Tréner FC Barcelona poskytol rozsiahlejší rozhovor pre denník La Vanguardia, v ktorom hovoril o svojich emóciách súvisiacich so zápasom s Realom Madrid. Quique Setién je šťastný z faktu, že sa bude môcť zúčastniť tohto historického súboja. Tréner má už v hlave plán, ako bude jeho mužstvo dnes na Santiago Bernabéu hrať.

V Barcelone pracuješ len jeden a pol mesiaca. Ako sa ti zmenil život? Spíš rovnako ako predtým?

"Je pravda, že môj život sa zmenil, ale na spánok sa nemôžem sťažovať už mnoho rokov. Snažím sa odizolovať od istých vecí týkajúcich sa futbalu, pretože inak je len veľmi ťažké fungovať normálne."

Ako to robíš?

"Nestojí to za to venovať pozornosť niečomu, na čo nemáte vplyv. Takto to robím a to isté radím aj svojim hráčom, aby sa snažili izolovať od určitých vecí."

Akým spôsobom si kontroluješ spánok?

"Nemusím to robiť. Nemám stresujúcu prácu. Byť trénerom je moja vášeň, ak by to tak nebolo, tak by som to nerobil. Som pozitívne nastavený, každý deň prichádzam do tréningového centra s úsmevom na perách a všetkých srdečne vítam. Deje sa to bez ohľadu na to, čo vyhrávame, či prehrávame. Nemôžeme prísť o radosť z toho, čo milujete."

Nechýbajú ti prechádzky po lúke pomedzi kravy?

"Keď som sa takto prechádzal, chýbal mi adrenalín súvisiaci so zápasmi. Ale ten čas, počas ktorého som nepracoval ako tréner, mi urobil dobre. Mohol som stráviť množstvo času s rodinou a sústrediť sa na veci, ktoré som dávno nerobil, napríklad na čítanie knižiek, hranie šachu a stretnutia so známymi. Život trénera to nie je len futbal."

V Barcelone sú mnohí fanúšikovia veľmi kritickí. Zápas s Neapolom vyvolal medzi niektorými z nich veľké sklamanie. Tvoj debut v Lige Majstrov nebol ideálny. Barca počas tohto stretnutia akoby zatiahla ručnú brzdu.

"Rozumiem reakcii fanúšikov, pretože tak zatiahnutý Neapol sme neočakávali. Proti súperovi, ktorý bráni takýmto spôsobom, musíme nájsť v útoku zodpovedajúce riešenia. A čo viac, vždy musíte mať voči súperovi rešpekt. Vezmime do úvahy dvojzápas Getafe - Ajax, nič nie je jednoduché."

Musíte hrať na Bernabéu skôr s ofenzívnym nastavením alebo skôr opatrne?

"Zahráme ofenzíve a ambiciózne. Je to DNA tohto klubu. Vždy musíme byť odvážni a hľadať možnosť zaútočiť na súpera, ale Real hrá v obrane už veľa mesiacov veľmi dobre a má hráčov, ktorí sa dokážu dostať z ťažkej situácie a zasiahnuť súpera. Nemôžeme hrať úplne otvorene, bez žiadneho plánu v prípade straty lopty. Musíme takýmto momentom zabrániť."

Aká bude hlavná idea, ktorú svojim hráčom pred zápasom s Realom oznámiš?

"Určite budem chcieť, aby sme práve my tvorili hru, ale takisto sa budeme musieť sústrediť na defenzívu. Real na strelenie gólu nepotrebuje priveľa príležitostí, hoci v súčasnosti má po odchode Cristiana Ronalda trochu problémy s efektivitou."

Znamená to, že Barcelona vybehne na trávnik bez tretieho útočníka?

"Máme pripravených niekoľko variantov, nie je vylúčené, že sa počas zápasu budú meniť."

Vidíš Braithwaitea v základnej jedenástke?

