Americká banka Goldman Sachs chce Barcelone aj napriek finančnej kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu poskytnúť úver na prestavbu Camp Nou.

Predstavitelia Goldman Sachs informovali Barcelonu, že sú pripravení poskytnúť jej úver vo výške 800 miliónov eur na modernizáciu štadióna a projekt Espai Barça. Barcelona má na splatenie úveru lehotu 20 rokov a počas prvých piatich rokov nebude musieť splácať úrok. Rozhlasová stanica Cadena SER informuje, že táto pôžička nebude zahrnutá medzi zadlženie klubu, pretože ide o kapitálovú investíciu.

Prestavba Camp Nou je najdôležitejším bodom projektu Espai Barça, pretože sa má stať ekonomickým motorom, ktorý má generovať príjmy na splatenie celého projektu. Cieľom klubu je, aby sa financie vrátili vďaka predaju názvu Camp Nou a využitiu infraštruktúry štadióna na marketingové účely. Z tohto dôvodu bola renovácia Palau Blaugrana odložená, pretože je menej dôležitá.

Celý projekt však čaká na zelenú zo strany socios, pretože v prvom referende súhlasili s nákladmi na úrovni 600 miliónov eur s úverovou časťou vo výške 200 miliónov. Teraz náklady stúpli na 800 miliónov eur a Barcelona chce celý projekt Espai Barça financovať z úverov. Ten však vedenie klubu môže čerpať až po tom, ako to socios odsúhlasia. Dlh Barcelony je však už teraz mimoriadne vysoký.

zdroj: Cadena SER
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-07-17 09:08:04
Tohle je otázka, dle výpočtu by měl projekt každý rok zaplatit splátku, tím pádem by bylo pokryto. Navíc je to takovej projekt, co jednoduše potřebujeme a nemáme očividně na něj. Horší je to, že se předá dalšímu vedení obrovský závazek v podobě půjčky a ještě generační výměny hráčů. Naštěstí o tom rozhodují lidé, co o tom něco ví a vidí, jestli to lze nebo ne. (Hlasování Cules)
2020-07-17 09:55:30
Ten projekt je výborný a aj bankové podmienky sú výborné. Rámcovo. Nepoznám detaily. Netreba Barcelonu posudzovať podľa posledných pár nevydarených sezón. Barcelona je permanentne na cene stúpajúca značka. A ešte stále je priestor na sponzorské a partnerské zmluvy. Nemám strach o Barcelonu. Čo sa športovej stránky týka, tam je pokles po toľkých úspešných rokoch celkom pochopiteľný a dal sa očakávať. Aktuálny káder je prestarnutý, najväčšie hviezdy vez motivácie, keďže vyhrali všetko, mladí na to stále ešte nemajú potrebnú kvalitu a urobilo sa niekoľko zbytočných, no najmä drahých a neefektívnych nákupov. Za mňa teda poviem, že sa teba zbaviť asi piatich hráčov aj za cenu, že sa na obchode prerobí, doplniť mladými, ktorí už v Áčku sú plus Trincao a pokúsiť sa dostať do Barci Neymara. Za každú cenu. Barca nie je mužstvo, ktoré si môže dovoliť 5 rokov budovať káder. Len hotoví svetoví hráči môžu zabezpečiť okamžité výsledky.