Španielske médiá informujú, že prebiehajúca sezóna La Ligy sa poriadne natiahne. FIFA sa zároveň snaží uľahčiť, aby národné ligy sa mohli dohrať aj po 30. júni. Niektoré scenáre totiž predpokladajú, že futbalové súťaže sa obnovia najskôr v septembri.

Ako informujú španielske médiá, včera došlo k stretnutiu predstaviteľov La Ligy a Asociácie španielskych futbalistov, počas ktorého sa diskutovalo o najbližšej budúcnosti Primera Division. Organizácie si uvedomujú, že dohrať súťaž do konca júna je nepravdepodobné. Súťaž sa predĺži a jej dokončenie po 30. júni chce uľahčiť aj FIFA, ktorá o tejto téme takisto diskutovala. FIFA už pracuje na tom, aby sa ligy mohli dohrať po tomto termíne. Organizácia predpokladá, že hráčske zmluvy, ktoré končia 30. júna, budú predĺženie do konca aktuálnej sezóny. A prestupové obdobie sa otvorí po poslednom zápase ligových súťaží. Preto by prestupové obdobie trvalo zrejme dlhšie, dokonca niekoľko mesiacov či konca do januára. FIFA má určiť aj termíny, kedy kluby budú musieť uvoľniť svojich hráčov na reprezentačné zápasy. Jedným z bodov zmierňovania dopadov koronavírusu na financie klubov má byť aj zníženie platov hráčov až o 50%.

Cadena COPE taktiež informovala, že hráči budú po návrate na trávniky potrebovať krátku prípravu. AFE navrhuje, aby minipredsezóna trvala približne 10-15 dní, hoci La Liga je názoru, že dva týždne sú priveľa. Bez ohľadu na to, ktoré možnosti by zostali vybrané, sezóna by sa ukončila neskôr, čo by posunulo začiatok nasledujúceho ročníka. Sezóna 2020/2021 by sa v tom prípade hrala aj počas Vianoc a termínov na reprezentačné zápasy by bolo menej. V strede týždňa by sa v tomto prípade hralo viac ligových zápasov.

V súčasnosti je jasné, že La Liga sa v najoptimistickejšom scenári obnoví v polovici mája a ukončí 30. júna alebo 15. júla. Vedenie La Ligy stále verí, že sa tak stane, no vzhľadom na aktuálnu situáciu v Španielsku je to veľmi nepravdepodobné. Druhým variantom je návrat v neskoršom termíne a La Liga by sa mohla dohrať v auguste alebo v septembri. V tejto situácii by sa musel meniť harmonogram nasledujúceho ročníka. Možné však je aj to, že futbalové súťaže v Európe sa obnovia až niekedy v septembri. Nasledujúci ročník by sa v tomto prípade musel od základu reorganizovať.

zdroj: Cadena COPE, Cadena SER, mundodeportivo.es as.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-03-27 17:48:53
No tak s tým páni z FIFA niečo urobte, lebo tuto chalani chcú kukať futbal. A podľa ich výpočtov sa v suchým triku dohrá aj La liga, aj copa, aj Liga majstrov. Tak sa s nimi spojte.
2020-03-27 18:27:29
Ak by to malo začat v Septembri tak to radšej nech už začnú novú sezónu ako dohrávať túto.