"Samozrejme, že môže zahrať v základe. Pripojil sa k nám v skvelej forme. Plán hry v defenzíve pre útočníkov, ktorý funguje u nás v klube, sa pre neho ukázal ako veľmi ľahko pochopiteľný. Takýto hráč s tak veľkým nasadením a ambíciami, je pre nás dodatočnou výhodou."

Po zápase s Valenciou si povedal, že niektorí hráči nepochopili tvoje taktické pokyny. Musel si zjednodušiť spôsob, akým sprostredkuješ svoje myšlienky?

"Nedávno som trom hráčom pustil video, v ktorom sú vysvetlené taktické pokyny a nápady, ktoré sa budú opakovať. Robíme to pomerne často, individuálne s konkrétnymi hráčmi, aby sme sa čo najlepšie pochopili."

Sú takýmto konceptom otvorení?

"Samozrejme, sú nadšení. Hráči musia byť dobre postavení, v opačnom prípade majú tendenciu vbiehať na miesta, v ktorých súperovi nenarobia problémy. Hráčom, ktorí sú pri lopte, je potrebné dať rôzne možnosti. Našim cieľom je dostať sa k bránke súpera, no to musíme dosiahnuť správnym spôsobom."

Čo je potrebné urobiť, aby ste lepšie útočili?

"Nemáme veľa hráčov, ktorí sú rýchli, okrem Messiho a pár ďalších. Musíme hľadať spôsoby, ktoré čo najlepšie využívajú naše prednosti."

Keď ťa počúvam, človek získava dojem, že tvoj káder nie je kompletný.

"Existujú hráči, ktorých som mal k dispozícii, ale zranili sa, tak ako Dembélé. Bohužiaľ Suarez, ktorý dáva mužstvu tak veľa, taktiež nemôže hrať. Musíme využívať hráčov, ktorí sú v tejto chvíli dostupní."

Nemáš ďalšie možnosti v rezerve?

"Mám, ale niekedy je ťažké dostať mladých hráčov do prvého tímu. Tu to vidím veľmi dobre, pretože prakticky každý jeden zápas je ako finále."

Znie to príliš konzervatívne?

"Možno. Ak by som mal možnosť prehrať dvojicu zápasov s nejakým juniormi v zostave a nemalo by to vplyv na našu pozíciu v tabuľke, potom by som na trávnik poslal mladých hráčov. Ale v La Lige nemáme v tabuľke osembodový náskok a odveta v Lige Majstrov bude veľmi ťažká. Hráči rezervy musia vedieť, že niečo iné je nahradiť hráča Betisu a niečo iné Suareza, Busquetsa či Piquého. A koniec koncov to vy novinári by ste chceli, aby sme vždy vyhrávali."

A socios nie?

"Väčšina ľudí sa viac zameriava na výsledky, než na herný štýl."

Niektorým novinárom záleží taktiež aj na tom, aby futbal ulahodil oku.

"Také veci mi nehovor, pretože ak môj tím nevyhrá bez peknej hry, domov sa nevrátim šťastný."

V akej nálade si sa vrátil domov po zápase s Neapolom?

"Nebol som smutný, pretože sme si boli vedomí toho, že ten zápas bol ťažký a komplikovaný. Na San Paolo nemôžete pricestovať s tým, že to bude jednoduché a príjemné. Neapol bránil s desiatimi hráčmi, dokonca s Callejonom a Insignem. Nebol to jednoduchý zápas."

Koľko zápasov Realu si si pozrel?

"Och, veľmi veľa. Mám už predstavu ako hrať."

Ako ty, tak aj tvoji hráči už odohrali na Bernabéu dobré zápasy.

"Minulosť veľmi užitočná nie je. Musíme očakávať najlepšiu verziu Realu."

Videli ťa, ako si sa po zápase Realu s Manchestrom City stretol s Pepom Guardiolom. Ako sa vám debatovalo? Dal ti recept na výhru v Madride?

"Existujú veci, ktoré City urobilo dobre a stojí za to ich zopakovať. Môžeme porovnávať náš štýl s tým, čo hrajú oni. Ale videli sme aj situácie, ktorým by sme sa mali vyhnúť."

