Josep Maria Bartomeu, prezident FC Barcelona, poskytol rozhovor pre katalánsku rozhlasovú stanicu TV3, v ktorom okrem iného hovoril o predĺžení spolupráce s Leom Messim a Quiquem Setiénom, možných prestupoch Neymara a Lautara Martíneza či kontroverziách súvisiacich so systémom VAR.

Messi

"Messi zapadá do toho, čo Barcelona chce robiť v nasledujúcich rokoch. Platnosť jeho zmluvy vyprší v júni na budúci rok. Myslím si, že zmluvu určite predĺži. Naše vzťahy si plynulé a vôbec nie zlé. Problém týkajúci sa znižovania platov spočíval v tom, že niektoré osoby v klube hovorili priveľa, ale už tu nie sú. Hovorili sme s Messim, hovoríme a budeme s ním hovoriť. Je najlepším hráčom v histórii futbalu, pred sebou má ešte dlhé roky vo futbale a je plný formy. Vôbec nepochybujem o tom, že zostane v Barcelone. Jeho budúcnosť je tu ako z pohľadu futbalovej kariéry, tak aj po jej skončení."

La Liga

"Vždy existuje šanca na zisk titulu, nádej je veľká a mužstvo sa nevzdáva. Je potrebné bojovať do poslednej chvíle a hráči to robia. Najdôležitejší je bojovný duch."

VAR

"VAR nezapríčinil, aby sa La Liga stala ťažšou a nemôžeme ho používať ako výhovorku, pretože sme zaznamenali niekoľko remíz, ktoré nás pripravili o vedenie, ale ak takýto systém existuje, tak sme názoru, že by mal dosahovať úroveň súťaže. Videli sme rozhodnutia, z ktorých ťažil konkrétny rival. Nie je to obvinenie, ale chceme, aby protokol VAR bol jasný, aby kritéria boli jednoznačné, musíme sa na to pozrieť. To, čo zlyhalo, je obsluha systému VAR. Sme zástancovia technológií, ale v zápase s Realom Valladolid som videl pokutový kop, ktorý nám nebol odpískaný. Všetko sa deje veľmi rýchlo a preto technológia by nám preto mala pomáhať."

Quique Setién

"Povedie mužstvo v koncovke La Ligy a Ligy Majstrov, ktorá je v pozmenenom formáte veľmi zaujímavá. Našim zámerom je naplnenie zmluvy a Setién má kontrakt, ktorý je platný aj na budúcu sezónu. Boli sme u neho doma preto, aby sme sa s ním porozprávali o jeho budúcnosti, o plánovaní na nasledujúci ročník. Veľmi ma zaujíma jeho názor. Setién sa môže spoľahnúť na takých mladých hráčov ako Riqui Puig či Ansu Fati a na takých, ktorí prídu ako Trincão či Pedri, ktorí v nás vzbudzujú nádeje."

Xavi

"Ak by sme museli vymeniť trénera, hľadali by ho Abidal a Planes. Xavi sa skôr či neskôr stane trénerom Barcelony, má na to zručnosti, ale opakujem, že trénera nehľadáme."

Prepustenie Valverdeho

"V žiadnom momente som neľutoval prepustenie Valverdeho, urobili sme to, pretože sme zistili potrebu zmeny. Setiéna poškodila pandémia a pozastavenie súťaže, ale interne som si všimol pozitívnu zmenu v mnohých aspektoch, ako sú tréningy a vedenie mužstva. Uvidíme, keď ukončíme sezónu, ale dúfam, že k tomu dôjde po návrate z Lisabonu."

Neymar

"Nemyslím si, aby PSG umiestnil na prestupový trh akéhokoľvek hráča a Neymar hrá za tento tím. Najbližšie prestupové obdobie bude netypické, pretože všetky kluby prišli o veľa a budú obmedzené finančnými problémami, ale Barcelona je na trhu vždy agitátorom."

Lautaro Martínez

"Pred niekoľkými týždňami sme s Interom viedli rozhovory vo veci Lautara, ale rokovania boli prerušené. Teraz musíme dokončiť sezónu a uvidíme ako sa to skončí. Sme vo fáze analýzy."

Dvojica veľkých netrafených prestupov

"Výsledok prestupov nebol taký, aký sme očakávali. Coutinho nemal šťastie stať sa veľkou hviezdou."

Audit

"Klub analyzuje výsledky auditu, aby nakoniec uzatvoril záležitosť, ktorá je prakticky na konci. Report potvrdil, že ku korupcii nedošlo a nikto z toho neprofitoval majetkovo. Pre nás bolo veľmi dôležité, aby sme to dokázali. Dôležité bolo objasniť aj to, že nenesieme žiadnu zodpovednosť za diskreditáciu hráčov."

Predaj práv na názov Camp Nou

"Finalizujeme rokovania s dvojicou medzinárodných spoločností so sídlom v Katalánsku, s ktorými rokujeme o prevode práv na názov, čo poslúži na pokrytie nákladov v prípade projektov na boj s Covid-19. Ak by neprišlo k pandémii, na Camp Nou by teraz boli žeriavy a Espai Barça by sa naďalej rozvíjal."

Kandidát súčasného vedenia v nasledujúcich voľbách

"Nikto z vedenia nepredložil zámer zúčastniť sa volieb, preto sa sústredíme na to, čo nás čaká v najbližšom čase."

Zhrnutie

"Klub je teraz v porovnaní s rokom 2010 značne lepší. Vo svete športu sme referenčným bodom a z pohľadu trofejí máme priemer 2,2 na sezónu, čo je veľmi dobrý výsledok. Získali sme osem z posledných jedenástich titulov a je to historický úspech. Do tejto chvíle sme boli športovým klubom s najvyššími príjmami na svete."

zdroj: TV3
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2020-07-13 12:29:42
Hej priemer 2,2 trofeje na sezónu. To je ako rátať priemer slovenského platu. Nejaký IT technik zarobí cca 2000€, upratovačka 400€ a hneď je priemer 1200 €
2020-07-13 13:38:12
Uz len pohlad na toho potkana a je mi zle.