Marc Muniesa, odchovanec FC Barcelona, ktorý v súčasnosti hráva za katarský Al-Arabi, poskytol rozhovor pre portál Once Metros, v ktorom okrem iného porozprával o svojom debute v prvom tíme Blaugranas či o dôvodoch odchodu z Camp Nou.

Obranca si zaspomínal na zákulisie svojho prvého tréningu v mužstvom Barcelony: "Spomínam si, že mi volal Alex García, tréner juvenil A a povedal mi, že v nasledujúci deň musím ísť na tréning na Camp Nou a potom zložil. Bol som v šoku a tentokrát som volal ja jemu, pretože som nevedel, kam mám ísť, kde sú šatne, ktorou cestou sa mám vyhrať a tak ďalej. Boli to veľkolepé dni," povedal Muniesa.

Odchovanec porozprával aj o svojom debute v prvom tíme v predposlednom kole v sezóne 2008/2009, keď mal len 17 rokov. Premiéra nepatrila medzi najvydarenejšie, pretože Barcelona prehrala s Osasunou 0:1 a obranca bol po približne 30 minútach pobytu na trávniku vylúčený: "Bola to akcia z protiútoku, takmer pri postrannej čiare. Urobil som sklz tvárou k divákom. Vtedy som videl, že diváci ma odmenili potleskom, akoby mi hovorili, že to bol dobrý sklz, veľmi silný na 17-ročného chlapca. Bol to rýchly a silný sklz, ale myslím si, že na žltú kartu. Rubinos Pérez si však celú situáciu vysvetlil na červenú kartu," uviedol.

28-ročný futbalista tvrdí, že v rozvoji jeho kariéry mu zabránilo zranenie, hoci neskôr sa mu podarilo prestúpiť do Stoke City do Premier League: "Keď som začal prvý rok svojho kontraktu s prvým tímom, ktorý trénoval Tito Vilanova, v prvom zápase predsezóny som si opäť zranil koleno. V tom období som bol blízko k odchodu z Barcelony, krok od prestupu do Ajaxu. Všetko sa však po zranení zastavilo. Vtedy som si uvedomil, že som prišiel o šancu hrať v Barcelone. Keď som sa vrátil, odohral som 14 zápasov v Barcelone B pod Eusebiom a mal som šancu vycestovať do Anglicka," vysvetlil.

Muniesa v drese Stoke odohral 67 zápasov a následne odišiel do Girony, najprv v rámci hosťovania a neskôr na trvalý prestup. 28-ročný obranca povedal, čo považoval za kľúč k úspechu katalánskeho klubu v prvej sezóne v Primera Division: "Myslím si, že to bol model Pabla Machina a to, že väčšina hráčov prišla s ním zo Segunda Division. Okrem toho bolo vidieť hlad tohto mužstva po úspechu, ktorý sníval o hre v Primera Division," prezradil.

Muniesa v súčasnosti pôsobí v Al-Arabi, kde sa dobre aklimatizoval, hoci ubezpečuje, že futbal je tam iný: "Existuje veľký rozdiel medzi tunajším a európskym futbalom," dodal.

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
Jhonys Admin
2020-05-29 12:29:14
jaká škoda, že se z té trojky stoperů Muniesa, Fontás, Bartra nikdo výrazněji v prvním týmu neuchytil...