Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom s Realom Madrid. Setién zdôraznil, že na súčasnej forme oboch mužstiev v tomto zápase nezáleží, pretože každý bude veľmi chcieť vyhrať.

[Marc Brau, Barça TV] K zajtrajšiemu zápasu pristupujete po štyroch ligových výhrach v rade, pričom Real posledné dva zápasy nevyhral. Takisto ste lídrom. Môže mať Clásico v súvislosti s tým väčší význam z pohľadu triumfu v lige?

"Môže to byť veľmi dôležitý zápas, pretože výhra by nám poskytla výhodu. Neviem, či by bola postačujúca, myslím si, že nie. Nesústredím sa však na dynamiku oboch mužstiev, pretože v týchto zápasoch sa zabúda na minulosť. Netvrdím, že zabúdame na body a na pozíciu v tabuľke, ale obe mužstvá zo seba dajú všetko a pokúsia sa vyhrať bez ohľadu na situáciu. Očakávam vyrovnaný zápas. Uvidíme, kto bude efektívnejší a kto zahrá lepšie."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Jordi Alba sa dostal na zoznam povolaných hráčov. Môže zajtra hrať od prvej minúty alebo by to bolo priveľmi riskantné?

"Jordi sa cíti dosť dobre a naše pocity sú pozitívne. Musím sa len rozhodnúť, či ho nasadiť do základu alebo nie. Uvidíme ešte zajtra, prejde ďalší deň. Ešte som neprijal rozhodnutie."

[Marta Ramon, RAC1] Myslíš si, že zajtra bude lepšie hrať na štyroch záložníkov alebo hrať odvážnejšie a postaviť dokonca Braithwaitea, ktorý je podľa teba pripravený?

"Máme konkrétny plán, ktorý vám samozrejme neprezradím, aby som nič neodhalil súperovi. Určite však budeme bojovať tak ako vždy a pokúsime sa byť lepší ako súper. Máme rôzne možnosti. V niektorých otázkach máme pripravený plán, v iných sa budeme rozhodovať za chodu. Dúfame, že tieto rozhodnutia budú trefné."

[Adria Albets, Cadena SER] V stredu si sa stretol s Pepom Guardiolom, ktorý šesťkrát vyhral na Bernabéu. O čom ste sa rozprávali? Poprosil si ho o radu?

"Do Madridu som vycestoval preto, aby som si pozrel zápas Realu, hoci je pravda, že neskôr som sa stretol aj s Guardiolom. Prebrali sme rôzne témy. Videli sme, aký mal plán na stretnutie s Realom. Niektoré veci, ktoré urobilo City, sa nám môžu hodiť a iné nás zas nezaujímajú, pretože nie sme v stave ich urobiť. O samotnom zápase sme až tak dlho nehovorili."

[German García, Radio Nacional] Môžu byť tvoje skúsenosti z Betisu a Las Palmas v zápase na Bernabéu užitočné?

"Áno, samozrejme. Množstvo fragmentov sme si pozreli opätovne, a to aj zo zápasov z predchádzajúcej sezóny. Snažili sme sa zachytiť veci, ktoré sa nám môžu hodiť. Zahráme odvážne a pokúsime sa mať loptu čo najčastejšie. Keď ju bude mať Real, budeme sa musieť brániť. Taký istý som bol aj v Betise, aj v Las Palmas a taký istý som aj v Barcelone. Moje mužstvá sú odvážne, hrajú s presingom a chcú mať loptu a ak je potrebné, tak sa stiahnu. Real nie je možné podceniť, hoci možnože nie je v najlepšom momente. Určite nám skomplikuje život."

[Juan Arias, Cadena COPE] Barcelona vyhrala 8 z posledných 11 zápasov na Bernabéu. Venuješ takýmto štatistikám pozornosť?

"Ako som už povedal, na minulosti nezáleží. Všetky sezóny a všetky zápasy sú iné. Tento zápas je kľúčový pre Real, určite viac, než pre nás a to z dôvodu postavenia v tabuľke a potenciálneho nárastu nášho náskoku. Pre Real ide o kľúčový zápas. Viem, že zápas bude vyrovnaný a obe mužstvá budú mať šance. V niektorých fázach hry budeme dominovať a v iných bude dominovať Real."

[Carles Escolan, Radio Marca] Myslíš si, že Real môže byť po dvoch prehrách v rade a keďže hrá doma nebezpečnejší?

