Lobo Carrasco, bývalý futbalista a v súčasnosti spolupracovník katalánskeho denníka Mundo Deportivo, analyzoval kľúčové taktické aspekty pred dnešným zápasom Barcelony na pôde Villarrealu. Zdôraznil dobrú dispozíciu domáceho mužstva a je názoru, že Blaugranas musia napraviť problémy s priveľmi pomalým návratom pred vlastnú bránku a zároveň efektívnejšie hrať v defenzíve.

Súper v dobre forme

Villarreal pristúpi k zápasu s Barcelonou v dobrej forme. Mužstvo Calleju opäť hrá dobrý futbal, dobre bráni v rozostavení 4-4-2 a po obnovení La Ligy je najväčším príjemným prekvapením. Hráči sú čerství a všetci veľa behajú a hrajú pre mužstvo, pritom v tíme majú aj individuality schopné urobiť rozdiel. Kvalita a solidarita.

"Gruguetova rodina" s Fernandom Roigom má veľkú výhodu v tom, že do mužstva sa vrátili traja dokonalí profesionáli: kvalitný brankár Asenjo, kúzelník Santi Cazorla a teraz veľký kapitán Villarrealu, Bruno Soriano. Ide o tri príklady futbalistov, ktorí prekonali ťažké zranenia a teraz vynikajú svojou vynikajúcou výkonnosťou. Dnes si zahrajú prví dvaja menovaní a Bruno pravdepodobne taktiež dostane nejaké minúty.

Vyšší vek - nižšia rýchlosť

Ďalšími silnými stránkami Villarrealu sú jeho stopéri: Albiol a pokojný Pau Torres. Okrem toho taktická spokojnosť, ktorú vzbudzuje Iborra a mobilita v ofenzíve akú majú Gerard Moreno, Paco Alcácer a Carlos Bacca. Veľmi nebezpečným hráčom v súbojoch jeden na jedného je ľavonohý pravý krídelník Samu Chukwueze. V zápase proti Žltej ponorke musí Barcelona vedieť, že každá strata lopty sa môže ukázať nebezpečná.

Obrancovia potrebujú záložníkov a záložníci útočníkov. Barcelona sa musí snažiť neukázať svoju slabú stránku týkajúcu sa pomalého návratu do obrany. Pretekať sa so Semedom a Albom je úplne iné ako s Piquém, Vidalom, Busquetsom či Rakitićom. Tí totiž nepatria medzi najrýchlejších futbalistov a sú povinní brániť sa s využitím inteligencie a pomoci od spoluhráčov. Absencia Frenkie de Jonga je veľká strata, inak by mužstvo Barcelony bolo rýchlejšie a de Jong by do hry vniesol aj rytmus.

Griezmann a Fati musia byť aktívni

Barcelona príde o šancu na zisk titulu kvôli defenzíve. Štatistiky sú neúprosné: Barcelona strelila v La Lige najviac gólov a Leo Messi je lídrom streleckého poradia Trofeo Pichichi, ale Katalánci inkasovali už 35 gólov aj napriek tomu, že v bránke majú skvelého ter Stegena. Je to zlá správa v kontexte pravidelného boja o titul.

V poslednej fáze sezóny vidím, že Carvajal, Ramos a Casemiro hrajú ako majú, čo je výhodné pre Real, ale Barcelona je raz hore, raz dole. V ofenzívnom aspekte vidím, že Luis Suarez nie je po zranení stále v hernej pohode a to aj napriek jeho nesporným streleckým schopnostiam, keď dostane loptu alebo si je v pokutovom území hľadá sám.

Griezmann a Fati sú v súčasnosti rýchlejší a majú väčšiu fyzickú odolnosť, aby skomplikovali súperovi držanie lopty a unavili ich. Barcelona musí vyhrať všetky zápasy až do konca, ale vo futbale, nie je nič dôležitejšie, než dnešný deň. Ak Real prehrá s Athletic, pre Kataláncov to môžu byť zlaté body.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Diskusia

3 komentáre
2020-07-05 13:16:40
Suarez v základe a prvé striedanie v 80 min.tak to je tutovka , že tri body nezískame.
2020-07-05 15:11:46
Xavi predlžil zmluvu na dalšiu sezonu OFICIALNE !!!