Je medzi tebou a Guardiolom nejaká chémia?

"Áno, sme priatelia. Pep bol ku mne vždy srdečný. Keď som trénoval Lugo a on Barcelonu, tak som ho navštívil na tréningu. Bol som za ním aj v Manchestri."

Je to súčasť práce trénera?

"Rád sa rozprávam s trénermi, ktorý vyznávajú ideu podobnú tej mojej, chápu futbal tak ako ja. Pep bol pre mňa vždy referenčným bodom. Gattuso kedysi povedal, že ma špehoval. Ja zas môžem povedať, že ja som špehoval Guardiolu."

Hovorí sa, že v Barcelone riadia klub hráči.

"Hráčov Barcelony vnímam ako skupinu, ktorá je veľmi ambiciózna a vždy chce všetko robiť, čo najlepšie, oni to majú v krvi. Nie som ten typ trénera, ktorý svojim zverencom nariadi niečo direktívne, uprednostňujem rozhovory a diskusie, aby sme dospeli k dohode. Nemám veľké ego, nemyslím si, že viem všetko. Som taký už od čias práve v Lugo. Spolupráca s hráčmi je veľmi dôležitá."

Prekvapil si tým, že veľmi často nechávaš hrať Umtitiho. Je to kvôli osobným preferenciám?

"Mojou osobnou preferenciou je to, aby som z mojich hráčov vytiahol to najlepšie. Umtiti je výnimočný hráč. Mám o ňom veľmi dobrú mienku. Podobne ako o Lengletovi, preto je táto rivalita veľmi zdravá a dobrá aj pre mužstvo."

Griezmann mal v prvom polčase proti Neapolu veľmi málo kontaktov s loptou. Vyvolá to dojem, že napriek gólom, ktoré strieľa, stále sa mu nepodarilo úplne dobre zapadnúť do mužstva. Súhlasíš s tým?

"Niektorí hráči vytvárajú dojem, že nehrajú dobre, pretože majú malý podiel na hre. Ale my hráme takým spôsobom, že potrebujeme, aby hráči boli postavení na správnych pozíciách a nezbiehali na pozície, na ktoré by nemali. Musia čakať vo svojom priestore na moment, v ktorom môže prekvapiť súpera."

A Griezmann?

"To by ste sa museli dostať do hlavy hráča. Ja nehodnotím hráčov podľa toho, že majú málo dotykov s loptou, pretože niektorým sa stačí dotknúť lopty päťkrát a súperovi môžu narobiť veľké škody. V Neapole sme nemali hráčov medzi líniami. Ako sme to mali urobiť? To treba pochopiť, tu nejde len o Griezmanna."

Ale Messi, na druhej strane...

"Máme veľké šťastie, že Messi rozumie hre veľmi dobre. Presne vie, kedy sa musí stiahnuť a kedy sa pohnúť dopredu. Z hĺbky poľa dokáže urobiť oveľa viac, než ostatní hráči."

Tvojou vášňou je aj šach. Mať Messiho na trávniku je pre teba to isté ako mať dvoch kráľov v šachu?

"Alebo hneď troch! Keď sa vám podarí dostať s pešiakom na opačnú stranu hracej plochy a vymeniť ho za druhého kráľa, získate tým veľkú výhodu a vyhráte takmer každú hru."

Je v tom prípade druhou figúrkou De Jong?

"Možno je kôň. Alba je zas veža, ktorá kontroluje čiaru."

Chýba táto prednosť Juniorovi Firpovi?

"Je to proces dozrievania. Junior je chalan, ktorý v La Lige odohral ledva 35 zápasov a prestúpil do klubu, kde sú obrovské očakávania. Má potrebné zručnosti a využije ich, ale potrebuje čas. Niekedy hrá priveľmi konzervatívne, obáva sa, že urobí chybu."

Ako sa to dá vylepšiť? Získavať minúty na trávniku alebo vďaka práci na psychike hráča?