"Myslím si, že Real je nebezpečný bez ohľadu na to, kde hrá. Možnože teraz zohrávajú úlohu aj okolnosti, ale ak proti vám stojí Real alebo Barcelona, na tie sa zabúda. Neprihliada sa na dôsledky, snažíte sa zo seba dať všetko. Na začiatku zápasu budú mať všetko v rukách práve hráči. Nemyslím si, že by dodatočné napätie vyplývajúce zo situácie malo mať na priebeh veľký vplyv."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Bol to intenzívny týždeň, po zápase s Neapolom ťa čaká prvé El Clásico. Uvedomuješ si, čo by pre fanúšikov znamenala výhra na Bernabéu?

"Áno, samozrejme. Mal by som z toho väčšiu radosť kvôli fanúšikom, než kvôli mne. Viem, akú mám zodpovednosť, musím sa snažiť vyhrávať všetky zápasy. Dúfam, že sa nám podarí vyhrať, pretože nás to priblíži k cieľu, ktorým je titul."

[ESPN Brasil] Sergio Ramos dostal otázku, ako je možné ublížiť Barcelone. Hovoril o vysokom presingu. Myslíš si, že Real hráva práve takto? Ako si Barcelona podľa teba dokáže poradiť s týmto postojom súpera?

"Nepochybujem, že Real sa neuzavrie vzadu a nebude na nás čakať. Budeme si musieť poradiť s presingom. V stredu bol gól Realu výsledkom skvelého presingu v strede poľa a prevzatia lopty a potom dobrej prihrávky Viniciusa na Isca. Nepochybujem, že Real bude hrať takto. Pravdou však je, každý sa niekedy musí brániť."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Na Bernabéu si vyhral už dvakrát. Zbavuje ťa trochu táto skutočnosť tlaku a dodáva ti viac sebadôvery?

"Nikto necestuje na Bernabéu spokojný. S Las Palmas sme tam odohrali dva dobré zápasy, hoci prvý sme prehrali. Možnosť vyhrať a pokračovať v dobrej sérii Barcelony je pre mňa veľkou radosťou. Skutočnosť je však ďaleko komplikovanejšia, než sny. Som opatrný, preto nebudem emotívny príliš skoro."

Ansu Fati má len 17 rokov. Je podľa teba na El Clásico pripravený?

"Myslím si, že všetci hráči, ktorých máme, sú pripravení na to, aby hrali od prvej minúty. Ak niekoho postavíme, tak preto, že veríme, že si dokáže dobre poradiť."

[Sara Gimenez, Movistar] Povedal si, že El Clásico bude vyrovnané. Čo môže rozhodnúť o výsledku?

"To, čo vo väčšine zápasov. Presnosť. Týmto spôsobom sa vyhrávajú zápasy častejšie, než vďaka zásluhám. Desať centimetrov môže mať taký význam, že rozhodne o výsledku zápasu. Dúfam, že budeme hrať lepšie ako Real a že budeme efektívnejší. Všetko však nemôžem kontrolovať."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Barcelona a Real majú najvyššie držanie lopty a najvyššie percento presnosti prihrávok. V posledných zápasoch sme v zostave videli štyroch záložníkov. Čo to znamená v tomto kontexte? Alebo plánuješ niečo na základe zápasu s Neapolom zmeniť?

"Pre nás je veľmi dôležité, aby sme kontrolovali zápas po jeho väčšiu časť. Niekedy to nie je možné, pretože súper si s tým vie poradiť a je ťažké získať loptu a udržať si ju. Pre nás je však základom držanie lopty. Je to pre nás veľmi dôležité. Real sa takisto dokáže držať pri lopte a nie je jednoduché mu ju vziať. Ani jeden z týchto tímov nemá rád ak musí behať za loptou. Obe mužstvá sa nachádzajú na čele rôznych štatistík."

[Gol] Gerard Piqué ukončil zápas s Neapolom s problémami. Ako sa cíti? Je pripravený na 100%?

"Áno, myslím si, že s týmto problémom si úplne poradil."

[Ivan San Antonio, Sport] Ansu Fati sa v Neapole rozcvičoval počas celého druhého polčasu. Cíti sa fyzicky dobre?

"Je v poriadku. Niekedy sa mi páči, aby sa hráči rozcvičovali, hoci v tom konkrétnom momente ich nepotrebujeme poslať na trávnik. Pravdou je, že by som ich nemal nechať tak dlho sa rozcvičovať, ale niekedy sú potreby také, aké sú. Ansu sa však cíti veľmi dobre."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Povedal si, že ešte si sa nerozhodol, či Alba nastúpi od prvej minúty. Je to tvoj jediný otáznik v zostave?

"Nie, mám aj iné."

