FC Barcelona má v tejto sezóne veľké problémy so strieľaním gólov. Katalánci majú slabú efektivitu predovšetkým v prvých polčasoch. Katalánsky denník Mundo Deportivo upriamuje pozornosť na to, že Barcelona takmer v polovici odohraných prvých polčasov nedokázala vsietiť ani jeden gól.

Barcelona má často problémy so vstupom do zápasu a neraz musí naháňať výsledok v neskorších fázach. Potvrdzujú to aj štatistiky katalánskeho denníka Mundo Deportivo. Barcelona v tejto sezóne odohrala 42 zápasov a v 20. prípadoch sa jej v prvom polčase nepodarilo skórovať. Z týchto 20. zápasov sa v 13. prípadoch do polčasu zrodila remíza, no v ostatných prípadoch viedol súper. Blaugranas nakoniec často dokážu zabojovať o lepší výsledok, ale bilancia siedmich výhier, siedmych remíz a šiestich prehier jasne poukazuje na to, aký vplyv môže mať absencia streleného gólu počas prvého polčasu a ako majú hráči sťaženú úlohu v ďalšom priebehu stretnutia.

Pokiaľ ide o La Ligu, Barcelona nedokázala v prvom dejstve streliť gól v 13. zápasoch. Ak by sa počítali len prvé polčasy, Katalánci by získali len 9 z 39. možných bodov. Neskôr sa mužstvu našťastie darí strieľať góly, vďaka čomu Katalánci vybojovali o ďalších 10 bodov navyše.

Veľký nepokoj vyvoláva posledná forma útoku, ktorý by mal byť z veľkej časti zodpovedný za strieľanie gólov. Po obnovení ligy sa to však nedeje. V štyroch posledných zápasoch sa strelecky presadil len Messi, ale brankára Sevilli či Athletic nedokázal prekonať. V týchto zápasoch Katalánci taktiež nestrelili gól v prvom polčase. Ďaleko k tomu nemali ani v zápase s Leganés, no tam sa tesne pred polčasom presadil Ansu Fati.

Efektivita chýba predovšetkým Suarezovi, ktorý naposledy strelil gól 4. januára. Nepomohlo mu zranenie kolena a následná rehabilitácia, ale do momentu operácie mal veľmi dobré štatistiky v podobe 11 gólov v 18. zápasoch. Bohužiaľ pre mužstvo, Suarez je po návrate na trávnik len tieňom samého seba. Efektivita už dlhší čas trápi aj Griezmanna, ktorý gól nestrelil už v posledných siedmich zápasoch, čo je jeho najhorším výsledkom za posledných šesť rokov. V posledných 30 ligových zápasoch sa dokázal presadiť len v 8. z nich.

Barcelona kedysi dokázala veľmi rýchlo nalomiť súpera, vďaka čomu si usporiadala zápas podľa seba a mohla si dovoliť pokojnejšiu hru, kontrolovať dianie na trávniku vo svojej štýle. Súpera tým nútila, aby sa vytiahol z vlastnej polovice, čo jej situáciu ešte uľahčilo. Teraz sú však súperi nastavení mimoriadne defenzívne a keďže Katalánci majú problémy streliť góly, veci sa jej počas zápasu neraz veľmi komplikujú. Tým narastá nervozita na strane hráčov, čo vytvára ešte väčší tlak na strieľanie gólov. Quique Setién pred sebou nemá ľahkú úlohu, aby hráčom prinavrátil staré dobré návyky. Katalánci nedokázali streliť ani jeden gól už v deviatich zápasoch v tejto sezóne, čo je najhorším výsledkom od sezóny 2007/2008. Bez pochýb má na to veľký vplyv absencia gólov v prvých polčasoch.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2020-06-27 07:55:53
Keby len toto bol jediný problém
2020-06-27 07:56:41
Suarez už v Barcelone nemá čo hľadať tak isto griezman ktory nehrá na svojom poste a inde je neproduktivny na útočníka aj keď dozadu hra dobre a pomáha obrane ale nedáva góly a nato bol kupovaný. Mužstvo potrebuje kompletne prekopať starých preplatených hráčov predať a zabudovať mladých perspektivnych.Ale aby sa toto udialo nesmie riadiť klub barto a spol lebo toto súčasne vedenie pomaličky pochovava všetko čo sa tu dekádu pred nástupom rosela a barta budovalo.