Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom s Celtou Vigo. Väčšina otázok však smerovala k situácii okolo Arthura Mela, ktorý podľa informácií médií odchádza do Juventusu.

[Marc Brau, Barça TV] Hráte s Celtou Vigo, ktorej sa v poslednom období darí a dostala sa z ťažkej situácie. Očakávaš, že proti vám sa bude brániť? Alebo možno pristúpi k útočeniu?

"Všetci by chceli dobre brániť, zhromaždiť v defenzíve veľa hráčov, pretože zvyčajne to takto vyjde lepšie. A neskôr, keď je lopta, dobre útočiť. Predpokladám, že Celta to vyskúša takto. Zdá sa mi, že v posledných troch zápasoch neinkasovala gól. Tak ako my. To dokazuje, že sa jej darí dobre. Celta má v útoku veľa talentu a jej hráči vedia, čo robiť s loptou, sú inteligentní a môžu nám skomplikovať život. Zápas bude komplikovaný, hoci dúfam, že vyhráme."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Na zajtrajší zápas máš dostupných len štyroch záložníkov vrátane Arthura. Naposledy si povedal, že možný prestup môže mať vplyv na jeho hru. Je pripravený, aby zajtra nastúpil?

"Stále s ním počítam, budeme ho potrebovať, tak ako všetkých ostatných hráčov. Arthur bude prítomný na dnešnom tréningu, vycestuje do Viga a bude mať šancu hrať. Je potrebné zabezpečiť, aby všetok ten humbug na neho nemal vplyv. Pokiaľ bude hrať, nech sa pokúsi dať zo seba všetko."

[Gerard Romero, RAC1] Znepokojuje ťa, že ak Arthur teraz podpíše zmluvu, nemusí byť do konca sezóny koncentrovaný? Alebo to bude rovnaké aj v prípade iných hráčov, ktorí sa už dohodnú s inými klubmi?

"Je to úplne normálne, myslím si, že každý hráč v tejto situácii bude mať jasno v tom, že sezóna ešte neskončila a musia sa odohrať dôležité zápasy. Určite všetci chcú vyhrať nejaký titul a zanechať po sebe dobré spomienky. Chápem, že okolnosti sú aké sú, ale profesionalita hráčov bude badateľná až do konca."

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíš si, že o rozhodcoch a VAR sa hovorí priveľa? Alebo to je opodstatnené?

"Odkedy som začal hrať futbal, vždy to bolo rovnaké. Neviem, či sa hovorilo málo alebo veľa. Držím sa stranou. Každý má svoj názor na tému rôznych situácií. Taký je futbal a nezmení sa to ani v budúcnosti."

[Helena Condis, Cadena COPE] Stále si presvedčený o tom, že Real stratí body aj po tom, čo si si pozrel jeho posledné zápasy?

"Samozrejme, že áno. Zostáva sedem zápasov a bude veľmi ťažké, aby vyhral všetko. Doteraz sme raz remizovali a Real ešte nestratil body. Futbal niekedy prekvapí. Súperi sú vo forme, my z mnohých hľadísk taktiež, ale stať sa môže všetko. Verím, že Real v určitom momente urobí chybu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pri pohľade na kalendár sa zdá, že výjazd na Balaídos a návšteva Atlética sú najťažšie zápasy, aké vám zostávajú do konca sezóny. Máš dojem, že pokiaľ ich vyhráte, vaše možnosti výrazne narastú?

"Nemyslím si to. Ide o dvojicu náročných zápasov, ale každý zápas sa môže skomplikovať. Všetky mužstva majú problémy. Podľa mňa je potrebné počkať do posledného kola. Athletic, Sevilla či Leganés nám takisto skomplikovali úlohu."

[Josep Capel. Radio Nacional] Prekáža ti, že rôzne rokovania a transferové operácie budú trvať až do konca júna, zatiaľ čo vy sa budete pripravovať na dôležité zápasy?

"Sme len súčasťou tohto systému, nemáme čo povedať. Musíme akceptovať to, čo je. Všetci sa niekedy sťažujú: kalendár, VAR... Všetci sa musíme sústrediť a myslieť na to, že našťastie môžeme dohrať sezónu, ktorá bola v ohrození. Má to svoje následky, ktoré musíme akceptovať."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Zajtra nezahrajú Busquets a De Jong a Arthur už možno premýšľa nad prestupom. Je to moment, v ktorom je vhodné dať šancu Riquimu Puigovi od začiatku?

"Mohol by to byť dobrý moment. Určite bude mať väčšiu šancu, ale tú mal aj predtým, keď všetci boli dostupní. Dospeli sme však k záveru, že to nebol ten správny moment. Je potrebné zhodnotiť každodennú prácu odchovancov a to, čo nám môžu dať v konkrétnych zápasoch."

[Jordi Grau, TV3] Uvedomuješ si, že tlač aj fanúšikovia sa domáhajú toho, aby Riqui Puig a Ansu Fati hrali?

"Aby som bol úprimný, priveľmi sa neriadim tým, čo sa hovorí. Existuje množstvo rôznych názorov, veľa ľudí s tým nesúhlasí. Pri rozhodovaní ma však viac ovplyvňujú iné aspekty: to, čo vidím, že niekto môže dať mužstvu. Dôsledky hry jedného či druhého hráča. Rozhodnutia prijímam v súkromí obklopený ľuďmi, ktorým dôverujem. Chápem, že názory môžu byť rôzne, ale to ja musím urobiť to, v čo verím."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Rozumieš hnevu fanúšikov, ktorý sa týka možného odchodu Arthura, keďže je to hráč, ktorý je veľkým prísľubom do budúcnosti?

