Thierry Henry v rámci jedného z programov realizovaných prostredníctvom UEFA priblížil dôvody svojho odchodu z Arsenalu do Barcelony, odhalil zákulisie finále Ligy Majstrov z roku 2009 a zdôraznil význam Pepa Guardiolu v jeho rozvoji.

Dôvod odchodu z Arsenalu

"Kvôli súpereniu by som aj umrel. Je pre mňa ponad všetko. Milujem futbal, som fanúšikom Arsenalu a milujem ten klub, ale súperenie je ponad všetko. Je to niečo, čo ma ženie dopredu, robí ma lepším. Myslel som si, že som poznal futbal, ale keď som prišiel do Barcelony, bol som preprogramovaný. To neznamenalo, že som nemiloval Arsenal, že nie som jeho fanúšikom, že moje srdce tam nezostane navždy, ale... Barça bola tak výnimočná."

Henry odohral finále Ligy Majstrov v roku 2009 so zranením

"Nechcem byť v koži toho, o ktorom budú hovoriť: 'Bože, hral so zranením!'. Stratil som prehľad o zápasoch, v ktorých som hrával zranený, ale to finále bolo pre mňa veľmi výnimočné. Ľudia to nevedia, ale vtedy boli narodeniny mojej dcérky a ja som nikdy nevyhral Ligu Majstrov, a to už vedeli všetci. Prišiel som sem, aby som súperil, chceli sme vyhrať šesť pohárov. Nemohol som ohnúť koleno a nemohol som tak dobre šprintovať, ale jednoducho som musel hrať. Hral som ako som len mohol a sklamal som, pretože sa ma pýtali, či sa cítim dobre a samozrejme, že som povedal, že áno. Nikdy som nepovedal, že sa necítim dobre. Ľudia stále hovoria o Barcelone z roku 2009 a som veľmi spokojný s tým, že som súčasťou tej histórie. Vyhral som Ligu Majstrov, čo mi chýbalo. Bol som v nebi. Ten deň bol pre mňa celkom čudný, pretože v istom zmysle to bol pre mňa koniec."

Vplyv dvojice trénerov na jeho hráčsku kariéru

"Arsène aktivoval môj mozog, dennodenne išlo o kladenie si správnych otázok. Potom prišiel Pep Guardiola, ktorý aktivoval môj mozog na taktickej úrovni. Boli to dve osoby, ktoré na mňa mali veľký vplyv. Myslím si, že jednou z najdôležitejších vecí, nielen v športe, je stimulovať si mozog každý deň."

S akým futbalistom by si chcel zahrať?

"Michael Laudrup. Chcel by som byť adresátom jeho prihrávok. Jediné, čo pritom musíte urobiť, je bežať a ja som vedel ako to robiť. Pre mňa je jednou z najdôležitejších vecí vo futbale prihrávanie lopty. Je to ako darček, o ktorý sa delíte s mužstvom. Myslíte na spoluhráča. Kam poslať loptu tomu chalanovi? Je ľavák či pravák? Je rýchly, voľný, vysoký? V celej histórii nepoznám lepšieho prihrávača ako Michael Laudrup."

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.