Madridský denník AS sa zameral na zaujímavý problém FC Barcelona, o ktorom sa doteraz veľa nehovorilo. Ak nepočítame Lea Messiho, Kataláncom na trávniku chýbajú rôzni vodcovia. Sergio Busquets a Gerard Piqué sa na trávniku správajú ako kapitáni, ale ostatní hráči sa v momente, kedy môžu prevziať zodpovednosť, radšej držia v ústraní.

AS pripomína, že okrem spomínanej trojice istú zodpovednosť na seba preberajú aj Ter Stegen, Suarez a Vidal, ale bohužiaľ aj vtedy, keď by nemali. V Barcelone sa v tomto ohľade objavili veľké medzery. Interná štúdia v klube ukázala, že mužstvo by malo mať 5 druhov lídrov. Prvým lídrom je tkz. spoločenský líder, ktorý "vytvára dobrú pracovnú atmosféru vedúcu k učeniu a oddanosti". Túto záležitosť má v Barcelone pod palcom Sergio Busquets.

Druhý typom vodcu je psychologický, ktorý je "schopný zmeniť náladu v tíme". V tomto smere je však v mužstve Blaugranas ťažké nájsť nejakého hráča, ktorý by sa zhostil tejto úlohy, ale ak berieme do úvahy aspekt popoháňania mužstva dopredu v ťažkých chvíľach, môžeme poukázať na Gerarda Piquého. Ďalší typ lídra "ukazuje spoluhráčom, že to, čo chce tréner, je možné vykonať". V tomto prípade je ťažké určiť nejakého hráča, ale poukázať môžeme na Luisa Suareza a Artura Vidala. Z ich strany však vidíme predovšetkým impulz a túžbu, nič viac.

AS následne píše o štvrtom type lídra - strategickom, ktorý "je zástupcom trénera na ihrisku". V tomto smere má Barcelona v zápasoch Sergia Busquetsa, ale on túto funkciu neplní najpresnejšie. Posledný typ lídra "rieši zložité situácie vďaka svojmu talentu" a v Barcelone je ním samozrejme Leo Messi. V kritických momentoch preberá na seba zodpovednosť práve Argentínčan.

Denník píše, že dokonca aj výmena Arthura za Pjanića môže mať na šatňu dobrý vplyv, pretože Bosniak je schopný byť v mužstve lídrom, kým Brazílčan ním nikdy nebol. Takýto líder musí byť predovšetkým pozitívny a preukazovať to aj svojou rečou tela, nabádať spoluhráčov zabojovať. Človek, ktorý lamentuje, chytá sa za hlavu alebo z neho vyžarujú iné negatívne signály, mužstvu nikdy nepomôže.

zdroj: as.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2020-06-27 10:02:14
Stále nevím co si o Setienovi myslet. Sliboval jak nebudeme hrát útočné, krásne ale nic z toho. A nevěřím že s Betisem hrál pěkný útočný fotbal a teď když má k dispozici top hráče tak od toho upustil. Na tiskovkach to sice najevo nedava ale při zápasech jsou záběry kdy vypadá doslova zhnusene. Jeho asistent to taky dával jasně najevo a určitě by pokračoval kdyby nedostal kartáč. Napadá mě... Je možné že hráči nedokážou předvést to co po nich chce na hřišti? Nebo dokonce nechtějí? Jsou az tak pohodlni? Nebo jsou zhnuseni vedením že už nemají motivaci? Je to tim že každý tým z La Ligy proti Barceloně jen brání s 10 ti lidm a takto se prostě nedá efektivně hrát? Asi píšu kraviny ale moc by mě zajímal i vás názor. Dik
tunno Premium
2020-06-27 10:30:13
Lidri nechybaju