"Dostať sa k psychike hráča nie je jednoduché. Aby sa hráč mohol opäť vymeniť spod tlaku a začať hrať futbal vo veľkom klube, potrebuje veľmi silnú hlavu. Vidíte takého hráča v inom tíme a vyzerá veľmi dobre a potom prestúpi do väčšieho klubu a musíte k nemu pristupovať opatrne, pretože je to úplne iné miesto."

Má Riqui Puig takú psychiku?

"Má aspekty, ktoré musí zlepšiť. Futbal sa stáva komplikovanejším. Teraz okrem toho, že musíte byť hráčom, ktorý dokáže výborne útočiť, musí byť schopný aj brániť, čítať hru. Samozrejme, Riqui je s loptou veľmi dobrý, ale pokiaľ ide o defenzívu, má sa ešte veľa čo učiť. Každý si cez to musel prejsť. Puig má obrovský potenciál, podobne ako Collado."

S akým postojom cestuješ na Bernabéu na svoje prvé El Clásico?

"Idem tam, aby som si to užil. Som si vedomý toho, ako je tento zápas dôležitý, budem chcieť vyhrať. Pre trénera ide o výnimočnú chvíľu, rovnako úžasné bolo vypočuť si hymnu Ligy Majstrov na legendárnom štadióne San Paolo. V úlohe trénera Barcelony sa budem tešiť z každého zápasu."

Dokážeš týmto entuziazmom nakaziť aj svojich hráčov?

"Neviem, či je môj entuziazmus nákazlivý, ale môžem povedať, že môj trénerský štáb reaguje takisto, preto spolupracujeme."

Nepôsobíš ako človek, ktorý musí čítať motivačné knihy.

"Nie, nepotrebujem ich. Vo svojom živote som už veľa zažil. Vyžarujem túto radosť."

 

Chceme vám prinášať viac prémiového čítania! Podporte naše úsilie.

Vážime si každé euro, ktoré bude použité na rozvoj tohto portálu a ďalšie skvalitnenie servisu

Pomôcť nám môžete zaslaním ľubovoľného príspevku na SK2109000000005135928271 alebo prostredníctvom služby PayPal: admin@forcabarca.sk

Ďakujeme!

zdroj: La Vanguardia
foto: fcbarcelona.com

Barca_kingL10M

16
2020-03-01 11:48:43

Red čítam rozhovory s nim sú také výstižné.
Verím ze to dnes zvládneme a položíme real na kolená.

Mascherano

14
2020-03-01 12:19:46

Ja si to užívam ja sa cítim dobre..

mazanyhrac

6
2020-03-01 12:47:37

Líbí se mi odpověď na otázku, jestli vládnou v Barce hráči. Líbí se mi, že si je vědom potenciálu Puiga. Uvidíme co se letos stane, ale přijde mi jako správný trenér pro nás.

Dr-QQ

5
2020-03-01 13:07:21

Prekladateľ článku hrať šach určite nevie, inak by nenapísal, že sa pešiak môže premeniť na kráľa. Alebo hrať šach nevie Setién ak by tak v rozhovore povedal a preklad bol správny. :-)

marke7

4
2020-03-01 17:54:00

Skvělý rozhovor. Líbí se mi, že vnímá slabou psychiku od Firpa a také jeho alibismus vzhledem k jeho strachu. Snad s ním něco dokážou udělat.

Guaje_

3
2020-03-01 20:10:10

Odpověděl dost trefně, obzvlášť po zkušenostech s Gomesem mě překvapilo, že tady nikoho nenapadlo, že to je psychikou, a hned se tu z něj dělá žebrák, dřevák a tragéd co má max na 3 slovenskou, co se dostal do Barcelony vylosováním v loterii a ne proto, že hrál dobře v Betisu...

Barca_kingL10M

0
2020-03-01 18:47:23

Kto bude pískať?

janpet

1
2020-03-01 18:53:45

Lahoz

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.