Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Athletic Club Bilbao. Komentoval polemiku súvisiaci s výkonmi rozhodcov v La Lige a takisto sa jasne vyjadril k otázke, prečo odchovanci La Masie nehrajú viac.

[Marc Brau, Barça TV] S Athletic ste v tejto sezóne hrali už dvakrát. Dominovali ste, ale chýbala vám efektivita. Myslíš si, že kľúčová teraz bude trpezlivosť proti mužstvu, ktoré má solídnu obranu?

"Athletic poznáme všetci, je to ťažký súper, ktorému nie je ľahké ublížiť. Dobre sa bráni. Je pravda, že zvyčajne my vedieme zápas, ale súperi majú svoje šance a trpezlivosť môže byť skutočne dôležitá. To by nám dalo kontrolu a umožnilo vyhnúť sa brejkom. Predvídame isté veci, ale niekedy sa deje niečo iné. Tak to bolo aj v Copa del Rey. Keď sme hrali lepšie, inkasovali sme gól, kvôli ktorému sme vypadli."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Real včera vyhral jeden z najťažších zápasov, ktoré mu zostali do konca. Minul sa už priestor na chyby? Musíte kvôli zisku titulu vyhrať všetko a i tak to bude náročné?

"Priestor na chyby je menší, ale existuje. Všetko, čo môžeme povedať o nás, platí aj o Reale. Ani Real si nemôže dovoliť chybovať. O mnohých tituloch sa rozhodlo až koncom sezóny, dokonca v poslednom kole. Zostáva osem zápasov a máme rovnaký cieľ - vyhrať všetko a bojovať do konca. Chceme siahnuť na koniec s tým, že budeme mať šancu."

[Marta Ramon, RAC1] Prišli ste o pozíciu lídra. Bude ťažšie získať titul kvôli vašej športovej forme alebo kvôli rozhodnutiam rozhodcov v zápasoch Realu?

"Sústredím sa len na nás. Je pravda, že existujú športové aspekty, ktoré musíme zlepšiť, ale som spokojný s mnohými, ktoré robíme. Vyhrali sme dva zápasy, jeden remizovali, strelili sme 6 gólov a neinkasovali ani jeden. Na štadióne tretieho mužstva ligy sme urobili množstvo vecí dobre, hoci samozrejme existujú veci na zlepšenie. Nesúhlasím však s tým, že máme športové problémy. Darí sa nám dobre, aj keď samozrejme, že by som prijal vyššiu efektivitu."

[Adria Albets, Cadena SER] Aké pocity v tebe zanechal výkon rozhodcov v zápase Realu? Mal Piqué nakoniec pravdu? Naposledy sme sa ťa na to pýtali a povedal si, že druhý deň sa na to bude pozerať inak a zmení názor.

"Niektoré veci nemôžeme kontrolovať, pretože nezávisia od nás. Musíme sa snažiť vyhrávať. Všetci, ktorí videli včerajší zápas, si urobia vlastný záver. Čo sa týka Piquého - vždy som ho považoval za veľmi inteligentného človeka."

Alfredo Martínez, Onda Cero] Má VAR podľa teba veľký priestor na zlepšenie? Mal Piqué pravdu?

"Je to frustrujúci výsledok po zisku jedného bodu a vediac, že súperovi sa darí dobre a bude to veľmi náročné. V takých momentoch môžete povedať niečo, čo nebude úplne presné. Pokiaľ ide o VAR, je to nástroj, ktorý určite môže zapríčiniť, že sa staneme lepšími. Treba ho však správne používať, vtedy nám poskytne oveľa lepší pohľad na realitu a dá nám možnosť rozhodnúť. Chápem však, že sa pýtate, pretože niektoré akcie sú kontrolované a niektoré nie. V týchto zápasoch áno, v iných nie. Tu si môžete pomyslieť, že sa VAR nepoužíva správne."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Ako sa cíti Frenkie de Jong? Existuje možnosť, že si v tejto sezóne už nezahrá?

