Madridský denník Marca predstavil najdôležitejšie aspekty, ktorým by sa Quique Setién mal venovať v súvislosti s pôsobením FC Barcelona v Lige Majstrov. Tréner musí prijať rozhodnutia týkajúce sa kádra a zvoliť optimálne rozostavenie. Setién zároveň musí zlepšiť v tíme niekoľko aspektov.

Quique Setién dokázal vyčistiť atmosféru v mužstve a s veľkou pravdepodobnosťou ho povedie aj v Lige Majstrov. Trénera Blaugranas v každom prípade očakávajú ďalšie veľké výzvy. Musí vyriešiť niekoľko problémov a odstrániť chyby, ktoré sme zo strany mužstva videli po obnovení sezóny. V opačnom prípade to môže byť jeho posledný mesiac na lavičke Barcelony. Výzva je o to náročnejšia, že každé kolo Ligy Majstrov sa hrá len na jeden zápas a tak priestor na chybu je naozaj minimálny.

Tímový duch

Okolo mužstva sa v posledných týždňoch objavilo množstvo kontroverzií, ktoré sa týkali vzťahov hráčov s trénerským štábom. Leo Messi po zápase s Osasunou na rovinu uviedol, že mužstvo funguje zle. Setiénovi sa tento požiar nateraz podarilo uhasiť a mužstvo sa v zápase s Alavésom predstavilo z lepšej strany. Barcelona sa v súčasnosti sústredí na výzvy v Lige Majstrov, ale to neznamená, že tréner by nemal naďalej pracovať na vylepšovaní vzťahov v šatni. Marca je názoru, že hráči mali pochybnosti o tréningových metódach a príprave na zápasy zo strany trénerského štábu, takže Setién musí nájsť lepší spôsob ako sa zblížiť s hráčmi. Katalánci musia ešte do zápasu s Neapolom zapracovať na tímovom duchu a ťahať za jeden povraz. Mužstvo Gennara Gattusa tohto tímového ducha má a Barcelona ho musí získať tiež. Výprasky v Ríme a v Liverpoole len potvrdili ako dôležitá je mentálna sila mužstva.

Zlepšenie hry v defenzíve

Barcelona nemôže nič vytknúť Ter Stegenovi, ktorý v bránke v nejednom zápase tejto sezóny doslova čaroval a zachránil mužstvu cenné body. Katalánci však mali v obrane ďaleko viac práce, než by bolo vhodné. Setién musí so svojimi zverencami zapracovať predovšetkým na návrate z útoku do obrany, zabezpečiť sa pred protiútokmi a brániť aj krídla. Stopéri Piqué s Lenglet prezentujú vo všeobecnosti dobrú formu, ale väčšie problémy sa objavujú na krajoch obrany v dôsledku nedostatočnej podpory pre krajných obrancov. Bránenie komplikuje aj nedostatočná pomoc zo strany záložníkov. Tréner musí zlepšiť najmä tímové riešenie a istenie priestoru.

Zostavenie druhej línie

V zápase s Neapolom budú absentovať Sergio Busquets a Arturo Vidal z dôvodu suspendácie pre žlté karty. Títo hráči sú pre mužstvo dôležití, najmä Busquets. Setién musí prijať vhodné rozhodnutia týkajúce sa obsadenia stredu poľa. V dobrej dispozícii sa ukázal Riqui Puig, ktorý odohral skvelú koncovku ligovej sezóny. Odchovanec La Masie sa vďaka výkonom prebil do základnej jedenástky, hoci v Lige Majstrov ešte neodohral ani minútu. Pozitívnou správou je aj návrat Frenkieho de Jonga po zranení. Setién si okrem nich môže vybrať z dvojice Ivan Rakitić a Sergi Roberto, ktorý v posledných zápasoch hrával v zálohe a darilo sa mu na výbornú. Minimálnu šancu na minúty má Arthur, hoci aj on by teoreticky mohol mužstvu pomôcť.

Rozostavenie

Setién počas svojho pôsobenia v Barcelone testoval rôzne rozostavenia, ale teraz je nútený nájsť to optimálne. Barcelona pod jeho vedením zahrala najlepšie v zápase s Villarrealom, keď tréner zvolil taktiku 4-1-2-1-2 v diamante a Leo Messi hral pod Griezmannom a Suarezom. Nie je však jasné, či Setién zvolí práve túto taktiku aj proti Neapolu. Barcelona má v rukáve aj iné varianty ako napríklad hru na dvoch útočníkov či troch obrancov. Tréner musí z pohľadu taktiky prijať to najlepšie rozhodnutie, no do úvahy musí vziať aj odchovancov, ktorých má vo svojom tíme.

Puig a Fati

Táto dvojica mladíkov z La Masie si posledných ligových zápasoch dokázala vybojovať miesto v zostave. To, akí sú pre Setiéna dôležití, potvrdzuje aj rozhodnutie trénera, ktoré im zabránilo pripojiť sa k rezerve, ktorá bojuje o postup do Segunda División. Ak sa Fati a Puig objavia v tak dôležitom zápase Ligy Majstrov, doľahne na oboch ďaleko väčší tlak, než na aký boli zvyknutí v La Lige. Toto rozhodnutie vyžaduje od trénera veľkú odvahu. Jeden z veteránov by zároveň musel zostať na lavičke. Trénera čaká ťažká dilema či v zápase s Neapolom, v ktorom mužstvo musí ukázať vyrovnaný a stabilný výkon, vsadí na sviežosť a nebojácnosť Fatiho s Puigom alebo nasadí na skúsenejších hráčov.

Potreba dobrého výkonu od Griezmanna

Francúz odohral dobré stretnutia proti Villarrealu a Espanyolu, ktoré fanúšikom dali nádej. Neskôr však prišiel nevydarený zápas s Realom Valladolid a zranenie. Francúz by mal byť trénerovi k dispozícii na zápas s Neapolom. Katalánci v každom prípade nutne potrebujú, aby sa útočník ukázal v dobrej forme, pretože aj od nej závisí ďalší úspech Blaugranas v tejto súťaži. Setién by sa preto mal pokúsiť nájsť pre Griezmanna vhodné miesto na ihrisku a vypracovať efektívne mechanizmy spolupráce so zvyškom tímu.

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-07-23 08:32:25
Ideálne by sme mohli vybehnúť proti neapolu v zostave
Marc-semedo, geri, lenglet, alba- frenkie, puiq, roberto- MSG
2020-07-23 14:58:11
Ter Stegen - Semedo - Piqué - Lenglet - Alba - de Jong - Puig - Sergi - Messi - Griezmann - Fati.

Suáreza by som si ponechal na striedanie jednak z dôvodu, že so svojimi skúsenosťami by mohol udrieť kedykoľvek na konci zápasu a hlavne z dôvodu zdravotného, lebo neverím, že si to koleno dá za 6 dní dokopy.