Zápas medzi Barcelonou a Neapolom v rámci odvety osemfinále Ligy Majstrov je na programe už o týždeň. Obe mužstvá pristupujú k tomuto dôležitému zápasu v odlišných situáciách, ale zároveň majú aj niečo spoločné. Katalánsky denník Sport predstavil ako vyzerá situácia v oboch táboroch pred týmto rozhodujúcim stretnutím.

Oddych

Barcelona si po intenzívnej koncovke sezóny mohla oddýchnuť. Katalánci od 13. júna do 19. júla odohrali 11 zápasov, čo pre hráčov bezpochyby predstavovalo značnú fyzickú záťaž. Blaugranas po skončení ligovej sezóny dostali týždeň voľna, aby dobili svoje batérie. Neapol dnes odohrá svoj 14 zápas od 13. júna, vrátane talianskeho pohára. Zverenci Gennara Gattusa budú mať týždeň na to, aby sa pripravili na odvetu s Barcelonou. Na jednej strane budú mať menej času na oddych pred týmto zápasom, ale na druhej strane budú v lepšom zápasom rytme ako ich súper. Je ťažké predvídať, pre koho bude táto situácia priaznivejšia. Hráčom Neapola by mohli pomôcť aj náročné pohárové zápasy s Interom (semifinále Coppa Italia) a Juvetusom (finále), ktoré by im pred zápasom v Lige Majstrov umožnili pozdvihnúť morálku v mužstve.

Problémy v kádri

Prvý tím FC Barcelona tvorí len 19 hráčov a na zápas s Neapolom má Setién k dispozícii len 11 z nich. K nim by sa mal pripojiť Clement Lenglet, ktorý už trénuje s mužstvom. Stále je zranený Samuel Umtiti, no aj Ronald Araujo a Jorge Cuenca, čo trénerovi zmenšuje priestor na manévrovanie v defenzíve. Okrem toho sa Ousmane Dembélé podľa všetkého nestihne zotaviť a z dôvodu žltých kariet budú suspendovaní Sergio Busquets a Arturo Vidal. Obraz zložitej personálnej situácia dopĺňa štrajk Arthura Mela, ktorý sa odmieta vrátiť do klubu. Rehabilitáciu neukončil ani Antoine Griezmann, ale z posledných správ médií môžeme vyčítať, že odvetu s Neapolom by mal stihnúť.

Káder talianskeho mužstva tvorí 26 hráčov a Gattusa trápia najmä problémy v defenzíve. Kostas Manolas v zápase so Sassuolom inkasoval úder do rebier a vyzerá to tak, že nebude môcť hrať. V každom prípade to nie je oficiálne vylúčené. Podobné je to v prípade Nikolu Maksimovića, ktorý mal v zápase s Interom problémy s členkom, ale možno zahrá už v dnešnom zápase s Laziom. Nikto z hráčov Neapola nie je suspendovaný kvôli kartám.

Priemerná forma

Obdobie po obnovení ligového ročníka sa z pohľadu Barcelony nakoniec ukázalo ako nie práve najvydarenejšie. Katalánci prišli o vedenie v La Lige a napokon aj o majstrovský titul. Prehrali len jeden zápas, ale remizovali v troch iných prípadoch a ich hra často nenapĺňala optimizmom. Katalánci vyhrali len v piatich z posledných deviatich konfrontácií. Ani Neapol sa nemá čím pochváliť, keď prehral dva z posledných šiestich zápasov. Okrem toho prehral aj zápas s Interom či Parmou a s Bolognou len remizoval. Gattuso ostro kritizoval výkon svojich zverencov, aby ich motivoval, ale nebolo to jednoduché, pretože jeho mužstvo malo už po obnovení súťaže len malú šancu na postup do Ligy Majstrov. Neapol nakoniec ukončí sezónu na siedmom mieste v tabuľke Serie A.

Pozícia trénera

Quique Setién nemá v Barcelone nič isté. Trénera kritizujú fanúšikovia, aj vzťahy s šatňou sa nezdali ako najlepšie. Väčšej obľube medzi hráčmi sa teší charizmatický Gattuso, ktorého pozícia v mužstve je značne istejšia, najmä po zisku historického Talianskeho pohára. Zároveň niet pochýb o tom, že jeho mužstvo nemusí v zápase s Barcelonou nič dokazovať, môže len prekvapiť. Nad budúcnosťou Setiéna však visí otáznik a nie je vylúčené, že ak sa Barcelone nepodarí postúpiť do štvrťfinále, vedenie ho odvolá. Gattuso má na druhej strane dohodnuté predĺženie zmluvy, ale sám požiadal prezidenta De Laurentiisa, aby o tom oficiálne informoval až po skončení Ligy Majstrov. Bývalý záložník je v klube rešpektovaný, keďže mužstvo sa po prepustení Carla Ancelottiho zlepšilo.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2020-08-01 20:22:33
Neapol je jednoznačne po psychickej stránke na tom lepšie, sú nabudení a idú do zápasu len s tým, že môžu prekvapiť, zároveň aj idú v tempe, hrajú v kuse zápasy, čo by som však veľmi nepovažoval za výhodu. Na druhej strane je kvalita na strane Barcelony, z čoho musia čerpať a odohrať ten zápas so 100 percentným nasadením.
2020-08-02 00:02:03
Ak bude hrat Neapol ako dnes s Laziom, tak budeme mat problemy.....