Ansu Fati zažíva v drese FC Barcelona neuveriteľnú sezónu, ale aj napriek tomu je dostatočne pripravený zasiahnuť do bojov v najprestížnejšej futbalovej súťaži? 

Anssumane Fati je vychádzajúca hviezda v tíme Blaugranas. Napriek tomu, že prebiehajúca sezóna je jeho debutovou v prvom tíme FC Barcelona, 17- ročný mladík si na svoje konto pripísal už 6 gólov a 1 asistenciu. Dokázal skórovať v kľúčových momentoch a na ihrisku prekypuje sebavedomím. Mladík dokázal rozhodnúť zápas na San Sire proti Interu Miláno, keď skóroval v 86. minúte zápasu. Bude mladík zohrávať kľúčovú rolu v plánoch Quiqueho Setiéna vo vyraďovacej fáze Ligy Majstrov? 

Preberá na seba zodpovednosť

Zápasy Ligy Majstrov sa od zápasov v La Lige veľmi líšia. Na rozdiel od zápasov v lige pôjde o vyraďovací turnaj, kde sa za každú chybu draho platí. V Lige Majstrov hrajú len tie najlepšie kluby z Európy a je oveľa náročnejšie skórovať proti tímom ako Bayern Mníchov alebo Neapol. Navyše, keďže z dôvodu pandémie koronavírusu sa tentokrát vyraďovacia časť odohrá len na jeden zápas, tréner Blaugranas si musí dať veľký pozor pri výbere hráčov.  

Ansu Fati už v mnohých zápasoch ukázal, že je schopný podávať dobré výkony aj pod veľkým tlakom. Mladík sa nebojí zobrať zodpovednosť na svoje plecia a práve táto vlastnosť v posledných rokoch v tíme Blaugranas chýba. Dáva trénerovi možnosť využiť ho na krídle, keď sa po zranení Dembélého stal jediným krídelníkom v tíme. Blaugranas sa vo väčšine prípadov snažia prelomiť obranu súpera cez stred poľa, čo je nie vždy efektívne a práve zaradenie 17-ročného talentu do zostavy sa zdá byť dobrou voľbou.  

Vynikajúci žolík 

Quique Setién sa v posledných zápasoch snažil pomeniť rozostavenie hráčov na ihrisku. Vyskúšal rôzne varianty v rozostavení od 3-5-2, 4-3-1-2, 4-4-2, cez tradičné 4-3-3 až po 4-2-2-2. Avšak, nie vo všetkých formáciách je miesto pre krídelníka, čiže otázkou pre nasadenie mladíka zohráva tiež taktický aspekt hry. 

Najväčším problémom hry cez stred ihriska je ten, že hráči sa v konečných fázach hry zdajú byť unavení, čo sa odzrkadľuje na predvádzanej hre. Môžeme povedať, že ak dôjde k stiahnutiu Riquiho Puiga z ihriska, dochádza k stagnácii a použitá formácia na to nemá žiaden vplyv. Dochádza k tomu, že na ihrisku je jediným kreatívnym hráčom Lionel Messi, ale ten sám tiež nie vždy dokáže niečo vymyslieť. Prítomnosť Ansu Fatiho však dokáže na ihrisku robiť divy. Stále len 17-ročný mladík, aj keď je mladý a neskúsený, dokáže hre priniesť potrebnú iskru a dynamiku.

 

Všetky spomenuté faktory naznačujú, že Ansu by mal byť súčasťou základnej zostavy. V posledných zápasoch však Setiénova taktika fungovala len polovične. Po impozantnej hre proti útočiacemu Villarealu si mnohí fanúšikovia zaspomínali na staré dobré časy. V zápasoch Ligy Majstrov budú hrať tímy ofenzívne, čiže úplne rozdielne ako väčšina mužstiev v La Lige. Preto môže byť pravdepodobné, že Setién využije Fatiho ako striedajúceho žolíka ako už v spomínanom zápase proti Villarealu, kedy sa na ihrisko dostal v 73. minúte a trénerovi sa odvďačil gólom v závere stretnutia. 

Práve nasadenie čerstvých síl v druhej polovici zápasu môže pomôcť voči upadajúcej koncovke stretnutia. Tréner by sa mal snažiť využiť pravidlo piatich striedaní vo svoj prospech a nevyčkávať so striedaniami až do poslednej chvíle. Návrat Holanďana de Jonga po zranení sa tiež pozitívne odzrkadlí na dynamike hry, keď dôjde k omladeniu stredu poľa. Tréner v prvej polovici zápasu môže zvoliť formáciu 4-3-1-2 alebo 3-5-2, čo umožňuje hru cez stred. V druhej polovici hry by mal do zápasu nastúpiť Ansu Fati, ktorý hre dodá potrebnú dynamiku a navyše dôjde k rotácii a odpočinku starších hráčov.  

Správny čas striedania 

Namiesto nasadzovania veteránov do záverečných minút, by malo práve naopak dôjsť k omladeniu na ihrisku. Pre súpera je určite namáhavejšie obraňovať sebavedomých mladíkov ako len chodiacich hráčov. Je dôležité však pripomenúť, že striedanie musí prebehnúť v správnom čase. Ako sme mohli vidieť v zápase proti Atletico Madrid, mladík nastúpil do zápasu v 85. minúte a je naivné očakávať, že za tak krátky čas dokáže na ihrisku niečo predviesť. Na to, aby bol hráč efektívny musí na ihrisku dostať väčšiu porciu minút. 

Pri výbere hráčov musí mať tréner jasný plán hry. Hra stredom ihriska alebo po krídle sa hodí proti typologicky odlišným súperom. Avšak, môžeme si byť istí, že vždy, keď sa Ansu Fati ocitne na ihrisku, tak vydá zo seba len to najlepšie a veríme tomu, že tak bude aj v Lige Majstrov.  

zdroj: barcauniversal.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
Reekwon Admin
2020-07-27 17:43:42
Neřekl bych, že bude klíčovým, ale spíše důležitým. Je smutné, že Barcelona musí na kraji útoku spoléhat na jediného hráče a k tomu 17-letého kluka, který ještě nemá zkušenosti, ale dokáže v zápase předvést víc, než kdokoliv jiný o víc jak 10 let starší. Neuvěřitelně se těším na to, až vyroste a bude mu 20-21 let, protože pokud půjde správnou cestou a Barcelona se o něho bude starat, může to být neuvěřitelný hráč. V současné době si ale myslím, že je hloupost mu nakládat na záda takovou obrovskou zodpovědnost, že by snad měl být klíčovým aspektem. Pokud se mu v Lize mistrů bude dařit a přidá nějaký gól, bude to skvělé. Pokud to bude naopak a příliš nám toho nepředvede, nesmí se tomu přidávat příliš velká váha, toto je jiná úroveň a prakticky může jen překvapit a zklamat nás nemůže. Nebudu však zastírat touhu, aby se po Neapoli trefil třeba i proti Bayernu a ne jednou :DD
2020-07-27 17:44:54
Najma so zaverom 100% suhlasim....striedat v 85 minute na zvratenie zapasu je zvratenost....max. na udrzanie dobreho stavu a zdrziavat hru striedanim....