"Dúfam, že bude hrať. Zranenie lýtka nie je vážne. Očakávame, že bude hrať v niekoľkých zápasoch."

[Josep Capel, Radio Nacional] V zápase so Sevillou až 8 hráčov Barcelony malo po 30tke. Môže mať prítomnosť toľkých veteránov v zostave vplyv práve teraz, keď hráte dva zápasy týždenne do konca sezóny?

"Môžete si myslieť, že vďaka behaniu sa hrá lepšie. Ja si myslím niečo iné. Niekedy je potrebné zastaviť a premýšľať namiesto toho, aby ste behali. V zápase so Sevillou mal súper v posledných 8. minútach len jednu šancu, v ostatných momentoch bránil, tak ako po zvyšok zápasu. Vekový priemer ma absolútne neznepokojuje, trápi ma to, čo hráči robia na trávniku. Mladí to môžu myslieť dobre, ale je normálne, že starší na trávniku premýšľajú lepšie a prijímajú lepšie rozhodnutia. Nie je to otázka behania, len niektorých rozhodnutí, pri ktorých musíte premýšľať."

Ako vysvetlíš tak veľký rozdiel medzi získanými bodmi doma a na ihriskách súperov?

"Je ťažké to vysvetliť. Neviem presne, z čoho to vyplýva. Zápasy plánujeme rovnako, plány nemeníme. Možnože súperi prichádzajú na Camp Nou s väčším strachom a sú slabší. Je možné, že na výjazde si tak neveríme. Taktika však zostáva rovnaká."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Čakajú vás zápasy s Athletic, Celtou, Atléticom, Villarrealom a Espanyolom. Je kalendár Realu podľa tvojho názoru jednoduchší?

"Nemyslím si, že by existoval až taký rozdiel. Real taktiež cestuje na San Mamés a okrem toho bude čeliť ťažkým súperom. Každý zápas je iný. Včera Real vyhral, hoci mohol remizovať. My sme remizovali a mohli sme vyhrať alebo prehrať. Je ťažké kontrolovať súperov po celý ten čas. Vždy sa pritrafí moment, kedy vám môžu ublížiť. Viem, že si myslíte, že poraziť Real Sociedad či Sevillu je jednoduché, ale tak to nie je. Vo futbale je všetko neisté a neodvážil by som sa povedať, či sa stane to alebo ono."

[Francesc Latorre, TV3] Na zápas bol povolaný aj Jorge Cuenca. Znamená to, že máš teoretický problém so stopérmi základu: Piquém, Lengletom a Umtitim?

"Môžeme povolať 23 hráčov. Je pravda, že bude ťažké, aby Cuenca zahral, ale nemôžeme povolávať hráčov, ktorí neprešli testom na koronavírus. Tak ako Dani bol povolaný, aby bol zajtra s nami. Zajtra bude jeden z nich vyradený zo zoznamu."

[Marc Marba, BTV] Aká je nálada v mužstve po tom, čo ste prišli o pozíciu lídra?

"Mužstvo dnes trénovalo dobre, hoci tam je ešte drobná únava. Snažíme sa udržať radosť a očakávania, ktoré musíme mať. Sme presvedčení, že môžeme získať titul. Urobíme všetko, čo bude možné, budeme sa zlepšovať a udržiavať to, čo robíme dobre."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Je to najťažší okamih, odkedy si v klube? Vieš už, z čoho plynú tieto zakopnutia? Čo povieš ľuďom, ktorí hovoria, že do Barcelony si prišiel s novými myšlienkami, zámerom vsádzať na odchovancov a stávaš sa čoraz pragmatickejší?

