Vyraďovacia fáza Ligy Majstrov sa tento rok kvôli pandémii koronavírusu odohrá až v auguste. Môžu zasiahnuť do bojov v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži nové posily klubov alebo už predaní hráči? Aký bude formát vyraďovacej fázy? Pokúsime sa na tieto a ďalšie otázky v tomto článku odpovedať. 

S pozmeneným formátom vyraďovacej fázy Ligy Majstrov sa vynára množstvo otázok týkajúcich sa návratu do súťaže. Na všetky tieto otázky sa pokúsime dať odpovede. Týchto 5 vecí musíme vedieť pred návratom UCL. 

Predtým ako sa budeme zameriavať na analýzy alebo predpovede, je tu zopár vecí, ktoré je dobre mať na pamäti pred začiatkom súťaže. Bude Ousmane Dembélé po dlhodobom zranení pripravený zasiahnuť do zápasov a posilní Francisco Trincão tím Blaugranas už vo vyraďovacej fáze Ligy Majstrov? 

1. Kde sa vyraďovacia fáza odohrá? 

Osemfinálové zápasy UCL sa budú odohrávať na pôvodnom mieste určenom pred pandémiou koronavírusu. V prípade Blaugranas sa odvetný zápas proti SSC Neapol odohrá doma na Camp Nou, avšak pred prázdnymi tribúnami.  

Nasledujúce zápasy od štvrťfinále až po vyvrcholenie turnaja sa uskutočnia v Lisabone, pretože Portugalsko je jednou z najmenej postihnutých európskych krajín. 

2. Akú podobu bude mať nový formát súťaže? 

Formát vyraďovacej fázy UCL má kvôli pandémii koronavírusu novú podobu. Odvetné osemfinálové zápasy sa odohrajú 7. a 8. augusta, pričom turnaj v Lisabone začne štvrťfinálovými zápasmi od 12. augusta a súťaž vyvrcholí 23. augusta.  

Najväčším rozdielom od pôvodného formátu je ten, že od štvrťfinále sa budú stretnutia hrať len na jeden víťazný zápas. Okrem toho ešte stále prebiehajú diskusie či sa bude hrať pred divákmi alebo sa zápasy odohrajú pred prázdnymi tribúnami. Avšak s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme predpokladať, že fanúšikovia si budú môcť zápasy tento rok vychutnať len pred obrazovkou. Pravidlo piatich striedaní bude platiť aj pre Ligu Majstrov, ako tomu bolo aj v európskych súťažiach. 

3. Bude Dembélé pripravený zasiahnuť do vyraďovacej fázy? 

Najnovšie správy hovoria o tom, že Dembélého rekonvalescencia nejde podľa plánov a s určitosťou môžeme povedať, že domáci zápas proti SSC Neapol nestihne. Avšak je viac ako pravdepodobné, že nebude pripravený zasiahnuť ani do prípadných štvrťfinálových a semifinálových zápasov v Lisabone. Prípadné zasiahnutie do finálového zápasu je tiež otázne. Keďže sa francúzsky krídelník zotavuje po viacmesačnom zranení, je veľmi nepravdepodobné, že by nastúpil hneď do finále Ligy Majstrov bez odohraného zápasu po zranení. 

4. Môžu Martin Braithwaite a Arthur Melo nastúpiť za Blaugranas? 

Martin Braithwaite sa pripojil k tímu FC Barcelona ako núdzová posila vo februári tohto roka, už po ukončení prestupového trhu. Tímy hrajúce v európskych pohárových súťažiach môžu zaregistrovať nové posily do 31. januára a keďže Braithwaite prišiel do katalánskeho klubu až vo februári, nie je možné, aby nastúpil za Blaugranas v tomto ročníku Ligy Majstrov. 

Na druhej strane bol Arthur Melo pred pár týždňami oficiálne predaný Juventusu Turín a tu je zrejmé, za ktorý klub môže obliekať dres v nadchádzajúcich zápasoch UCL. Transfer Brazílčana začína sezónou 2020/21 a vyraďovacia fáza Ligy Majstrov spadá ešte pod prebiehajúci ročník 2019/20. V dôsledku toho bude Arthur obliekať dres katalánskeho klubu aj v posledných zápasoch sezóny. Otázka však znie, či mu tréner dá tú možnosť ukázať sa na trávniku. 

5. Budú môcť nové posily klubov zasiahnuť do zápasov? 

Odpoveď znie nie. Nové posily Kataláncov Francisco Trincão a Pedri si budú musieť na debut v drese Blaugranas ešte počkať. Hráči na hosťovaniach - Philippe Coutinho, Rafinha Alcântara, Jean-Clair Todibo, Carles Aleñá, Oriol Busquets a Juan Miranda tiež nebudú môcť posilniť katalánsky tím.  

Rovnako to platí aj pre ostatné tímy v Európe. Chelsea nebude môcť využiť nové posily v podobe Tima Wernera a Hakima Ziyecha a Leroy Sané nebude môcť pomôcť Bayernu Mníchov. 

Je však potrebné poznamenať, že každý hráč má právo sa rozhodnúť, či chce so svojím starým klubom odohrať zápasy vyraďovacej fázy UCL, ak v danej súťaži figuruje aj jeho budúci zamestnávateľ. Napríklad Coutinho, Arthur Melo a Miralem Pjanić budú obliekať dresy klubu, za ktorý odohrali prebiehajúcu sezónu. Timo Werner však odmietol odohrať zápasy za svoj predchádzajúci klub, pretože sa chce už plne sústrediť na nové pôsobisko.  

zdroj: barcauniversal.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-07-31 13:45:32
OT: Upamecano prodloužil smlouvu. Doufám v Garcia ze City, ale dle informací Pep do něj dost jede, aby prodloužil a že bude mít základ. Přitom právě domluvili Akého za 44 mil, takže snad dá prednost nám.
2020-07-31 15:10:20
LM na jeden zápas môže vyhrať ktokoľvek. Favorit je Bayern ale na jeden zápas to bude mať o dosť ťažšie.