Katalánsky denník Mundo Deportivo informuje o tom, že Quique Setién môže zmeniť úlohy Lea Messiho v zápase s Neapolom. Argentínčan by sa mal viac zamerať na zakončovanie akcií, než na ich tvorbu. Madridský denník AS zároveň uvádza, že Barcelona môže zahrať s trojicou obrancov.

Zápas Barcelony s Neapolom sa blíži veľmi rýchlo a španielske médiá začínajú písať o taktických plánoch Quiqueho Setiéna na tento zápas. Mundo Deportivo tvrdí, že tréner zmení taktiku týkajúcu sa Lea Messiho. Osud Barcelony v mnohých zápasoch často závisel od streleckej efektivity Argentínčana. Setién po niekoľkých mesiacoch pôsobenia v Barcelone dospel k záveru, že kapitán mužstva musí v čo najväčšej miere využiť svoj strelecký potenciál v pokutovom území súpera. V súčasnosti sa však musí často sťahovať do hĺbky poľa po loptu a následne sa podieľať na výstavbe akcií, keďže mužstvo nie je schopné tvoriť hru bez Messiho vplyvu. V takýchto situáciách sa však Messi zbytočne pripravuje o energiu, pretože sa potom musí vracať dopredu a už nie je tak efektívny v zakončení.

Mundo Deportivo je názoru, že ak Messi musí hru tvoriť a akcie aj zakončovať, len ho to v priebehu zápasu unavuje a následne nemá potrebnú energiu v útočnej tretine ihriska. Na to, aby Argentínčan mohol zabrať v ofenzíve, záložníci sa musia viac sústrediť na svoje úlohy, posielať lepšie lopty do útoku a byť kreatívnejší. Riqui Puig a Frenkie de Jong majú všetko potrebné k tomu, aby Messiho od týchto úloh odľahčili a ich šanca na hru v základnej zostave sa zvýšila. Holanďan vie dobre vyvážať loptu a je odolný voči presingu. Odchovanec La Masie na druhej strane dokáže narušovať rovnováhu v defenzíve súpera a dobre si rozumie s Messim.

Bude kľúčové, aby Messi dostal priestor byť rozhodujúcim na posledných 20-25 metroch. K tomu však potrebuje adekvátnu pomoc od záložníkov. Na druhej strane - ak sa Messi stiahne po loptu do stredu poľa, naviaže na seba viacerých hráčov práve v tomto priestore, čo taktiež môžu mať na zápas istý vplyv. Setién by chcel, aby jeho kapitán bol vyberavejší pri voľbe, do ktorých akcií sa zapojí, pretože ak sa zapája veľmi často, opäť ho to len zbytočne unavuje. Leo by nemal vydávať viac energie, než je to skutočne potrebné. Najmä v tak namáhavých zápasoch ako v Lige Majstrov.

Denník AS venuje pozornosť aj rozostaveniu Barcelony - je možné, že Blaugranas na Neapol nevytiahnu klasické rozostavenie 4-3-3, ale Setién predstaví modifikáciu s trojicou zadákov. V niektorých zápasoch fungovala taktika 3-1-4-2 so Sergim Robertom ako tretím stopérom. Odchovanec Barcelony by mohol ako stopér zahrať aj v zápase s Neapolom, čím by dal slobodu na krídlach Semedovi a Albovi. Všetko závisí od toho, ako veľmi chce Setién riskovať.

Ak sa rozhodne pre trojicu obrancov, v zálohe majú šancu zahrať si De Jong, Rakitić aj Roberto. Veľa otáznikov zostalo v útoku, kde nie je isté, či sa Griezmann stihne zotaviť zo svojho zranenia. Francúza by na ľavom krídle mohol nahradiť Ansu Fati, čo by Messiho posunulo na pozíciu falošného pravého krídelníka, ktorý by si zbiehal do stredu poľa.

zdroj: forbes.com mundodeportivo.es as.com
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-07-30 14:56:00
Ter stegen - roberto pique lenglet - semedo fdj puig alba - messi suarez fati. Messi by nechal pravú stranu semedovi ktorého by istil roberto. Messi by hral viac ako CAM, fati lave kridlo, suarez hrot a alba by nemal takú voľnosť dopredu ako semedo. Ale chýbal by nam ešte jeden hráč do stredu zalohy. Tam by musel pomáhať messi, co je opak toho co sa píše v článku. Alebo potom messi na hrot, bez suareza, a rakitic do zálohy ako výpomoc fdj a rikimu. S poriadnym pressingom by sa neapol veľmi ťažko do niečoho dostával. Určite menej často ako s klasickou 4 člennou obranou.
2020-07-30 15:05:43
Ak da 3 4 3 tak Puig si isto nezahra. Namiesto neho tam bude Rakitic.