[ESPN] Prekvapilo nás, keď sme na pravom krídle videli Vidala. Bude na nasledujúce tri mesiace na tejto pozícii ďalšou možnosťou? Alebo je to otázka potrieb?

"Hráčom vždy hovorím, že je lepšie hrať na mnohých pozíciách, pretože vtedy majú vyššiu šancu, že nastúpia. Vidal si vie veľmi dobre poradiť s vecami, ktoré od neho vyžadujeme. Je celkom všestranný a pomáha tam, kde ho potrebujeme. Ak by sme mali nejakého hráča špecializovaného na túto pozíciu, možnože by zahral on. V súčasnosti nasadíme Vidala tam, kde to považujeme za správne."

[Marcelo Bechler, Esporte Interativo] Čo si myslíš o tom, že El Clásico je tak dôležité na celom svete? Všetci chcú vidieť predstavenie.

"Clásico som vždy sledoval naživo. V jednej z najlepších líg sveta predstavuje obrovskú emocionálnu záťaž. Všetci chceme vidieť víťazstvo nášho tímu. Sú to výnimočné zápasy, ktoré určia množstvo vecí do budúcnosti."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Aký časový limit si si stanovil, aby mužstvo úplne pochopilo tvoju hernú víziu? Ako v tomto kontexte pristupuješ k možnej prehre?

"Som veľmi spokojný a myslím si, že sa krok po kroku zlepšujeme. Neviem, ako ďaleko môžeme zájsť. Pracujeme každý deň, vždy existujú veci na zlepšenie a myslím si, že nikdy nebudeme úplne spokojní. Samotný výsledok však nestačí. Musíme pracovať na mnohých herných aspektoch. Všetci hráči majú priestor na zlepšenie a musíme im v tom pomáhať. Budeme rozvíjať konkrétne koncepcie, ktoré hráči budú mať neskôr v hlave. Existuje však jeden aspekt, ktorý je nemožné kontrolovať - súper. Futbal je čoraz vyrovnanejší a vyhrávať je čoraz ťažšie. Názov a história klubu sú dôležité, ale potom je potrebné vyhrávať na ihrisku."

[Jordi Sunyer, TV3] V Neapole sa stalo, že súper chcel rýchlo rozohrať rohový kop, keď hráči Barcelony boli chrbtom k lopte a ter Stegen ich musel varovať. Aká je za tým príčina a ako sa to dá vylepšiť?

"Tieto veci neviete kontrolovať. Každý z nás sa v každodennom živote môže na chvíľu rozptýliť. Snažíme sa pred tým varovať a vieme o tom, ale potom sa môžeme aj tak rozptýliť. Ja môžem vojsť do šatne a povedať: 'Toto sa nemôže stať'. Ale viete čo? Stane sa to opäť. Zlepšiť niektoré veci je veľmi ťažké."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Trojica Busquets, De Jong a Arthur hrala spolu pod tvojim vedením len dvakrát. Prečo? Čo musia zlepšiť, aby v tejto zostave hrali častejšie?

"Všetky varianty, ktoré som nasadil, mi poskytli informácie do budúcnosti. Máme niekoľko všestranných záložníkov, ktorí sa však navzájom líšia. Vyberám ich v závislosti od toho, čo si myslím, že nám môžu v konkrétnom zápase poskytnúť. Vždy existujú veci, ktoré je možné zlepšiť a pochopiť, ale to je normálne. Som spokojný so všetkými."

[Diari Ara] Leo Messi sa zajtra stane hráčom Barcelony s najvyšším počtom štartov v El Clásico. Čo nám o tom môžeš povedať?

"Chceli by sme, aby odohral ďalších 43. Nepoznám štatistiky z tých stretnutí, ale Messi je pre nás mimoriadne dôležitý. Dúfam, že zajtra využije príležitosť k odohraniu skvelého zápasu a pomôže nám získať víťazstvo."

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Roman7

-10
2020-02-29 18:14:49

tieto vyhovorky idem si vsadit na real 50 kurz 2,21

Zorrrro

9
2020-02-29 19:42:58

Rozumne stiahol napatie svojich hracov a preniesol to na nich, naviac hraju doma, perfektna psychologicka praca, takto sa komunikuje s mediami

gol0o

4
2020-02-29 19:50:10

Albu by som asi ešte na zajtra do základu nedával ale keď namiesto neho bude firpo, tak mi behá mráz po chrbte..... nepríde mi ako brániaci hráč, nedokáže si nabehnúť , finálnu prihrávku má fatálnu, žiadne kombinačné myslenie no proste nič ..... dúfam že Martin bude zajtra hrať :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.