Emili Rousaud, už bývalý viceprezident FC Barcelona pre inštitucionálne záležitosti, poskytol po rezignácii rozhovory pre rozhlasové stanice RAC1 a Cadena SER, v ktorých opäť raz kritizoval prezidenta Bartomeua a dokonca naznačil, že niekto v klube na afére Barçagate finančne profitoval.

"Téma sociálnych sietí je veľmi komplikovaná. Pokiaľ audit ukáže, že ide o služby v hodnote 100 000 eur a my sme zaplatili milión, to znamená, že v tomto prípade niekto položil ruku na trezor. Nemám žiadne dôkazy a nemôžem povedať kto. Neviem, na akej úrovni sa to stalo a či o tom prezident vedel, ale zdá sa mi zrejmé, že k tomu došlo. Niekto to musel preplatiť. Neviem kto to urobil, ale myslím si, že nikto z vedenia."

"Keď sme sa o tom dozvedeli z vedenia, veľmi nás to bolelo, najmä preto, lebo faktúry boli rozdelené tak, aby nemuseli prechádzať cez orgány vnútornej kontroly klubu. Nemohli sme to zastaviť, ako by sa nič nestalo, preto som tlačil na audit. Pozostáva z dvoch časti, jedna mala za cieľ skontrolovať, či je pravda, že ohovára isté osoby a druhá sa týkala peňazí, ktoré boli reálne vyplatené. Žiadosť o rezignáciu prezidenta prichádza v momente, kedy sa má objaviť správa."

"Bol som v komisii, ktorá sa zaoberá zmluvami a kontroluje ich platnosť. Zmluva s I3 Ventures bola rozdelená na časti, aby obišla môj výbor. Audit je prakticky ukončený a prezident vie, čo to znamená. Je to jeden z faktorov, kvôli ktorému chcel, aby sme rezignovali. Do uzavretia auditu chýbajú už len dva elektronické rozhovory, ale závery sú prakticky hotové. Bartomeu ich už môže poznať."

"Traja členovia vedenia, ktorých požiadali, aby odstúpili, pochádzajú z výboru vnútornej kontroly: Elias, Tombas, Pont. Maria Teixidor je sekretárom vedenia a spolu so mnou a Tombasom tiež členom komisie delegátov a výboru pre transparentnosť. Audit mal byť predstavený komisii delegátov. Traja ďalší členovia vedenia váhajú, či taktiež odstúpia."

"Na požiadavku o našej demisii malo vplyv aj zníženie platov hráčov, ktoré podľa nášho názoru nie je dostatočné, aby sme sa postavili čelom pandémii. Poukázali sme na to na stretnutí vedenia a to sa odrazilo v spisoch. Povedali sme to z lojality voči klubu."

"Som presvedčený, že Bartomeu bude chcieť vládnuť až do konca svojho mandátu a nezvolá voľby. Už to potvrdil. Pracovali sme nie pre prezidenta, ale z lásky pre tento klub. Ak opustíme svoje stanovisko, o mesiac sa o nás nebude vôbec hovoriť a nebudeme mať pred sebou mikrofóny. Bol som veľmi nadšený z možnosti stať sa prezidentom, ale radšej budem spávať pokojne a budem schopný pozrieť sa do zrkadla. Nestratil som však nádej, že budem môcť kandidovať."

"Prvým problémom Barçagate je to, či boli sociálne siete využívané na diskreditáciu osôb. Myslím si, že nie, ale môžem sa mýliť. Preto sme požiadali o interný audit. Druhým problémom je suma milión eur ročne - je to reálna trhová cena? Tretí problém: suma bola rozdelená medzi 5 firiem, aby sa faktúry nedostali k vedeniu a komisii, ktorá kontroluje zmluvy. Je to vážna vec."

"Ak sa zistí, že kontrakty Barçagate mali nižšiu hodnotu, než aká za nich bola vyplatená, bude to znamenať, že niekto dosiahol nepoctivý zisk, ale nepoukazujem na nikoho. Môže to byť aj záležitosť nečestnej administratívy. Môže to byť niekto z klubu alebo mimo neho, ale nemyslím si, že by to bol niekto z vedenia."

"Aby som bol úprimný, myslím si, že Bartomeu prijal rozhodnutie o zmenách vo vedení z dôvodu Barçagate. Rozhodli sme sa odísť, pretože príčiny, ktoré nám boli uvedené, boli iné, než to, čo povedal prezident. Plánovali sme rezignovať, ak nás Bartomeu nepresvedčí so svojim vysvetlením škandálu."

zdroj: RAC, Cadena SER
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-04-10 19:27:12
"Nemám žiadne dôkazy a nemôžem povedať kto. Vlastne ani neviem, na akej úrovni sa to stalo a ani to, či o tom prezident vedel. A dokonca neviem ani to, kto to urobil, ale myslím si, že nikto z vedenia.

Odhliadnuc od toho kde je pravda, keď už obviňuješ, tak to urob ako chlap. Keď sa na to kriticky pozriem, z kauzy za 1M ročne vytvorené nič nehovoriace bububu.