Katalánsky denník Sport informuje, že Liga Majstrov je poslednou šancou pre Quiqueho Setiéna, aby si udržal trénerskú stoličku na Camp Nou. Prehra v tejto súťaži by znamenala, že Barcelona by ukončila sezónu bez zisku trofeje a z mnohými pochybnosťami. Mužstvo vedené Setiénom musí vyslať signál, že ďalšia práca trénera poskytne nádej do budúcej sezóny.

Pozícia Quiqueho Setiéna v Barcelone bola spochybňovaná už od samotného začiatku. Otázne však bolo aj to, prečo sa vedenie klubu rozhodlo odvolať trénera Ernesta Valverdeho v polovici sezóny a nie po fiasku v uplynulo ročnej edícii Ligy Majstrov. Valverde bol však medzi hráčmi veľmi populárny. V takejto situácii to nový tréner nemal jednoduché, aby si získal šatňu na svoju stranu. Nepomohli ani problémy s nájdením optimálneho rozostavenia a k tomu mužstvo veľmi skoro vypadlo z Copa del Rey. Po obnovení sezóny mužstvo zosadil z prvého miesta konkurenčný Real Madrid a Katalánci prišli aj o titul. Barcelona hrala veľmi nevyrovnane a neustále má problémy získavať body na výjazdových stretnutiach.

Sport v každom prípade menuje aj niekoľko poľahčujúcich okolností, ktoré Setiéna bránia. Nemal veľa času na prácu s mužstvom a okrem toho mu prácu skomplikovala aj pandémia koronavírusu. Situáciu mu neuľahčili aj zranenia dôležitých hráčov. Prv vypadol Luis Suarez a neskôr Ousmane Dembélé. V koncovke sezóny sa zranil Frenkie de Jong a Barcelone nepomohli ani rozhodnutia arbitrov v prospech Realu Madrid.

Prišla však prehra s Osasunou a Leo Messi po zápase kritizoval aj samotné mužstvo, čo podľa niektorých médií malo byť namierené aj priamo na Setiéna. V tom čase sa hovorilo dokonca o tom, že Barcelonu bude v Lige Majstrov trénovať iný tréner. Setién si nakoniec pozíciu udržal a pomohli mu v tom veľmi dobré vzťahy s vedením klubu. Mužstvo sa za trénera v koncovke sezóny taktiež postavilo. Tréner sa porozprával s kapitánmi, aby vyčistili atmosféru a mohli naďalej pracovať na spoločnom cieli. V každom prípade niet pochýb o tom, že všetko môže opäť vybuchnúť, ak Barcelona v Lige Majstrov neuhrá dobrý výsledok.

Posledná šanca

Liga Majstrov je posledná šanca na záchranu sezóny ako z pohľadu Barcelony, tak aj Quiqueho Setiéna na trénerskej stoličke. Je to spôsobené nielen výsledkami, ale aj slabšou hrou mužstva, ktorá nedáva veľkú nádej na zlepšenie. Pochybnosti okrem toho vzbudzuje aj riadenie mužstva zo strany Setiéna. Tréner doteraz nedal mužstvu očakávaný impulz. Všetko sa však môže zmeniť. Sport tvrdí, že Setién chce teraz postupovať krok za krokom, aby si v zápase s Neapolom získal dôveru mužstva a postaral sa o to, aby hráči uverili v úspech. V zápasoch štvrťfinále a semifinále čakajú na Barcelonu mimoriadne nároční súperi, ale tréner je presvedčený, že o osude takýchto zápolení môžu rozhodnúť individuality.

Barcelona v súčasnej edícii Ligy Majstrov nie je absolútnym favoritom na víťazstvo, ale isté šance samozrejme má. Sport píše, že existujú náznaky, že klub bude chcieť vymeniť trénera, aby odštartoval nový športový projekt, ale možné je aj to, že výkony mužstva v Lige Majstrov poskytnú nádej, aby Setién viedol Blaugranas aj v nasledujúcej sezóne a získal už aj nejaký titul. Budúcnosť Quiqueho Setiéna na lavičke Blaugranas tak závisí od úspechu mužstva v nezvyčajnej koncovke Ligy Majstrov.

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2020-07-30 20:12:45
Najdolezitejsie je, aby chlapci ukazali snahu a istu hernu koncepciu. Nech to nie je len bezhlave behanie za loptou.
A ten plan s Messim sa mi paci. Uz len aby to bola pravda a aby nasa zaloha neupadla do soku z nutnosti hrat futbal
2020-07-30 20:36:03
Aj keby sme postúpili, aj tak treba zmeniť polovicu mužstva. Lebo si ani len nechcem predstaviť, že budúcu sezónu u nás budú hráči ako Umtiti, Rakitič, Dembelé a už vôbec nechcem v základe vidieť Suaréza, Griezmanna a Busquetsa. A dúfam, že proti Neapolu budú v základe Puig s Fatim.