Pandémia koronavírusu spôsobila v tréningu hráčov prvého tímu FC Barcelona obrovské zmeny. Hráči nemôžu trénovať v Ciutat Esportiva, preto sú nútení cvičiť v domácom prostredí. O súčasnej tréningovej situácii fanúšikom porozprávali Antonio Gómez a Andrés Martin, tréneri Barcelony, ktorí sú zodpovední za kondičnú prípravu.

Karanténa spôsobená pandémiou koronavírusu zmenila veľa v plánoch rôznych športovcov, ktorí zo dňa na deň museli prispôsobiť svoj tréning domácim podmienkam. Pred veľkou výzvou stoja aj tréneri, kondiční tréneri a dietológovia. Hráčom musia zabrániť v nečinnosti, počas ktorej by fungovali neefektívne a zároveň ich musia pripraviť na možné obnovenie súťaží.

"Ako spoločnosť sme si možno neboli plne vedomí situácie a opatrení, ktoré sme mali prijať. Ale ako klub sa snažíme okamžite predpovedať vývoj udalostí a vypracovať plán pre každého hráča, ktorý by mohol vykonávať priamo vo vlastnom dome," povedal Antonio Gómez, kondičný tréner prvého tímu FC Barcelona.

"Hráči trénujú podľa plánu podobnému nášmu typickému sedemdňovému cyklu. Máme dva dni, kedy je náročnosť väčšia, jeden v strede a druhý na konci týždňa. Zodpovedajú situácii, keď hráme dva zápasy v priebehu siedmich dní a kde je jeden voľný deň," dodal Gómez, ktorý je lekárom v oblasti športovej pohybovej aktivity.

Tréneri pre kondičnú prípravu dennodenne komunikujú s hráčmi a to s každým hráčom individuálne. Futbalisti musia dodržiavať plán, ktorý pozostáva zo silového a vytrvalostného tréningu, ktorý je prispôsobený vybaveniu, ktorý má každý hráč doma.

"Vytrvalostné tréningy sú vykonávané na stacionárnych trenažéroch alebo bežiacich pásoch. Cieľom tréningov je vykonávanie intervalového tréningu, počas ktorého hráči dosahujú taký srdcový tep ako počas zápasov. Keďže hráči nevychádzajú z domu a my nemôžeme analyzovať údaje z GPS viest, hráči nám po absolvovaní tréningu prepošlú RPE (namerané hodnoty z tréningu). Potom máme údaje o vzdialenosti či rytme behu v prípade jednotlivých hráčov, môžeme to analyzovať a rozhodnúť o možných modifikáciách," povedal Andrés Martin, druhý z trénerov zodpovedných za kondičnú prípravu.

"Hráči nám hlásia mierne odlišné hodnoty (7-8 bodov namiesto priemerných 5,5 bodu, čo je priemer bežného tréningu), čo môže byť spôsobené inými podmienkami, v ktorých pracujú. Organizmus vo vnútorných podmienkach nedokáže uvoľňovať teplo s rovnakou účinnosťou ako vonku. Inak sa taktiež pracuje na strojoch ako na ihrisku. Vplyv môže mať aj emocionálna záťaž spojenú s nemožnosťou opustiť dom," dodali Gómez a Martin.

Ďalším dôležitým aspektom je skutočnosť, že hráči v domácich podmienkach nemajú až na tréningy dostatok fyzickej aktivity. Preto musia tréneri monitorovať aj hmotnosť hráčov, aby sa vyhli zvyšovaniu podielu tuku v tele. Súčasná situácia, ktorá je veľmi netypická, od trénerov, kondičných trénerov a dietológov vyžaduje, aby našli spôsob, ako počas domácej izolácie udržať hráčov fit a motivovaných.

zdroj: fcbarcelona.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.