Porovnanie úsekov sezóny 2019/20 pod Ernestom Valverdem a Quiquem Setiénom. 

Nádeje pomaly začali miznúť a dôvera sa vytrácala. Avšak, Ernesto Valverde bol presne tam, kde ho prezident Bartomeu chcel mať a presne naopak, takmer každý fanúšik Blaugranas si želal jeho odchod. Takto by sme mohli zhrnúť úvodnú časť sezóny 2019/20. Kým fanúšikovská dôvera voči Valverdemu upadala, chlácholivé slová Lionela Messiho pred zápasom o Gamperov pohár dokázali priniesť aspoň malé povzbudenie po ďalšom debakli v Lige Majstrov. Po druhom v priebehu dvoch rokov. Medzi fanúšikmi však naďalej panovala frustrácia.  

Napriek tomu Valverde začal sezónu s plnou podporou kabíny, na čele s najskúsenejšími hráčmi. Takto tomu bolo počas jeho celého pôsobenia na lavičke Blaugranas. Situácia sa však zmenila, keď sa kormidla ujal Quique Setién. Pozrime sa bližšie na výkony Blaugranas pod oboma trénermi. 

Pod oboma trénermi katalánsky klub odohral rovnaký počet zápasov v La Lige, avšak pod Setiénom dokázal získať o pár bodov viac. Je veľmi ľahké posudzovať prácu trénerov pod návalom emócii. Je potrebné si uvedomiť, že úseky sezóny pod oboma trénermi boli značne odlišné. Boli odlišné v počtoch góloch, štýle prevedenia a pocitu z výkonov celého mužstva.  

Defenzíva bola vždy Valverdeho doménou, kým charakteristickým znakom pre Setiéna bola ofenzívna hra. Jeden chcel vyhrať s akoukoľvek predvedenou hrou, ten druhý sa tímu snažil vštepiť osobitý štýl hry. Dva úplne odlišné pohľady a oba neúspešné. Obaja v sezóne 2019/20 priniesli Blaugranas len nekonzistentnosť a rozštiepenie kabíny.  

Napriek odlišným snahám o zlepšenie výkonov Blaugranas sme mohli vidieť pravý opak. Všetci vidíme dve spoločné veci - nekonzistentnosť a nestálosť. Keďže obaja tréneri mali problém pri stanovovaní taktiky, najmä na výjazdoch, stále dochádzalo k tomu, že sa snažili pozmeniť svoju vlastnú filozofiu. A tak sa stal Valverde nedbalým a Setién tvrdohlavým. 

Ako keby už predtým nebolo dosť pochybností, Valverde začal sezónu 2019/20 s niekoľkými ďalšími - pozícia Griezmanna, zranenie Messiho a dilema so stredom poľa. Veľa otázok, na ktoré musel nájsť tie správne odpovede. Pod Valverdem Francúz dokázal streliť jediný gól na svojej prirodzenej pozícii, avšak tréner mu nedokázal nájsť to správne miesto na trávniku. Pokiaľ ide o Griezmanna, to isté sa nepodarilo ani Setiénovi. 

Na začiatku pôsobenia Setiéna ako trénera Blaugranas sa mohlo zdať, že pozícia s Griezmannom je vyriešená. V posledných zápasoch sezóny sme však všetci mohli vidieť len trápiaceho sa Francúza. Jedna vec je viac ako istá, tréner nemôže nechať hrať Francúza na krídle, pretože len zabíja jeho talent. 

Teraz prichádzame k tomu, čo bude pre mnohých prekvapením. Aj keď posledný zápas sezóny 2019/20 zvýšil počet gólov pre Setiénovu Barcelonu, toto meranie síl vyhráva Valverde. Hra pod Setiénom sa mala vyznačovať dravosťou, dynamikou a ofenzívou, stala sa však znova v mnohých prípadoch len monotónnym prihrávaním lopty bez myšlienky. Žiadne rýchle pohyby, kolmice, nulová kreativita okrem individuálnych zábleskov. Mužstvo pod Valverdem skórovalo v priemere 2,58 gólu na zápas, kým pod vedením Setiéna len 1,95 gólu na zápas. V posledných mesiacoch môžeme povedať, že najčastejšie výhry Blaugranas zaznamenali pri stave 1:0 a 2:1. Na niečo takéto nie sú zvyknutí samotní hráči a ani fanúšikovia, nehovoriac o tom, že toto nie je DNA FC Barcelona. 

Culés čakali doslova búrku pri podpise bývalého trénera Real Betis, ale nadšenie vystriedalo sklamanie. Sklamanie ako z predvedenej hry, tak aj z výsledkov. Aj keď mal o niečo lepšie defenzívne čísla keď Blaugranas inkasovali len v 15. prípadoch oproti 23. za Valverdeho éry. Rozdiel medzi víziou a nejakou objektívnou analýzou výkonnosti tímu sú neporovnateľne odlišné. Preto môžeme povedať, že prvá polovica sezóny bola určite vzrušujúcejšia ako tá druhá, napriek tomu, že obidve boli doslova zlé.  

Teraz sa nejeden fanúšik chytá za hlavu pri spojení slov Valverde a vzrušujúca hra. Je nutné si uvedomiť, že zlaté časy, na ktoré sme si my všetci ľahko zvykli sú dávno preč. Súčasná Barcelona nemá so zlatou érou klubu veľa spoločného. Azda je spoločná len prítomnosť Messiho, ktorý dokáže stále toho tak veľa zachrániť. 

Ernesto Valverde bol sklamaním. Quique Setién tiež. Ale zatiaľ čo prvý z nich bol vymenený nie v tom najhoršom momente pôsobenia na Camp Nou, ten druhý môže ešte o svojej budúcnosti rozhodnúť sám. Netreba zabudnúť, že práve bývalý tréner Blaugranas dal šancu niektorým mladíkom. Svet by sa nedozvedel o talente menom Ansu Fati, keby nebolo rodáka z Viandar de la Vera. Snažil sa z talentu La Masie vyťažiť mnoho, veril v potenciál nielen Fatiho, ale aj Aleñu či Carlosa Péreza. A aby sme nezabudli, celé mužstvo s ním malo dobrý vzťah. Od hráčov základu, cez mladíkov až po celý klub. Toto niečo však Setién ešte nedosiahol.  

Quique Setién má práve teraz šancu šokovať celý svet, získať si rešpekt a ukázať ako má vyzerať ofenzívny futbal. V jeho snahe sa môže opierať nielen o stabilných hráčov základu, ale aj o vychádzajúce hviezdy La Masie. 

Tréner, minulosť je už preč. Prítomnosť je tu na to, aby ste našli tú správnu stratégiu a potom bude budúcnosť vaša. Vylúštite tento hlavolam a získate nielen priazeň hráčov a vedenia, ale aj podporu z fanúšikovských radov.

zdroj: barcauniversal.com
foto: fcbarcelona.com 

Diskusia

1 komentár
2020-07-31 18:40:49
Neporovnatelný. Setién musel naskočit do rozjetého vlaku, do týmu s děsivě slabou fyzičkou. Až bude moc Sentién trénovat od letních příprav a od prvního do poslední zápasu sezóny, pak bude takový článek na místě.