"V zásade som celkom spokojný, ak beriem do úvahy naše možnosti na zlepšenie. Robíme veľa z vecí, ktoré sme si predsavzali. Značne sa zlepšilo získavanie lopty na súperovej polovici, to isté platí o držaní lopty a prechode do pokutového územia. Veľa však často závisí od efektivity. Ak nestrieľate, tak množstvo vecí nebude dobrých. V zápase so Sevillou mal Luis Suarez šancu po prihrávke Jordiho Albu. Ak by trafil, všetko by sa zmenilo. Nevenujem priveľkú pozornosť veciam, ktoré čítam. V otázke odchovancov je to rovnaké. Nepovedal som, že budú hrať ani že nebudú. Vo väčšine prípadov si hráči prvého tímu udržiavajú vysokú úroveň. Ak by som naozaj videl, že odchovancom sa darí lepšie, určite by mali viac minút. Ja musím mať taký dojem. Súvisia s tým moje rozhodnutia."

[Javier Giraldo, Sport] Máš pocit, že polemika súvisiaca s rozhodcami vám môže škodiť?

"Tak ako som povedal, sústredíme sa na to, čo môžeme kontrolovať. Pokúsime sa dobre si poradiť na trávniku a to je všetko. Niekedy vám môžu uškodiť a niekedy pomôcť. V priebehu rokov sa to nezmenilo. Polemika tu bude vždy."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Ako sa cíti Ousmane Dembélé? Kedy sa bude môcť vrátiť do tréningov?

"Už som o ňom hovoril na poslednej tlačovke. Ousmane trénuje podľa nastaveného plánu a dúfam, že všetko pôjde dobre a zotaví sa čo najrýchlejšie. Neviem, ako dlho to potrvá. Čakáme."

[L’Esportiu] Umtiti odohral v posledných troch zápasoch len niekoľko minút, teraz oddychoval vzhľadom na suspendáciu. Piqué má na druhej strane plný hrací čas. Je čas, aby Samuel zahral od prvej minúty?

"Ak prijmeme takéto rozhodnutie, tak zahrá. Darí sa mu čoraz lepšie, je to len otázka môjho rozhodnutia na základe športových faktorov. Je potrebné vziať do úvahy, že nejaký ten čas bol zranený, hoci teraz je na tom dobre. Má šancu hrať tak ako všetci."

[Jordi Blanco, ESPN] Roberto aj De Jong sú zranení a Busquets a Vidal v kartovom ohrození. Môžeme v súvislosti s týmto očakávať v zostave nejaké prekvapenia? Napríklad Riquiho Puiga?

"Všetko je možné. Snažíme sa predvídať budúcnosť a myslieť na prítomnosť. Štyri karty majú pravdepodobne štyria hráči. Absencia Sergiho a Frenkieho môže mať vplyv. Pokúsime sa, aby to malo čo najmenší dopad na našu hru."

[Alex Franquet, El Correo] Athletic nevyhral na Camp Nou o roku 2001. Zaujímaš sa o tieto štatistiky?

"Zvyčajne nie, hoci je pravda, že tieto štatistiky niekedy o niečom hovoria. Athletic je ťažký súper, stať sa môže všetko. Naša séria je dobrá, ale nebude to jednoduché. Chcem, aby sme mali kontrolu a dokázali zamedziť protiútokom, najmä vzhľadom na rýchlosť Williamsa."

[Roberto Rodríguez, La Vanguardia] Ako významná je pre vás absencia De Jonga? O čo ste prišli?

"Je to kompletný hráč, dáva nám veľa s loptou, ale taktiež dokáže pokryť obrovský priestor. Je mladý, dynamický, nadšený, má skvelé zručnosti. Chápe, čo sa snažíme zlepšiť a o čo ho žiadame. Je to veľká strata, pretože by nám mohol pomôcť. Určite by nám pomohol, ak by hral. Musíme sa však prispôsobiť okolnostiam. Dôverujem hráčom, ktorí ho zastúpia."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

12 komentáre
2020-06-22 15:52:16
a kolko reči tu bolo pred prichodom ako zapracuje mladikov a bude na nich stavat. Taký puiq už davno mal hrať, vždy ked pride na ihrisko tak je sto krat lepši ako iný záložník v zaklade.. Fati rozhodne zapas a na dalsi nedostane ani minutu.
2020-06-22 15:58:44
jemu drbe?