho iného. Je však jasné, že potrebujeme niekoho kúpiť. Určite nám pomôže."

[Gerard Romero, RAC1] Dá sa povedať, že trénerom Barcelony si stal vďaka gólu Canalesa, ktorý zachránil Rubiho? Hovorilo sa, že si sa s Betisom prakticky dohodol.

"To nie je pravda. Neviem, či jedného dňa budem mať šancu na návrat do Betisu. Gól Canalesa ma potešil, pretože je to skvelý hráč. Zmenil ťažkú situáciu mužstva."

[Santi Valles, Cadena SER] Aké očakávaš prijatie od fanúšikov na Benito Villamarín?

"Strávil som tam dva krásne roky a som veľmi vďačný, pretože som mal možnosť sa rozvíjať. Možno si myslíte, že posledné mesiace boli ťažké a je to pravda. Na to som však už úplne zabudol. Spomínam si na úžasných ľudí, priateľov, úspechy a na to, aký som bol šťastný a ako sme boli odvážni. Dokonca aj posledné mesiace som znášal veľmi dobre. Nemám žiadne sťažnosti, rozumiem kritike, niektorí si myslia, že v mnohých situáciách som si mohol poradiť lepšie. V tom čase som to vysvetlil. Každý môže hodnotiť môj čas v Betise ako chce. Ja som odišiel spokojný. Viem, v akej situácii bol Betis keď som prišiel a odišiel."

[German García, Radio Nacional] Vzhľadom na absenciu Piquého máš na zajtrajší zápas k dispozícii len 14 hráčov prvého tímu a budeš musieť využiť niekoho z rezervy. Hovorí sa o podpise útočníka, ale problémy sú aj v iných formáciách. Zvážiš aj kúpu obrancu?

"Trénovalo s nami niekoľko hráčov Barcelony B, jedným z nich je Araujo. Určite s nami vycestuje do Seville. Máme aj iných hráčov, ktorých sledujeme. Prispôsobíme sa tomu, čo je a pokúsime sa nájsť riešenia. Možnože budeme môcť získať jedného hráča. Myslíme si, že najpotrebnejšie je pohnúť sa dopredu."

[Juan Arias, Cadena COPE] Nemyslíš si, že priveľmi úzky káder obmedzuje vaše možnosti?

"Môžete si myslieť, že to tak je a taká je realita. Naši hráči sú všestranní a môžu hrať na mnohých pozíciách. Dúfame, že kvôli kádru nebudeme mať problémy. Pokiaľ sa tak stane, pohľadáme riešenia."

[Carles Escolan, Radio Marca] Hráte zajtra vzhľadom na vypadnutie z pohára, situáciu v kádri a očakávania fanúšikov viac ako len o tri body?

"Nie. Myslím si, že vždy sa musíme snažiť vyhrať, aby sme prelomili dynamiku na výjazdoch, ktorú je vidieť už nejaký ten čas. Je to dôležité. Naposledy sme zahrali lepšie, ale výsledok to bohužiaľ nepotvrdil. Darilo sa nám však oveľa viac a zahrali sme oveľa plynulejšie. Tri body sú kľúčové, pretože chceme byť na čele a bojovať o titul. A práve to teraz robíme."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V Barcelone si už jeden mesiac. Prekvapilo ťa akú má v tomto klube všetko širokú odozvu alebo je všetko také ako si si predstavoval?

"Opakujem - žiadnu odozvu nevidím, pretože sa sústredím na svoju prácu. Prichádzam na tréningy, analyzujem predchádzajúce zápasy, plánujem tie nasledujúce. Snažím sa odizolovať od vonkajšieho ruchu, pretože ten mi v ničom nepomôže. Viem aká je Barcelona veľká, ale som si vedomý toho, čo nemôžem kontrolovať."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Po zápase s Betisom vás čakajú dva domáce zápasy. Považuješ zajtrajší zápas pred neskoršími zápasmi s Neapolom a Realom za 'finále'?

"Áno. Vieme, že Betis nám môže narobiť problémy. Má veľmi dobrých hráčov, ktorí dokážu byť nebezpeční a strieľať góly. Musíme vyhrať, je to veľmi dôležité. Potrebujeme tri body takisto na to, aby sme ukončili negatívnu sériu na výjazdoch. Myslím si, že môžeme zlepšiť to, čo sme urobili naposledy, hoci zápas bude iný."

[Diari Ara] Aká bola reakcia hráčov po vypadnutí z Copa del Rey?