"Nie je to prvý ani posledný hráč, ktorý príde do nejakého klubu s očakávaniami a neskôr sa z nejakého dôvodu nenaplnia. Neviem, či to takto dopadne aj s Arthurom, ale stáva sa to v mnohých kluboch. Časť fanúšikov bude názoru, že je to dobrá príležitosť a je lepšie ho predať a ďalšia, že ho je potrebné udržať vzhľadom na to, že je mladý. Nikdy nebudeme vedieť, či operácia je dobrá alebo zlá."

[Didac Peyret, Sport] Riqui Puig hráva celkom nepravidelne a ty si ho sledoval odkedy si prišiel do klubu. V čom sa najviac zlepšil a na čom ešte musí zapracovať, aby sa stal členom futbalovej elity?

"Riqui sa veľmi rozvinul. Jeho postoj bol vždy úžasný. Dávali sme mu isté rady, aby sa prispôsobil našim potrebám. Počas istého času si to prisvojoval a prispôsobil sa. Naposledy sme videli, že zahral na výbornej úrovni. Bol oddaný tomu, čo sme od neho žiadali. Taká je cesta. Niekomu to trvá dlhšie, niekomu kratšie. Podstatné je, aby si udržal súčasnú úroveň. Takýmto spôsobom si udrží šancu na hru, ak samozrejme berieme do úvahy to, že v Barcelone sú najlepší."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Hovoril si o tom, že si presvedčený, že Real Madrid ešte stratí body. A vy musíte vyhrať všetko až do konca?

"Pokiaľ Real prehrá dva zápasy, tak my nemusíme vyhrať všetko. To sú základy, na ktorých môžeme všetci stavať. Podľa mňa je veľmi ťažké vyhrať všetko, stávka je vyrovnaná. Každé z mužstiev môže prehrať či vyhrať. Všetko sa však môže rozhodnúť aj v poslednom zápase."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Čo sa stalo s Arthurom, ktorý v uplynulej sezóne všetkých nadchol, ktorého chválili Xavi či Messi a ktorý v tejto sezóne nedokázal naplniť očakávania? Valverde hovoril, že ho žiadal, aby hral o niečo vertikálnejšie. Čo Arthurovi chýbalo a čo mu chýba aj naďalej? Pokiaľ sa nemýlim, ide o záložníka, ktorého posielaš do hry najzriedkavejšie.

"Nemôžem hovoriť o minulosti. Odkedy pracujem v klube, Arthur mal veľký záujem robiť to, o čo sme ho žiadali. Niekedy sme mu museli niečo zdôrazniť a on sa to snažil urobiť. Možnože mu chýbala väčšia vyrovnanosť. V niektorých prípadoch je však pre hráča ťažké zmeniť niečo, čo mu iní povedali, že robí dobre. Pri takejto zmene požiadaviek je ťažké sa prispôsobiť. Tieto zlepšenia však zapríčinia, že v budúcnosti sa stane lepším hráčom. Vedieť, kedy hrať na jeden dotyk a kedy loptu podržať. Tieto rozhodnutia niekedy nie sú jednoduché."

[Anais Marti, La Vanguardia] Ako sa riadi situácia, v ktorej vieš, že hráč po skončení sezóny odíde?

"Beriete to ako skutočnosť, ale ja nie. Klub mi neoznámil, že Arthur odíde. O chvíľu bude trénovať a až do posledného zápasu bude s nami. Pokiaľ dôjde k prestupu, pokúsim sa ho presvedčiť, aby sa odizoloval a sústredil sa na to, aby po sebe zanechal dobré spomienky. Ide o to byť lojálny voči klubu, ktorý vás platí, až do posledného dňa. Arthur bude určite taký."

[Jordi Blanco, ESPN] Chcel by si mať Arthura v kádri aj v budúcej sezóne? Alebo ti vyhovuje Pjanić?

"Už neraz som hovoril o hypotézach, nebudem to komentovať. Sústredím sa na prítomnosť. Som v kontakte so športovým riaditeľstvom, ale nežiadam ich, aby mi všetko dennodenne vysvetľovali. Musím sa sústrediť na zápasy a nie na to, čo neviem či sa stane."

[André Linares, ESPN Brasil] Ako hodnotíš hru Rafinhu, ktorý v súčasnosti pôsobí v Celte?

"Hrá veľmi dobre a tak ako jeho mužstvo, je vo forme. Posledné výsledky posilnili morálku a všetci hráči sa ukazujú v dobrom svetle. Rafinha je vynikajúci a talentovaný hráč. Podobne ako Denis či Iago. Vždy som ich mal rád. Keď spolupracujú, má to vplyv na postoj mužstva."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

11 komentáre
2020-06-26 18:41:22
byt Messi odchadzam toto nie je normalne co sa tam robi
2020-06-26 19:02:41
Mam dost zly pocit, ze trener ma momentalne nulovy vytlak smerom ku klubu. V podstate s nim zametaju a myslia si drz hubu a bud rad, ze si tu