"Podľa mňa si mysleli všetci na to isté – zo zápasu proti Athletic môžeme vyvodiť množstvo vecí. Samozrejme, že vypadnutie nás zabolelo, aby dôležité sú závery. Musíme napredovať, pred nami sú ďalšie zápasy. Nemôžeme dlho lamentovať."

Čo si myslíš o Diegovi Lainezovi? Napĺňa nádeje, ktoré do neho vkladá väčšina Mexičanov? Prečo je pre neho tak ťažké sa adaptovať?

"Každý mladý hráč potrebuje svoj čas na adaptáciu, predovšetkým cudzinec. Zvyčajne sa na to pozeráme s nadhľadom, nerobíme podrobnú analýzu. Platí to predovšetkým o cudzincoch. Naskočiť do tak ťažkej ligy nie je jednoduché. Musíte si vedieť dobre poradiť, aby ste si nakoniec našli miesto."

[Diario Marca] Čo ti dávajú Riqui Puig a Alex Collado?

"Sú to dvaja rozdielni hráči. Snažíme sa predpovedať, koho môžeme potrebovať. Obaja sú dobrými hráčmi a majú šancu hrať. Spoznávame ich čoraz lepšie a dozvedáme sa, čo nám môžu dať. V prípade Puiga musíme pamätať na to, že existuje veľa hráčov, ktorí môže hrávať na jeho pozícii."

[ESPN Brasil] Emerson je v Španielsku jeden rok. Ako hodnotíš jeho pokroky? V tejto sezóne má na konte 3 góly a 5 asistencií.

"Myslím si, že na túto otázku som odpovedal už pred niekoľkými týždňami. Emersona poznám dobre, videli sme jeho rozvoj v tejto sezóne. Už v tej uplynulej sme si všimli veľa dobrých vecí. Teraz sa to potvrdzuje. Pokiaľ je hráč obklopený skvelými hráčmi, stáva sa dennodenne lepším."

[Francesc Latorre, TV3] Sú problémy Barcelony na výjazdoch čisto futbalového charakteru? Alebo majú psychologické pozadie, napríklad po prehrách s Rímom a Liverpoolom?

"Nie som jasnovidec, ale aby som bol úprimný, tak trochu zo všetkého. Vo všetkom je futbal, ale psychologický aspekt je takisto dôležitý. Neviem, aké je percentuálne zastúpenie v týchto prípadoch. Zmeniť takúto dynamiku je niekedy ťažké. S Athletic sme sa zlepšili, ale nemali sme šťastie. Už v 5. minúte sme mali veľmi dobrú príležitosť na strelenie gólu. Súper mal jednu šancu na konci a využil ju. A pritom to nebola ani dobrá šanca. Také veci sa stávajú. Niekedy neexistuje logické vysvetlenie a potom sa všetko náhle zmení. Netreba sa zbytočne sťažovať, musíme sa zlepšiť po futbalovej stránke."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Hráš radšej pred najväčšími súpermi a vytváraš na nich tlak alebo radšej poznáš ich výsledok pred zápasom?

"Je mi to úplne jedno. Podstatné je, aby sme sa sústredili na seba a na to, čo môžeme sami urobiť. Je zbytočné venovať pozornosť iným veciam."

[Jordi Gil, Sport] Čo si myslíš o hre Lorena, proti ktorému zajtra zahráte? Ako vidíš jeho budúcnosť? Hovorilo sa, že záujem o neho má aj Barcelona?

"Samozrejme, že ho dobre poznám, je to zaujímavý hráč, ktorý bol niekoľko kôl najlepším strelcom ligy. Je veľmi dobrý a má veľa predností."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Povedal si, že v zápase proti Athletic ste nemali šťastie. Pep Guardiola pred pár rokmi povedal, že jeho úlohou bolo, aby šťastie zohrávalo čo najmenšiu úlohu. Ako k tomu pristupuješ ty?

"Nevenujem tomu väčšiu pozornosť, pretože nechcem, aby sme vyhrávali vďaka šťastiu. Šťastie môžete hľadať, pracujúc a hrajúc lepšie ako súper. Toto môžete kontrolovať, hrať podľa plánu. Neskôr môžete veriť, že vám to pomôže dosiahnuť víťazstvo. V konkrétnych momentoch, vo vyrovnaných zápasoch, vtedy môže mať šťastie význam. To však nemôžete kontrolovať. Taká je moja skúsenosť. Chcem, aby hráči boli spokojní a tešili sa z hry. Pokiaľ tak bude a budú spolupracovať, určite zo seba dajú všetko. A keď tak dobrí hráči zo seba dajú všetko, šťastie je potom na ich strane."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.